Névnap

Ma 2018. január 19., péntek, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 28 vendég böngészi
Több munkahely, kevesebb adófizetési kötelezettség | +videó Nyomtatás E-mail
2015. május 29.

 

Kevesebb adó, több munkahely - így jellemezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2016-os költségvetés tervezetét a 10. Kormányinfón, csütörtökön.

 

Elmondta, a tervezetet még a nyári szünet előtt elfogadásra ajánlják a Parlamentnek. Erre az ellenzék láthatóan nem készült fel, és nem tudnak érdemben hozzászólni, de várjuk a javaslatokat – tette hozzá. Kitért arra, hogy Magyarország pozícióit egy hitelminősítő jelentősen javította, ami azzal járhat, hogy még idén felminősítésre számíthatunk: a befektetésre ajánlott kategóriába kerülünk. Ez a 2015-ös célok egyike – húzta alá.

 

A jó minősítések Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter munkáját dicsérik – jelentette ki. A legutóbbi minősítés 2-2,5 százalékos hiánnyal számol, jövőre a GDP 2,3 százalékos növekedésével, ami optimista várakozásnak nevezhető – mutatott rá. Mint ahogy a kormány gazdaságpolitikájában a bankszövetséggel és az EBRD-vel kötött újabb megállapodás is pozitív kategóriába sorolta: abban a reményben bízhat a bankszektor, hogy a következő időszakban konszolidálódik Magyarország és a bankszektor kapcsolata annak érdekében, hogy minél több hitelt helyezzenek ki a pénzintézetek, ami a növekedés feltétele lesz – mondta.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kevesebb adót fizetnek a magyarok, és több munkahely közül választhatnak 2016-ban – foglalta össze a költségvetés tervezetet.

 

Magyarország az Európai Bizottsággal 2014 szeptemberében kötött partnerségi megállapodásában, melyben az unió támogatásának felhasználásáról állapodtak meg, vállalta, hogy 2020-ra hazánkban több, mint 5 millió legálisan foglalkoztatott munkavállaló lesz, a KSH adatai szerint ma Magyarországon 4 millió 180 ezer ember fizet járulékot a munkája után – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, ezért további 800.000 újabb munkahelyre van szükség.

 

Az elmúlt években a közfoglalkoztatás nélkül is jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma – tette hozzá.

 

Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta, a költségvetés 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, 330 milliárd forintos többletbevétel mellett. Mindemellett az államadósság csökkentését is célul tűzi ki: 2016-ra, a kormányzás 6. évére már 2 százalékosra tervezzük – sorolta.

 

Jelezte, a jövőre 1 százalékkal csökkenő személyi jövedelemadó további leszállítását is tervezi a kormány. A munkavállalás mellett a család és gyermekvállalás világában is fontosnak tartjuk az adórendszerben nyújtott kedvezményeket – tette hozzá. Emellett a gyermekvállalás anyagi terheit az adórendszerben való jóváírással igyekszik a kormány csökkenteni: a kétgyerekeseknél a jóváírható összeg nagyságát növeljük, több százmilliárd forint marad így a családosoknál – emlékeztetett.

 

2010-15 között 5 és fél százalékkal nőtt a minimálbér értéke, 230 ezer gyermek számára vezetik be az ingyenes óvodai étkezés lehetőségét, csökkentik a sertéshús áfáját, jelentősen növelik a gyermekétkeztetésre fordított összeget – sorolta.

 

Az ellenzék legizgalmasabb észrevétele a büdzsével kapcsolatban eddig az volt, hogy a kutatás-fejlesztési számok csökkennek – mondta. 750 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra 2020-ig – tette hozzá.

 

Olyan kormányzati munkát kívánunk végezni, amely mindenki számára lehetőséget teremt, ezért fontos az adókedvezmények rendszere, a jól fizető munkahelyek teremtése, érdekünk a rendelkezésre álló EU-s forrásokat úgy felhasználni, hogy a munkahelyeken jobb fizetéseket adjanak – magyarázta.

 

A szegénység csökkentésének érdekében az elmúlt 25 év legnagyobb lépése a rezsicsökkentés volt a felsoroltakon túl – szögezte le. Ez 4 millió háztartásban jelentett segítséget – tette hozzá, felhívva a figyelmet, hogy a leszakadás ellen a kormányzat megtette a legjelentősebb lépéseket.

 

Lázár János beszélt a közfoglalkoztatás továbbfejlesztéséről is, megemlítve, hogy emellett március elseje óta hat fix, könnyen hozzáférhető segélyt is biztosítanak a rászorulóknak. Aki azonban munkaképes, annak dolgoznia kell – mondta el a kormány meggyőződését.

 

A nyáron intézkedéssorozatot indítanak a közfoglalkoztatásból a piaci foglalkoztatásba lépés elősegítése érdekében – jelentette be. A rendszerben a járási hivatal felméri az idénymunka igényeket, és a közfoglalkoztatottakat kiközvetíti az idénymunkaadókhoz – fejtette ki.

 

Egyrészt megmarad annak lehetősége, hogy a foglalkoztatott önkéntesen 120 napra minden konzekvencia nélkül kilépjen a közfoglalkoztatásból, másrészt azonban a felajánlott idénymunka lehetőségének elutasítása a jogviszony elvesztésével jár – emelte ki. A BM a napokban az Országgyűléshez fordul a törvényjavaslat elfogadása érdekében – tette hozzá.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés