Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 116 vendég böngészi
Olcsóbb lesz két helyen a parkolás Nyomtatás E-mail
2010. június 03.
Maximum 544 forint lehet a díj. Egyhangúlag megszavazta a parkolási rendelet módosítását csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A szabályozást az Országgyűlés által kedden elfogadott törvénymódosításokhoz igazították, és a fővárosi rendelet ezekkel egyidőben lép majd hatályba, még júniusban. Az Alkotmánybíróság tavaly novemberben ugyanis idén június 30-i hatállyal megsemmisítette a jelenlegi szabályozást.


Olcsóbb lesz két helyen a parkolásAz Alkotmánybíróság tavaly novemberben semmisítette meg a közúti közlekedésről, illetve a helyi önkormányzatokról szóló törvények egyes pontjait, valamint a fővárosi parkolási rendeletet. A testület ugyanis több ponton alkotmányellenesnek minősítette a közterületi parkolás szabályozását. Az új szabályozás megalkotására a döntés szerint július 1-jéig volt idő. Az Országgyűlés a héten, kedden elfogadta a szükséges törvénymódosításokat, a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén pedig ehhez igazította parkolási rendeletét.


Az előterjesztő, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a vitában közölte: egyetértenek Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők már elfogadott parlamenti javaslataival; a cél az, hogy a parkolási rendszer egységes legyen, közfeladatként, önkormányzati üzemeltetésben működjön és a bevételnek az önkormányzatokhoz kell befolynia.

 

A fővárosi rendeletből kikerülnek azok a szabályok, amelyeket ezentúl a törvény tartalmaz - ilyen egyebek mellett a pótdíj kiszabása és mértéke. A törvény a parkolási tarifákat a 95-ös benzin átlagárához köti, az egy órai parkolásért fizetendő összeg nem haladhatja meg ennek kétszeresét. Ennek alapján jelenleg Budapesten a legmagasabb díj 544 forint lehet. Ennél a Budai Várban és a Citadella alatti parkolóban kell többet fizetni, így itt csökkennek a tarifák.

 

Wintermantel Zsolt fideszes képviselő a vitában kifogásolta, hogy a törvényalkotó szándékával ellentétben a két hely kivételével máshol nem lesz olcsóbb a parkolás a városban. Az ellenzéki képviselő közölte: az önkormányzati választás után a Fidesz-KDNP tarifacsökkentést tervez. Wintermantel Zsolt módosító indítványt is benyújtott, eszerint a kerületi önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy a fizető időszak kezdete ne reggel 8, hanem fél kilenc legyen. Ezt Ikvai-Szabó Imre befogadta.

 

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a rendeletet, ami a tervek szerint még júniusban hatályba lép, ugyanakkor, mint a törvénymódosítások - attól függően, hogy ezeket Sólyom László köztársasági elnök mikor írja alá.

 

 

(Forrás: Független Hírügynökség)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.