Névnap

Ma 2018. február 24., szombat, Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 71 vendég böngészi
Gyurcsány is visszafizeti a pénzt? | +videó Nyomtatás E-mail
2015. június 12.

 

Tuzson Bence szerdai sajtótájékoztatóján az Altus-botrány kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy míg Bulgáriában egy szinte azonos esetben felbontotta a szerződést az érintett, addig Magyarországon a baloldal, Gyurcsány Ferenc és pártja nem tesz semmit.

 

A Napi Gazdaságban megjelent egy cikk, mely rávilágít arra, hogy az Altus-botrány nem egyedülálló Európában, volt már hozzá hasonló Bulgáriában 2013-ban, melynek a balkáni ország szocialista miniszterelnöke, Szergej Sztanisev volt az érintettje.

 

A szocialista Martin Schulz vezette Európai Parlament (EP) kommunikációs főigazgatósága pályázatot írt ki az intézmény és az esedékes európai parlamenti választási kampány népszerűsítésére.

 

A megbízást Szergej Sztanisev és felesége cége nyert el, ráadásul valós teljesítés nélkül jutottak hozzá a kifizetések egy részéhez – elevenítette fel Tuzson Bence.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Ezután kirobbant a botrány, hogy egy regnáló miniszterelnök, egy működő politikai párt és a bolgár baloldal vezetőjének a cége uniós megbízást kapott. A Fidesz-frakció szóvivője arra is kitért, hogy Sztanisev is arra hivatkozott, hogy pályázaton nyertek, és megvan a szükséges szakmai tudásuk. Tuzson Bence felhívta a figyelmet arra a hasonlóságra is, hogy a bolgár szocialista politikus felesége sem írta meg a pályázatban, hogy összeférhetetlenség állna fenn.

 

Az akkori néppárti frakció határozottan fellépett az ügyben, ami eredményre is vezetett. Sztanisev végül visszafizette az addig felvett összeget és a szerződés felbontásra került – idézte fel a fideszes képviselő.

 

Furcsa, felháborító és érthetetlen, hogy míg Bulgáriában egy szinte azonos esetben felbontotta a szerződést az érintett, addig Magyarországon nem történik semmi; a baloldal, Gyurcsány Ferenc és pártja nem tesz semmit – fogalmazott a szóvivő.

 

Tuzson Bence aláhúzta, ezt nem szabad annyiban hagyni, az ezzel kapcsolatos vitát az Országgyűlésnek is le kell folytatnia. Elmondta, benyújtottak egy határozati javaslatot, melyben kezdeményezik, hogy a parlament vizsgálja meg, hogy a jelenlegi összeférhetetlenségi szabályok elégségesek-e, hogy a hasonló eseteket kizárják, és kellenek-e újabb szabályok. A szóvivő megjegyezte, a kormánynak azt is meg kellene vizsgálnia, hogy - amennyiben megvalósul az összeférhetetlenség és a tiltott pártfinanszírozás –, a törvényes helyzet helyreállításáig fel lehet-e függeszteni egy párt állami támogatását.

 

Tuzson Bence arról is beszélt, hogy helytelennek tartják azt a gyakorlatot is, hogy az Európai Unió intézményei a saját pénzügyi rendszerük ellenőrzésére külsős céget bíznak meg. Még szerencsétlenebbnek tartjuk, hogy egy aktív politikus, egy párt vezetője kap megbízást arra, hogy jelentéseket készítsen, ellenőrző tevékenységet folytasson. Ráadásul Gyurcsány Ferenc az Altus Zrt. osztalékából támogatja saját pártját; ebben az esetben burkolt pártfinanszírozás valósul meg – jelentette ki a Fidesz-frakció szóvivője.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés