Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
Az áfacsökkentés az ágazat legális szereplőinek kedvez Nyomtatás E-mail
2015. május 04.

Az 5 százalékos áfakulcs versenyképessé teszi a sertéságazat legális szereplőit – szögezte le Győrffy Balázs szombati sajtótájékoztatóján.

 

A 2016-os költségvetés olyan adócsökkentéseket tartalmaz, amelyek mind a családoknak, mind pedig a dolgozó embereknek nagyon fontos – mondta a Fidesz szakpolitikusa. A jövő évi büdzsé tervezete jó hír a sertéstenyésztőknek, a feldolgozóknak és a fogyasztóknak is – hangsúlyozta. Hozzátette: a sertéságazatban szinte teljes egészében lecsökken ezzel a lépéssel az áfakulcs 27-ről 5 százalékra.

 

Megjegyezte, hogy az áfacsökkentésnek mintegy 25 milliárd forintos költségvetési vonzata van, ugyanakkor jelezte azt is, ennél jóval összetettebb az intézkedése hatása, ugyanis a csökkentésnek jelentős „fehérítő” hatása lehet az ágazatra.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Az ágazat elmúlt tíz évben tapasztalt nehézségeinek kezelésére 2014-ben az élő sertés és a félsertés áfáját már lecsökkentették öt százalékra – idézte fel Győrffy Balázs. Ugyanakkor kiemelte: ez érdemben növelte a legális szereplők versenyképességét és a sertés exportját is serkentette.

 

A fideszes politikus kitért arra is, hogy a sertésállomány hazánkban az elmúlt időszakban mintegy 200 ezerrel nőtt 3,2 millió fölé, ami megítélésük szerint még mindig alacsony, azonban bíztató, hogy mára sikerült megfordítani egy hosszú ideje tartó negatív tendenciát.

 

Beszámolt arról is, hogy a korábbi áfacsökkentés nyomán a vágások száma növekedett, azonban a feldolgozott termékek volumene nem emelkedett. Ez szavai szerint arra vezethető vissza, hogy a korábban az élő és félsertéssel "feketéző üzleti körök áttették tevékenységüket részben a sertés tőkehús piacára".

 

Az 5 százalékos áfakulcs versenyképessé teszi az ágazat legális szereplőit – szögezte le, hozzátéve, hogy ez egy igazságosnak mondható lépés, "hiszen a feketézőkkel szemben egyébként ledolgozhatatlan lenne a hátrány".

 

„Bízunk benne, hogy azok a tisztességes magyar vállalkozók, akik ezzel újabb lehetőséghez jutnak, újabb vidéki munkahelyeket tartanak meg és hozhatnak létre” – fogalmazott.

 

Győrffy Balázs kifejtette: a teljes élelmiszerszektor áfakulcsát 5 százalékra csökkenteni mintegy 240 milliárd forinttal terhelné meg a büdzsét, amit ma még az ország teljesítő képessége nem tesz lehetővé. Ugyanakkor jelezte azt is, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 18 százalékos áfacsökkentés nem menne át a fogyasztókhoz, ennél csak egy jóval drasztikusabb csökkentés éreztetné hatását náluk.

 

„Ezért én az ütemezet áfacsökkentésnek vagyok a híve, a gazdaság teljesítőképességének és a költségvetés helyzetének függvényében kell folyamatosan meghozni ezeket a lépéseket” – vélekedett. Azon kell dolgoznunk, hogy egyre több termék bekerüljön a kedvezményes áfakörbe – húzta alá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés