Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 81 vendég böngészi
Magyarország teljesen lehetetlen helyzetbe került | +videó Nyomtatás E-mail
2015. június 24.

 

Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy most már számszerűen is hazánkban lépik át a legtöbben illegálisan a határt, és még ezen felül az uniós tagországokból is vissza akarnak toloncolni Magyarországra az eddigi adatok alapján 15 ezer illegális bevándorlót.

 

A szerdai napon ülésezett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a bevándorlás ügyében. Az ülést követő sajtótájékoztatóján Kósa Lajos elmondta, a bizottság mai ülésén megtárgyalta azt a törvénymódosító javaslatot, amely felhatalmazást adna a kabinetnek, hogy rendeletben állapítsa meg a bevándorlók érkezése szempontjából biztonságosnak tekinthető országok listáját az uniós irányelv alapján.

 

A bizottság elnöke aláhúzta, ezzel a felhatalmazással a kormány mind a biztonságos kibocsátó országok, mind pedig a biztonságos harmadik országok körét is meghatározhatja rendeletben. Számos uniós tagország ezt már megtette – jegyezte meg.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A jogszabályról szólva Kósa Lajos kifejtette, ha valaki biztonságos kibocsátó országból jön, akkor az általa benyújtott menedékkérelmet azonnal el lehet utasítani, és ha illegálisan vagy biztonságos harmadik országon keresztül érkezik, akkor vissza lehet toloncolni.

 

A politikus a törvénymódosító javaslatot szükséges lépésnek nevezte annak érdekében, hogy kezelni lehessen a Magyarországra érkező gazdasági bevándorló áradatot. Az idén eddig csaknem 61 ezren lépték át illegálisan a magyar határt Szerbia felől – fűzte hozzá.

 

A bizottság elnöke leszögezte azt is, hogy a mai ülésen megállapították, hogy a kormány a kérdés kezelése kapcsán minden hazai és európai jogszabályt betartott.

 

Van lehetőség arra, hogy ideiglenes jelleggel, előzetes bejelentés alapján egy tagállam kellő indokoltsággal a schengeni egyezmény bizonyos előírásait felfüggessze. Példaként említette Németországot, mely a G7-es csúcs idején elrendelte a schengeni határzárat. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a francia hatóságok is visszafordítják az olasz határon az illegális határátlépőket.

 

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy be kell tartani a dublini rendeleteket. Felhívta a figyelmet arra, a dublini rendeletek lehetővé teszik, hogy átmenetileg, kellő indokkal, meghatározott ideig, előzetes bejelentés alapján a magyar kormány halasztást kérjen a Magyarországra visszatoloncolni kívánt bevándorlók visszafogadása kapcsán.

 

A fideszes politikus aláhúzta, Magyarország teljesen lehetetlen helyzetbe került; most már nemcsak fajlagosan, hanem számszerűen is hazánkban lépik át a legtöbben illegálisan a határt. Kósa Lajos arra is felhívta a figyelmet, hogy az ország kapacitásai teljesen elfogytak, fizikailag nem tudunk az illegális határátlépőknek elhelyezést adni; nincs elég sátor, ágy, takaró.

 

A határon pedig naponta 500-600-an özönlenek át – fűzte hozzá. A képviselő elmondta, őket is el kell helyezni, és ehhez még hozzájöhet az a 15 ezer illegális bevándorló, akiket az uniós tagországok vissza akarnak hazánkba toloncolni.

 

Kósa Lajos emlékeztetett, 2012-ig elég volt a nyílt befogadó állomások 1500 fős kapacitása. Ezt már most 3500 főre kellett bővíteni. A politikus szerint elértük a fizikai korlátokat, ezért a magyar kormány jelezte, hogy halasztást és segítséget kér. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a 10 milliós Magyarország fel tudja fogni a legnagyobb bevándorló-áradatot – jegyezte meg.

 

A Fidesz alelnöke arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák a jogszabály-módosításokat, ne hozzák védtelen helyzetbe Magyarországot és gondolják újra a bevándorláspárti politikájukat.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés