Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 101 vendég böngészi
Adócsökkentés és a családok támogatása a jövő évi büdzsé fókuszában | +videó Nyomtatás E-mail
2015. június 23.

 

A jövő évi költségvetés az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását és a munkahelyek megtartását jelenti – hangsúlyozta Varga Mihály a 2016-os büdzsé elfogadást követő sajtótájékoztatóján.

 

A keddi napon az Országgyűlés elfogadta a 2016-os költségvetést. Varga Mihály elmondta, a Ház megszavazta azokat a legfontosabb gazdaságpolitikai irányokat, amelyeket a 2016-os költségvetésben lefektetett a kormány. Így a Parlament támogatja az adócsökkentésre, a munkahelyek számának a növekedésére, a bérek emelkedésére és a beruházások támogatására épülő politikát – fűzte hozzá.

 

A nemzetgazdasági miniszter felidézte, több kormánypárti módosító indítványt is elfogadtak, így több terület támogatása is növekedett, elsősorban az állami beruházásoké. Felhívta a figyelmet arra, az ellenzéki pártok által beadott módosító indítványok 800-tól 1500 milliárd forintig terjedően növelték volna az államháztartási hiányt, és nem tettek mellé fedezetet sem. Így ezeket nem tudtuk támogatni és elfogadni – fűzte hozzá.

 

A törvény elfogadása lehetővé tette, hogy az önkormányzatoknak, a gazdasági szereplőknek fél éve legyen felkészülni a jövő évi büdzsére – hangsúlyozta a politikus.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Varga Mihály aláhúzta, 2016-ban többet fogunk költeni egészségügyre, oktatásra, közbiztonságra, és a gazdaság fejlesztésére is, mint idén.

 

A költségvetés továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedésre épít, 2 százalékos költségvetési hiánnyal és 1,6 százalékos inflációval számol 2016-ban. Az államadósság mértéke a remények szerint a bruttó hazai termék 74 százaléka alá csökkenhet a jövő év végére.

 

A tárcavezető hangsúlyozta, a költségvetés az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását és a munkahelyek megtartását jelenti. A személyi jövedelemadó mértéke 16-ról 15 százalékra csökken – tette hozzá. Kifejtette, a két gyermek után járó kedvezmények mértéke gyermekenként 10 ezer forintról 12.500 forintra nő jövőre, és 2019-ig fokozatosan eléri a 20 ezer forintot. Ezzel az intézkedéssel 350 ezer család kerül kedvezőbb helyzetbe – jegyezte meg. Elmondta, 2016-ban is fennmarad a gyed extra, és teljes mértékben igénybe vehető az új otthonteremtési program is. Bejelentette, folytatódni fog a munkahelyvédelmi akció, sőt kiterjesztik a mezőgazdaságban dolgozókra is.

 

A miniszter aláhúzta, a sertés tőkehús áfakulcsának 27-ről 5 százalékra való csökkentése is mérsékli a megélhetési költségeket. Varga Mihály felhívta a figyelmet arra is, hogy 230 ezerrel több, összesen 321 ezer gyermek jut majd ingyenes étkezéshez 2016-ban. Több, mint 71,7 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatinak ellátásához pedig 9,4 milliárd forint többletforrást biztosít a költségvetés. 2016-tól ingyenessé válik a tankönyvellátás a teljes alsó tagozaton, a felső tagozaton pedig rászorultság alapján biztosítják a támogatást – sorolta.

 

Jövőre a nyugdíjak és egyes jövedelempótló ellátások értéke az infláció mértékével növekszik. Folytatódni fog a Nők 40 program és a közszolgálati bérintézkedések is. 2016 szeptemberében 10 százalékkal nő ismét a pedagógusok bére; az idén elindul a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpálya-modellje 30 százalékos béremeléssel, melyet jövőre újabb 5 százalékos emelés követ – fűzte hozzá.

 

Varga Mihály kitért arra is, hogy az egészségügyi ágazatban tevékenykedő dolgozók, orvosok esetében a mozgóbér területén hoznak intézkedéseket, a fiatal szakorvosoknál pedig a jövedelmi helyzetük javulásában történik előrelépés. A háziorvosok idei, havi 130 ezer forinttal növelt támogatása jövőre is megmarad, és ezen felül az önkormányzatoknak lehetőségük nyílik arra, hogy mentesítsék a gyermekorvosokat, fogorvosokat és a háziorvosokat az iparűzési adó alól – tette hozzá.

 

Varga Mihály bejelentette azt is, hogy 2016-ban 240 ezer embernek lesz lehetősége arra, hogy részt vegyen közfoglalkoztatási programban, mely 40 ezer fővel több az idei év átlagához képest. Az idei 270 milliárd forinttal szemben jövőre 340 milliárd forint jut erre a területre.

 

A miniszter arról is beszélt, hogy a megfelelő tartalék rendelkezésre áll a jövő évi büdzsében is, ha előre nem látható események következnek be. Nagyobb a tartalék, mint az idei évben; összesen 200 milliárd forintnyi összeget különítettek el a 2016-os büdzsében – húzta alá Varga Mihály.

 

A déli határzár kiépítésére vonatkozó újságíró kérdésre válaszolva Banai Péter Benő elmondta, a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített forrásból fedezhetik ennek a költségét az idei évben. Az államháztartásért felelős államtitkár közölte azt is, hogy a bevándorlással kapcsolatos kiadásokat hazai forrásból, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) költségvetéséből fedezik, és ezen felül rendelkezésre állnak uniós források is.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés