Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 97 vendég böngészi
Összetartozunk Nyomtatás E-mail
2015. június 08.

 

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezést Újpest Önkormányzata a Szent István téren június 4-én délután 5 órától.

 

Beszédet Nagy István alpolgármester mondott. Többek között visszautalt 1920. június 4-e nemzetközi visszhangjára, méltatta a Nemzeti Összetartozás Napja törvénybe foglalását, és szólt arról is, 2014 volt az az esztendő, amikor a magyarok az anyaország határain innen és túl is szavazhattak.

 

A megemlékezés a Himnusszal kezdődött. Az összetartozást erősítendő Wass Albert Üzenet haza című versét Nyári István előadóművész mondta el, majd Nagy István alpolgármester lépett a mikrofonhoz.

 

Ezen a napon a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a magyarságot szétdaraboló 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezünk. A tragédiára való emlékezés nem lehet tiszteletadás – mondta. A jelenre áttérve azt mondta, a nemzet fennmaradt és a huszonegyedik század elején új fejezet kezdődött el. 2010-ben a magyar országgyűlés gyakorlatilag egyhangúan alkotott törvényt a magyar állampolgárság megszerzéséről azok részére akik vagy felmenőik a történelmi Magyarország területén éltek. Az alpolgármester Wintermantel Zsolt polgármesterrel közösen szavazta meg ezt a törvényt.

 

 

A nemzeti összetartozás lehetőség, a közösséghez tartozás felelősség. Az új fejezet kezdetét mi sem jelzi jobban, mint a 2014-es országgyűlési választások, ahol közel egy évszázad után minden magyar képviselőt küldhetett a Parlamentbe. Nagy István tavaly Csíkszeredán szavazott, ahol láthatta, ahogyan a külhoni magyarok szavaztak. Volt, aki székely népviseletben jelent meg, volt, aki keresztet vetett.

 

Szerinte bár jóvá nem tehetjük Trianont, de legyőztük a szellemét és a meghúzott határokat.

 

Nagy István beszédét követően az önkormányzat nevében koszorút helyezett el a Fájdalmas anya szobránál. Hasonlóan tett több önkormányzati képviselő, és ismert újpesti civil szervezetek képviselői is. A megemlékezést a Szózat zárta.

 

A magyar Országgyűlés 2010-ben úgy döntött, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezve június 4-ét nemzeti emléknappá nyilvánítja. Újpest azóta rendszeresen tart megemlékezéseket. A szintén összetartozást erősítő egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően a határon túli magyarok közül több mint ezernyolcszázan kaptak állampolgárságot Újpesten.

 

Trianon Európában

 

Nagy István alpolgármester arról is beszélt, a győztes országok is érezték a nyilvánvaló igazságtalanságot. Visszhangja volt Olaszországban, Angliában, Csehszlovákiában is. A Szlovákia területén élők közül voltak, úgy gondolták, „az ezer éves magyar uralom alatt nem szenvedtek annyit” mint a cseh uralom hat éve alatt.) A jelenre áttérve szólt Európa bevándorláspolitikájáról is, ami szerinte ugyanúgy nem alapulhat a győztesnek mindig igaza van elven. Bízik abban, hogy a nyers erőt felváltja a megértés kultúrája. Nincs okunk feladni céljainkat.

 

(ujpest.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés