Névnap

Ma 2018. március 21., szerda, Benedek napja van. Holnap Beáta, Izolda és Lea napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 62 vendég böngészi
Az adócsökkentések költségvetése a jövő évi büdzsé | +videó Nyomtatás E-mail
2015. június 16.

 

Az adóváltozások 230 milliárd forintnyi bevételt hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, a családoknál és a vállalkozásoknál – hívta fel a figyelmet Varga Mihály keddi sajtótájékoztatóján, melyet a jövő évi adótörvények elfogadását követően tartott.

 

A nemzetgazdasági miniszter felidézte, olyan adórendszert alakítottak ki, amely csökkentette az adóterheket; jelentősen mérséklődtek az élőmunka-terhek, a vállalakozások adóterhei, és javult az adóbeszedés hatékonysága is. A most elfogadott módosításban adócsökkentésre tettek javaslatot – fűzte hozzá. A tárcavezető hangsúlyozta, a gazdasági növekedés és a feketegazdaság elleni sikeres fellépés megteremtette az adócsökkentések lehetőségét.

 

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy a tervezett változások négy területen csökkentik az adókat. A munka terheit, a családok támogatását, a gazdaság fehérítését, a gazdasági növekedés elősegítését célozták a javaslatok – jegyezte meg.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az adóváltozások 230 milliárd forintnyi bevételt hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, a családoknál és a vállalkozásoknál. A tárcavezető részletezte, miből tevődik össze, ez az összeg. A parlament mai döntésével 16-ról 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó kulcsa, mely 120 milliárd forintot hagy a munkavállalóknál. A sertés tőkehús áfája 27-ről 5 százalékra csökken, mely 25 milliárd forintot hagy a háztartásoknál. Bővül a kétgyermekesek adókedvezménye is; jövőre 10 ezer forintról 12.500 forintra nő gyermekenként az adókedvezmény.

 

Csökkenni fognak az állami közszolgáltatások díjai, illetékei is összességében 10 milliárd forinttal. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodás értelmében pedig 60 milliárd forinttal csökken a bankadó mértéke – sorolta.

 

Varga Mihály elmondta, az szja-rendszer egykulcsossá válása hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyott az embereknél, melyből a családokat érintő kedvezmény mértéke 1300 milliárd forint. Az szja-változás kapcsán példaként elmondta, a gyermektelen családok 56 ezer forinttal, a kétgyermeket nevelő minimálbért keresők 85 ezer forinttal többet vihetnek haza évente, és a kétgyermekes átlagkereső családok jövedelme is havonta több mint 9700 forinttal emelkedik.

 

A sertés tőkehús áfájának a csökkentését a politikus tesztnek nevezte; ha az intézkedéssel párhuzamosan fehéredni fog a gazdaság, akkor lehetőséget látnak arra, hogy a következő időszakban a baromfihúsok esetében is csökkenjen az áfa.

 

Varga Mihály közölte, a növekedési adóhitel-kedvezmény esetében 20 ezer céggel számolnak, ennyien juthatnak jövőre támogatáshoz.

 

Megemlítette azt is, hogy a módosítás lehetővé tette a közcélú adományok oktatási intézmények részére történő adómentes átadását is. A kaszinók játékadójának 3 százalékát játékosvédelmi és karitatív célra különítik el, és kedvezmény lesz a közművezeték adójában is.

 

Az elfogadott adójogszabályok lehetővé tették azt is, hogy a háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok esetében eltekintsenek az iparűzési adótól az önkormányzatok – sorolta a tárcavezető.

 

Varga Mihály szerint az elmúlt 20 év legkorábban elfogadott adójogszabályáról van szó, mely azt jelenti, hogy a gazdaság szereplőinek, a háztartásoknak fél évük van megismerkedni az új szabályokkal.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés