Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 63 vendég böngészi
Gyurcsány akkor tenné a legjobbat, ha visszaadná az Altus-megbízást Nyomtatás E-mail
2015. június 03.

 

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke akkor tenné a legjobbat "saját hazájának", ha az Európai Bizottság és a magyarországi kormányzat között fennálló vitát azzal rendezné, hogy visszaadja az Altus-megbízást.

 

Csepreghy Nándor az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta: az Altus-ügyben komoly és parázs hangvételű vita zajlott le kedden Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Walter Deffaa regionális politikáért felelős uniós főigazgatója között. A helyettes államtitkár szerint látszik, hogy a bizottság kellemetlen helyzetben van.

 

Kifejtette: kedden Brüsszelben megtudták, az ajánlattevő cégek "önbevallás alapján" nyilatkoztak arról, hogy nem áll fenn politikai összeférhetetlenség. Holott az Altus esetében a cégbejegyzéséből egyértelműen kiderül, hogy százszázalékos tulajdonosa Gyurcsány Ferenc - jegyezte meg.

 

A DK honlapjáról pedig most is letölthető az a dokumentum, amely szerint Gyurcsány Ferenc mintegy 16,5 millió forinttal támogatta a pártot. Gyurcsány Ferenc az Altusból kapja a fizetését, ha az Altust most már az Európai Bizottság finanszírozza, akkor bújtatott pártfinanszírozás áll fenn - emelte ki Csepreghy Nándor.

 

Az Európai Bizottságnak nincs jogköre arra, hogy pártfinanszírozási kérdésekbe beavatkozzon - emelte ki a helyettes államtitkár, aki szerint Gyurcsány Ferenc oldhatná meg ezt az ügyet azzal, ha "nagyvonalú lenne" és azt mondaná, nincs szüksége az ötmillió eurós megbízásra.

 

Kedden Brüsszelben az Altus-ügyben nem közeledett egymáshoz a kormány és az Európai Bizottság álláspontja.

 

Lázár János azt hangoztatta: a kormány számára elfogadhatatlan, hogy az Altus vezette konzorcium 5 millió eurós megbízást kapjon magyarországi pályázatok felülvizsgálatára, monitoringjára, és ennek a döntésnek a felülvizsgálatát kéri.

 

Eközben a DK közleményben hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyet a keltezés szerint még május elején küldött Lázár Jánosnak Walter Deffaa. Ebben a főigazgató azt írta, hogy az Altus vezette konzorcium pályázata a három legjobb árú ajánlat között volt, nyílt versenyben nyerték el a megbízást, amely sem auditálási feladatokat, sem másmilyen ellenőrzési feladatokat nem tartalmaz. A levélből az derül ki, hogy a konzorcium minden tagjának nyilatkoznia kellett arról, hogy nem áll fenn sem összeférhetetlenség, sem más olyan szempont, amely a pályázatból való kizárását vonná maga után.

 

A Demokratikus Koalíció távozásra szólította fel posztjáról Lázár Jánost és Csepreghy Nándor államtitkárt, mert az ellenzéki párt szerint egy hónapon keresztül hazudtak az Altus-megbízás ügyében. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője keddi sajtótájékoztatóján Walter Deffaa Lázár Jánosnak küldött válaszlevelére alapozta álláspontjukat.

 

Gréczy Zsolt azt mondta: a válaszlevelet május 5-én kapta meg a magyar kormány, azaz egy hónapon keresztül hazudtak. Megjegyezte, a levél ügyében a DK alelnöke, Varju László országgyűlési képviselő először személyesen ment be a Miniszterelnökségre, de hiába. Ezután levélben kérte a dokumentumot, de válasz nem érkezett.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés