Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 50 vendég böngészi
Az áldozatoknak csak az emlékezet hozhat elégtételt Nyomtatás E-mail
2015. május 06.

 

A kommunizmus áldozataiért senki nem kért bocsánatot, a kommunizmus vétkeit senki nem ismerte el – mondta Gulyás Gergely.

 

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága A vasfüggöny – a második világháború következményei címmel nemzetközi konferenciát rendezett, melynek célja az európai történelmi ismeretek gyarapítása, az 1945-től 1990-ig kettéválasztott Európa nyugati és keleti fele közötti integráció és jobb megértés elősegítése.

 

Földváryné Kiss Réka köszöntőjében – utalva a hidegháborúra, valamint a vasfüggönyre – hangsúlyozta, a világháború európai befejezése nem hozta el minden európai nemzet számára a békével együtt a szabadságot. Németország 70 évvel ezelőtti veresége a közép- és kelet európai polgárok számára zökkenőmentes átmenetet jelentett a totalitárius kommunista diktatúrába – szögezte le a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. Úgy fogalmazott, ahogy a berlini fal elválasztotta egymástól a családokat, rokonokat és barátokat, úgy választotta ketté Európát a vasfüggöny.

 

Rámutatott, hazánk 1956-ban elsőként gyengítette meg a szovjet birodalmat, és Magyarország 1989-ben kulcsszerepet játszott a vasfüggöny lebontásában is.

 

Ugyanitt Gulyás Gergely elmondta, a vasfüggöny Európa megosztottságának és a második világháborútól a XX. század utolsó évtizedéig tartó időszaknak a szimbólumává vált.

 

A második világháború katonai győzelme vagy veresége a végeredmény szempontjából relatív volt; a kérdés az volt, ki került a vasfüggöny kommunista oldalára, és kinek jutott a szabad világ levegője – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kommunizmus bukásának első pillanatai is a vasfüggönyhöz kötődnek. 1989. augusztus 19-én a páneurópai piknik keretében először nyílt meg az osztrák-magyar határ – emlékeztetett.

 

Mint mondta, a kommunizmus áldozataiért senki nem kért bocsánatot, a kommunizmus vétkeit senki nem ismerte el. Éppen ezért a kommunizmus és annak fenntartói nem nyerhetnek megbocsátást, a kommunizmus áldozatainak pedig csak az emlékezet hozhat elégtételt – emelte ki.

 

Hangsúlyozta, örök és közös feladatunk emlékezni és emlékeztetni azokra, akik nem élhették meg a szabadságot, mert életüket áldozták érte. A politikus példaként többek között Bauer Sándort, az 1956-os pesti srácokat, valamint Mindszenty Józsefet említette. Emlékezzünk minden névtelen áldozatra, aki életét adta a szabadságért, vagy akinek a mindennapi elnyomás nyomorította meg az életét – tette hozzá.

 

Leszögezte, meg kell ismernünk és ismertetnünk azokat is, akik hazájukat elárulva, az ordas eszme és az idegen hatalom szolgálatába állva, a kommunista elnyomás fenntartásában vettek részt.

 

A kétnapos konferencián előad többek között Göran Lindblad, az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnöke; Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség Európai uniós ügyekért felelős államtitkára; Tőkés László európai parlamenti képviselő; Łukasz Kamiński, a Nemzeti Emlékezet Intézete elnöke; Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

 

Az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja nemzetközi ernyő- és lobbyszervezetként nagy hangsúlyt fektet a totalitárius történelmi múlt kutatására, közös európai történelemszemlélet kialakítására. A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2014 óta tagja a Platformnak.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés