Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 68 vendég böngészi
Hatalmas vihart kavart az Altus-botrány | +videó Nyomtatás E-mail
2015. április 28.

 

Az Európai Bizottságnak fel kellene mondania a Gyurcsány Ferenc magántulajdonában álló Altus Zrt.-vel kötött szakértői szerződést – mondta Deutsch Tamás.

 

Az európai parlamenti képviselő hétfői sajtótájékoztatóján felidézte, "állítólag nyílt eljárásban, állítólag több pályázó közül kiválasztva, állítólag megfelelő szakmai előkészítés után az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a Gyurcsány Ferenc magántulajdonában lévő Altus Zrt.-nek ad egy 5 millió eurós – mintegy másfél milliárd forintos - szakértői megbízást". A megbízási díjért a cégnek az EU 28 országában kell ellenőriznie, értékelni a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszak első két évében az operatív programokat – tette hozzá Deutsch Tamás.

 

Az Altus-botrány joggal kavart hatalmas vihart – jelentette ki, hangsúlyozva, az unió működése során eddig még nem fordult elő, hogy egy aktív pártpolitikus magáncége „hihetetlen nagy összegű” megbízást kapjon az Európai Bizottságtól. Szavai szerint a testület bármelyik tagállamban „ennél jóval kevésbé gyanús, ennél jóval kevésbé visszaélés-szagú, ennél jóval kevésbé összeférhetetlennek tűnő ügyben a lehető legnagyobb szigorral lépne fel”, és szólítaná fel az adott ország kormányát, hogy mondja fel a szerződés támogatását.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A politikus rámutatott, ez az eljárás megerősíti az EU-ellenes sztereotípiákat, és aláássa az uniós intézmények iránti bizalmat.

 

Deutsch Tamás szerint nem szabad olyan döntéseket hozni, amelyek ellentétesek az Európai Bizottság írott és íratlan, a politikai összeférhetetlenséget szigorúan meghatározó szabályaival, és amelyek felvetik a burkolt pártfinanszírozás kérdését.

 

„Gyurcsány Ferenc és az Altus elérte azt, hogy hárommillió forintos napidíjért dolgozik” – hívta fel a figyelmet, megjegyezve: „ezt a pénzt Gyurcsány Ferenc családi vállalkozása zsebre teszi”.

 

Szólt arról is, hogy az Európai Néppárt fideszes és KDNP-s képviselői kérdésekkel fordultak az Európai Bizottsághoz. Ki és milyen eljárásban választotta ki Gyurcsány Ferenc magáncégét? Mi indokolta, hogy a korábbi időszakhoz képest eltérően most kiszervezik ezt a szakértői munkát? Tudtak-e a cég „patyolattisztának semmiképpen sem nevezhető múltjáról”, a korrupciós ügyekről és a privatizáció időszakában betöltött szerepéről? - sorolta.

 

Kijelentette, az Európai Bizottságnak azonnal fel kell mondania az Altus Zrt.-vel kötött, 1,5 milliárd forint értékű szakértői szerződést, valamint vizsgálatot kellene elrendelnie, amely tisztázza, hogyan születhetett meg ez a megbízás, valamint meg kellene állapítania a személyi felelősséget is az ügyben.

 

Tájékoztatott arról is, hogy az Európai Parlament plenáris ülésén, valamint a költségvetési ellenőrzési bizottságban is felvetik majd a kérdést.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés