Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 66 vendég böngészi
Elhallgatott évek Nyomtatás E-mail
2010. június 07.

Apám régi katonanótákat énekelt halkan munka közben a rekkenő nyári melegben, ha kettesben voltunk. Nem ismertem mást, aki ezeket dalolta volna az ismerősök között, nem is volt szabad ilyet tenni az ötvenes, hatvanas években.

 

Amíg a nóta szólt jó volt hallgatni, de amikor vége lett csendes lett, csak kis idő elteltével tudott mondani valamit, ami többnyire rövid volt, azt is nagy sóhajtva nyögte ki. Szobafestő volt a foglalkozása, így hát mások lakását csinosította folyton, néha zsírért cserébe, máskor cipőtalpért, de azért pénzt is kapott, hogy teljen az adóra, meg a négy gyerekre. Többnyire újpesti iparosok, ismerősök, katonabarátok hívták, hogy legalább a konyhát tegye rendbe Húsvétra, ha jönnek a locsolkodók. Amikor magával vitt, sokszor hallgattam történeteiket, hogy mi volt gyerekkorukban, meg mit „nem szabadott csinálni”, hogy a csendőr el ne vigye őket. 

 

Nem volt Nagy-Magyarország térképünk, mégis láttam a megénekelt tájakat, legalább is elképzeltem magamban, hogy milyen gyors lehet a Maros, miként szállhatnak azok a darumadarak hazafelé, és hogyan áll a honvéd a Hargitán. Gyalog, szekéren, néha visszavonuló kocsikkal menekültek haza a Don-kanyarból, de örökké azokról mesélt, akik ott maradtak.  Mindig éreztem, hogy valami nagy igazságtalanság történhetett velük is, ha azóta is ilyen szomorú az apám.

 

Néha eszembe jutnak ezek a napok, amikor nem mertem megkérdezni - és ma már nem is tudom -, hogy miért kellett ilyen példátlan kegyetlenséggel lemészárolni egy nemzetet, később miért hallgatták el, hogy a határon túl másként szól a Himnusz.  

 

Azóta divat lett e dalokkal üzletelni, hamiskásan éneklik, ha buli van.

 

Apám szívből énekelt. Nekem.  

 

Újpest, 2010. június 4.                                                

Hladony Sándor
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.