Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 29 vendég böngészi
Stabil kurd és iraki régióra van szükség | +videó Nyomtatás E-mail
2015. május 14.

 

Magyarország a nyugati identitásának a fontos részeként tekint arra küldetésre, amelyet Erbílben és környékén, Kurdisztánban hajtunk végre - mondta Orbán Viktor Maszúd Barzanival közösen tartott sajtótájékoztatóján.

 

A kormányfő emlékeztetett rá, az Országgyűlés döntött arról, hogy Magyarország katonákat küld az Iszlám Állam elleni harcba. Meggyőződésünk, hogy a magyar Parlament jó döntést hozott – mondta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is kifejtette, a nyugati elkötelezettségről, értékekről „nem árt beszélni, de még jobb, hogyha teszünk is érte valamit”.

 

Magyarország a nyugati identitásának a fontos részeként tekint arra küldetésre, amelyet Erbílben és környékén, Kurdisztánban hajtunk végre – szögezte le. Hangsúlyozta, az iraki térség stabilitása nemcsak az ott élő népek számára fontos, hanem a nyugatnak és nekünk, európaiaknak is.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Szavai szerint ahhoz, hogy az Európában egyre erőteljesebben jelentkező bevándorlási nyomást kezelni lehessen, stabilitást kell teremteni a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

 

Mint mondta, Európának támogatnia kell minden béketörekvést, amelynek célja a terrorszervezetek felszámolása.

 

Hozzátette: emellett támogatni kell a gazdasági stabilitást. Stabil kurd és iraki régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni – húzta alá.

 

Tájékoztatott arról is, hogy Maszúd Barzanival megállapodtak a gazdasági együttműködés kiterjesztésében. A miniszterelnök rámutatott, köszönettel tartoznak a MOL-nak, mert a „legkockázatosabb időszakban sem döntött a kivonulás mellett”. Az ő munkájukat a jövőben is stratégiai jelentőségűnek gondoljuk – fűzte hozzá.

 

Kitért arra is, hogy jelenleg harminc kurd fiatal tanul Magyarországon állami ösztöndíjjal. Szólt arról is, hogy kulturális együttműködési kérdésekről is egyeztettek a találkozón.

 

Ugyanitt Maszúd Barzani arról beszélt, nagyra értékeli, hogy a budapesti parlament jóváhagyta a magyar kontingens tevékenységét Kurdisztánban. Az Iraki Kurdisztáni Régió elnöke hozzátette: a magyar katonák barátok között, biztonságban lesznek Kurdisztánban.

 

Azt mondta, vannak területek, amelyeken eredményesen működhet együtt Magyarország és Kurdisztán. Úgy vélte, a Mol nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, hogy akkor is a régióban maradt, amikor nagy fenyegetés alatt állt a terület.

 

Maszúd Barzani közölte: a kurdok a térség legbrutálisabb terrorszervezete, az Iszlám Állam támadásának célpontjává váltak, de ellenállásuknak és koalíciós barátaik segítségének köszönhetően "megtörték az Iszlám Állam gerincét". Még nincs vége a veszélynek, bár a terrorszervezet nagy vereséget szenvedett el, és remélhetőleg a közeljövőben már a végső csapást mérhetik rá - vélekedett.

 

Újságírói kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök elmondta, nagy az esély arra, hogy Kurdisztán modern, korszerű, hatékony és sikeres régió legyen, amellyel Magyarország szoros együttműködést folytathat.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés