Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Ezzel a költségvetéssel mindenki egyet előre léphet | +videó Nyomtatás E-mail
2015. május 14.

 

Adócsökkentés, tervezhetőség, fejlődés, ez a három szó jellemzi legjobban a 2016-os költségvetést – foglalta össze Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2016-os költségvetés tervezetéről tartott sajtótájékoztatóján.

 

Varga Mihály mielőtt átadta a dokumentumot Kövér László házelnöknek kifejtette, az elmúlt évek kiemelkedően jó gazdasági teljesítménye után stabil költségvetést készítettek. Mint elmondta, 2014-ben a növekedés üteme már elérte a 3,6 százalékot, amivel Magyarország az Unió leggyorsabban növekvő országai közé tartozik.

 

Közölte, minden komoly nemzetközi elemző intézet, az Európai Bizottság és a Valutaalap jelentéseikben felfelé korrigálta a gazdaság lehetséges növekedési kilátásait idén. „Véleményünk szerint 3,1 százalék lehet a magyar gazdaság növekedése” – tette hozzá.

 

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, öt év alatt 420 ezerrel növekedett a munkahelyek száma és államadósságunk csökkenő pályára állt. 2010 óta 4 százalékponttal mérséklődött az adósságállomány, amivel Európában az egyik legnagyobb mértékű csökkentést hajtottuk végre – emelte ki.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A tervezet szerint 2016-ra 2,5 százalékos gazdasági növekedés várható, 2 százalékos államháztartási hiány, és 1,6 százalékos inflációs mérték alakulhat ki – összegzett.

 

Mint mondta, lezárult a válságkezelés és megvalósult a stabilizáció, elindult a növekedési fordulat. Az évi 3 százalékos gazdasági növekedés 400 milliárd forint költségvetési többletbevételt jelent, 2,5 százalék esetén ez az összeg 330 milliárd forint lesz – jelezte.

 

Számításaik szerint 2012-ről 2016-ra 300 milliárddal csökkent a költségvetés kamatfizetése, ami 2015-ről 16-ra éves szinten 75 milliárd forinttal kisebb kamatkiadást jelenthet majd.

 

A növekedési többletből származó költségvetési bevétel és a megtakarított kamatkiadás az ország gazdasági felzárkózásának az egyik forrása – húzta alá.

 

Kitért arra, hogy a kormány célul tűzte ki a teljes foglalkoztatottság elérését, és a magyar családok átlagjövedelmének emelését. Ehhez szükség van az európai átlagot meghaladó gazdasági növekedésre – jelentette ki, hozzátéve: ennek érdekében fel kell használni a többletforrásokat, és az uniós forrásokat is optimális mértékben kell kiaknázni.

 

Kijelentette, az adócsökkentés költségvetésének legnagyobb nyertesei a családok lesznek. Az adóintézkedések nyomán összesen 170 milliárd forint marad a családoknál – fűzte hozzá. A 16-ról 15 százalékra csökkentett szja mértéke 120, a sertés tőkehús áfájának csökkentése 25, a kétgyermekes családok adókedvezményének emelése 15, az állami közszolgáltatások díjának csökkentése 10 milliárd forintot hagy a családi kasszákban – sorolta.

 

A miniszter összegzésében felsorolta, számos tételre költenek többet a 2016-os tervezetben: 240 milliárdot fordítanak a nyugdíjak értékének megőrzésére, 138 milliárd forinttal többet az életpálya modellekre, 75 milliárddal többet a Start munkaprogram kibővítésére, 70 milliárddal többet közfoglalkoztatásra, 11,4 milliárddal többet gyermekétkeztetésre, 32,1 milliárddal többet egészségügyre és szociális célokra, és 109-cel többet sport, oktatási, kulturális kiadásokra.

 

2016-ban is a család az első, a kormány célja, hogy minél több pénz maradjon náluk– mutatott rá.

 

Ennek érdekében a munkabéren 15 százalékos adóteher lesz, ami kiegészítve a gyermekek után járó adókedvezményekkel már jelentősen javíthatja a háztartások helyzete – tette hozzá.

 

Ez utóbbi mértékét kétgyermekes családoknál a kormány 2019-re 20.000 forintra emeli – jelentette ki.

 

A következő évi költségvetésben is megmarad a gyed extra, valamint a házasságkötéshez kapcsolódó adókedvezmény- sorolta, hozzáfűzve: kibővül az otthonteremtési kedvezmény, amit idén júliusban elindítanak.

 

A nemzetgazdasági miniszter rámutatott, a családokat segíti a gyermekétkeztetési feladatok ellátásának támogatása is, ami 2016-ban 67 milliárd forint lesz. Kitért arra, hogy folytatódik és kibővül az ingyenes tankönyvprogram: 2016-ra kiterjed a teljes alsó tagozatra.

 

Számos lépést megőrzünk az idősek érdekében, ellátásuk az infláció mértékével növekszik – hangsúlyozta hozzátéve, a kormány megőrzi a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását.

 

A kormány megőrzi a munkahelyvédelmi akciótervet, ami jelenleg 900 ezer munkavállaló foglalkoztatását segíti – mondta el. A miniszter hozzáfűzte, 2016-tól a mezőgazdaságban dolgozóknál is igénybe vehető ez a járulékkedvezmény.

 

131 milliárd forintot hagy a kormány a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató vállalkozásoknál, folytatódik a Start munkaprogram bővítése, és a kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása után járó adókedvezmény is igénybe vehető – sorolta.

 

Hozzátette, további 40 ezer fővel növelnék a közfoglalkoztatottak számát, jövőre 240 ezer embernek lesz lehetősége részt venni az ilyen programokban. Az életpálya programok folytatásáról elmondta, júniustól a katonák és rendvédelmi dolgozók bére átlagosan 30 százalékkal emelkedik, majd a béremelés évente 5-5 százalékkal folytatódik. A fedezet a pedagógus életpályamodell részére is biztosított – húzta alá. Jelezte, az egészségügyben az ügyeleti-, készenléti díjak és a műszakpótlék kifizetésének forrása is rendelkezésre áll.

 

Ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy a gazdaság 2016-ban is növekedési pályán maradjon – emelte ki. Az adócsökkentés költségvetése a polgári Magyarország megteremtésének legfontosabb tartópillére – szögezte le. Nem tervezünk semmiféle adóemelést – emelte ki hozzátéve, bérintézkedés, adócsökkentés, és a beruházások a legfontosabb célok.

 

Kövér László házelnök, miután átvette a javaslatot, ismertette az indítvány sorsát. Elmondta, május 27-29-ig tart az általános vita, a módosító indítványokat a képviselők 29-én pénteken 16 óráig adhatják le. Június 3-án és 4-én kezdődik a bizottsági részletes vita, majd június 10-én és 11-én ül le a költségvetési bizottság tárgyalni. Az összegző módosító javaslatról június 15-én vitáznak.

 

A költségvetési tanács munkáját ezt követően kezdi el, június 18-ig formál végleges véleményt a költségvetési bizottság, aminek ismeretében a zárószavazásra a június 22-ével kezdődő héten kerül sor – zárta szavait.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés