Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 83 vendég böngészi
Az ideiglenes fizikai határzár a megoldás Nyomtatás E-mail
2015. június 18.

 

Tegnapi ülésén a kormány döntött arról, hogy elrendeli a magyar-szerb határszakaszon a zöldhatár ideiglenes lezárását. A 175 kilométeres, négy méter magas kerítés építésének előkészítését kérte a kormány a belügyminisztertől – jelentette be Lázár János a 13. Kormányinfón.

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány a nemzetgazdasági minisztert egyúttal felszólította a szükséges forrás biztosítására, valamint felhívta a belügyminisztert, hogy a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció eredményének függvényében az illegális határátlépéssel kapcsolatban készítsen jogszabálytervezetet.

 

A belügyminiszteri tájékoztatásában eddig 57.000 illegális határátkelőt említ, év végéig 120-130.000 emberrel számolhatunk – jelezte. A belügyminiszter az Európai Bel-, és Igazságügyi Tanács keddi üléséről is tájékoztatta a kormányt, ahol a belügyi tárcacvezetők arról tárgyaltak, milyen eszközökkel lehet az európai határt megvédeni – közölte. Minden ország köteles megvédeni az európai és saját határát – emelte ki. A belügyminiszter szerint világos, hogy az illegális határátlépésben Magyarország rosszabb helyzetben van, mint Olaszország, és eddig nem kapott uniós segítséget a helyzet kezelésére – fűzte hozzá.

 

Pintér Sándor arról is tájékoztatta a kormányt, hogy hazánk nem tud várni, ezért azonnali cselekvés szükséges a kérdésben – szögezte le. A kormány dolga, hogy garantálja az országban a rendet és a biztonságot, melybe a határ biztonságának megteremtése is beletartozik – összegzett Lázár János.

 

Az Európai Bizottság javaslatának értékelésekor világossá vált, hogy a bizottság nem nyújtott, és a jövőben sem nyújt segítséget hazánknak érdemi segítséget, habár a dokumentumokban leszögezik, hogy Magyarország a legveszélyeztetettebb – húzta alá, megjegyezve: ezután döntött a kormány az ideiglenes határzár felállítása mellett.

 

Egyes helyeken a rendőrség von élő kordont, van, ahol fizikai határzárakat állítanak – sorolta. Ez a hivatalos belépőpontokat nem érinti – húzta alá a tárcavezető. Ahol ilyen fizikai zárakat alkalmaztak, hetedére esett vissza az illegális határátlépések aránya – közölte.

 

Lázár János kitért arra, hogy a kormány konzultált a vajdasági magyarok képviselőjével, aki támogatta az intézkedést. Egyúttal jelezte, a kormány a szerb kormánnyal kész konstruktív tárgyalásra, ezt a kérdést is említik a következő találkozón, melyre július 1-jén kerül sor.

 

Magyarországot sem Brüsszelből, sem máshonnan nem érheti kritika, a magyar kormány és minden magyar különbséget tud tenni a politikai és az illegális gazdasági bevándorlók között – szögezte le.

 

Hozzátette: a határzár felállítása után a Szerbia felől érkező illegális határátlépőket visszafordítjuk.

 

Ausztriából és Németországból - az elmúlt hetekben meghozott döntések eredményeképp -, mintegy 15.000 illegális bevándorlót akarnak hazánkba visszatoloncolni, a következő időszakban 2-300.000 ember hozzánk való visszaküldése várható – emelte ki. Mindent megteszünk ennek megakadályozására – szögezte le.

 

Lázár János kérdésre válaszolva mondta: a kormány tiszteletben tartja az ENSZ álláspontját, jó dolognak tartja a plakátkampányt, mert ez is hozzásegít ahhoz, hogy beszéljenek az ügyről. Ha az ENSZ-nek lehet plakátkampánya, akkor a magyar kormánynak is - jegyezte meg.

 

Az UNHCR plakátjaival kapcsolatban kiemelte: akiket az ENSZ szerepeltet a plakátokon, azoknak Magyarország menekültjogi státust biztosított, mert vélelmezhetően olyan helyről jöttek, ahol az életük nem volt biztonságban.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés