Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 113 vendég böngészi
Észak-Pest megérdemel egy új kórházat! Nyomtatás E-mail
2015. április 14.

 

Újpest polgármesterének nyílt levele a döntéshozókhoz a megépíteni kívánt új budapesti kórházzal kapcsolatban.

 

Újpest polgármestereként az a határozott véleményem, hogy a kormány által megépíteni kívánt új budapesti kórház legjobb helyen az északi régióban, azon belül itt, Újpesten lenne. Nagyon sok komoly gyakorlati érv szól emellett.

 

Újpesten kiváló közlekedési adottságú területen épülhetne meg az új kórház, a Káposztásmegyerre tervezett intermodális közlekedési csomópont szomszédságában, az M0-tól fél kilométerre. Így nem csak az újpestiek, hanem a XV. kerület, és a Megyeri híd révén a III. kerület lakói számára is könnyen megközelíthető, korszerű ellátást biztosíthatna. Ez már önmagában 300 ezer embert jelent, s ha hozzávesszük az agglomerációban élőket, akiknek nagy része a fővárosban dolgozik, akkor már közel félmillió ember egészségügyi ellátásáról beszélünk.

 

Ha a kórház és a csomópont is megépül, oda a főváros szinte bármely részéből el lehetne jutni maximum 50-60 perc alatt. Ellentétben például a volt OPNI területével, ami nehezen megközelíthető még a Széll Kálmán térről vagy a Hűvösvölgyből is, nemhogy a főváros más kerületeiből. Sokkal kevesebb ember ellátását szolgálná egy ott megépülő kórház.

 

Az Észak-Pesten élő emberek nagyon régóta nem kaptak kézzel fogható segítséget az egészségük megőrzéséhez sem az államtól, sem a fővárostól. Az itt élők joggal érzik úgy, hogy az állam és a főváros is sokkal tartozik Újpestnek. A rendszerváltás utáni 20 évben minden kampányban ígérgettek Káposztásmegyerre metrót, kórházat, egyéb fejlesztéseket, amelyekből nem lett semmi, ellenben a Demszky-érában hagyták lepusztulni a kórházainkat, a szakrendelőnket, bezárták a szülőotthonunkat. Holott mi tudjuk, hogy Újpest, mielőtt a fővároshoz csatolták, önálló városként kórházakat, orvosi rendelőket tartott fönn, képes volt saját polgárainak egészségügyi ellátását önerőből, magas színvonalon biztosítani.

 

Úgy gondolom tehát, Észak-Pest minden értelemben megérdemel végre egy új kórházat. Az sem mellékes, hogy egy ekkora egészségügyi beruházás az adófizetők forintjaiból 500 ezer vagy 50 ezer ember egészségét szolgálja-e. Újpest és az Északi Pesti régió nevében szeretném ezeket a gyakorlati és társadalmi szempontokat a döntéshozók figyelmébe ajánlani.

 

Budapest, 2015. április 14.

 

Wintermantel Zsolt

Újpest polgármestere

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés