Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 24 vendég böngészi
Egy gyerek se legyen éhes! Nyomtatás E-mail
2015. június 25.

 

Az ingyenes gyermekétkeztetés bővítésének következő lépése lehet az alsó és felső tagozat bevonása a programba – ismertette Czibere Károly államtitkár.

 

Mi a program múltja?

 

Az ingyenes gyermekétkeztetési program azt a célt fejezi ki, hogy ne fordulhasson elő, hogy akár egy gyermek is meleg étel nélkül marad családja anyagi helyzete miatt. A kormányzat két irányba megy: az egyik a tanév közbeni gyermekétkeztetés hozzáférési esélyének növelése. Az óvodában és a bölcsődében szeptembertől szinte minden gyermek ingyenesen étkezik, hiszen a támogatás jövedelemhatárát a kormányzat megemelte 39.000-ről 89.000 forintra.

 

Vagyis ha az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 89.000 forintot, akkor a gyermek ingyenes étkezésre jogosult?

 

Igen. A bölcsődékben és óvodákban most 92.000 gyermek étkezik ingyen, szeptembertől már 320.000 gyerek kap így segítséget. Az esélyteremtés feltétele, hogy a gyerekek hozzájussanak a fejlődésük szempontjából fontos alapvető javakhoz. A lényeg, hogy a hátrányokat minél több gyereknél kompenzálni tudjuk a bölcsődén, óvodán és iskolán keresztül.

 

Emellett gondolnak az iskolai szünetekre is?

 

Az idén 13 éves programra ebben az évben már 3 milliárd forint áll rendelkezésre, míg tavaly ez az összeg 2,64 milliárd volt. Az összes étkeztetési hozzájárulást, a tanév alatti, és a nyári szüneti juttatást a kormány 29-ről 61 milliárd forintra emelte az elmúlt négy évben.

 

A nyári étkeztetésnél mi a cél?

 

Hogy a nyári szünet minden napján legalább egyszer jussanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyermekek meleg ételhez az adott településen.

 

A gyakorlatban hogyan zajlik mindez?

 

A jegyző vizsgálja a jövedelmet, és ha a családban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 39.000 forintot, akkor rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultnak számít a gyermek. Az elmúlt 13 évben mindez pályázati rendszerben valósult meg, amit a kormányzat kiír az önkormányzatok számára, az elbírálás után pedig biztosítja a forrást.

 

Folyamatosan alakítanak a rendszeren a visszajelzések alapján?

 

Az önkormányzatok módosítási, korrekciós javaslatai után idén enyhítettük a feltételeket, így minden korábbinál több gyereknek tudunk segíteni. A résztvevő önkormányzatok száma jelentősen megemelkedett, korábban évente százzal növekedett a belépők száma, most 220-szal.

 

Ez azt jelenti, hogy idén 1486 önkormányzat fogja ingyen étkeztetni a hátrányos helyzetű gyerekeket. A leghátrányosabb helyzetben 739 település van, ebből 600 részt vesz a programban, náluk 100 százalékban finanszírozzuk a gyermekek nyári étkeztetését.

 

Összességében ezen a nyáron mintegy 142.000 gyerek fog meleg ebédet kapni, ilyen magas még sosem volt ez a szám. Ehhez vezetett a párbeszéd az önkormányzatokkal.

 

És a további 1500 önkormányzat? Miért nem pályázik mindenki?

 

Vannak olyan önkormányzatok, amelyek saját költségvetésből oldják meg ezt a feladatot. Sajnos vannak olyan szegény települések, akik nem vesznek részt a programban. Ezért gondoljuk végig, hogy jövőre már olyan rendszert készítünk elő, ahol az ingyenes gyermekétkeztetés biztosítása mindenki önkormányzat számára kötelező, és nemcsak nyáron, hanem az összes többi szünetben is.

 

Hol fognak nyáron étkezni a gyerekek?

 

A bölcsőde, óvoda vagy az iskola étkezőjében. Szeretnénk elkerülni, hogy kiszállítsák a családokhoz az ételt, részben a visszaélések elkerüléséért, másrészt szakemberek szerint, ha a gyerekek és az őket kísérő szülők egy helyen vannak naponta egyszer, akkor ott esetleg más közösségi program is megvalósulhat. Ez pedig javítaná a helyi település életminőségét.

 

Hideg élelemmel ki lehet ezt az étkezést váltani?

 

Nem, feltétel volt a főzés. Ahol nincs konyha, ott a szomszéd településen főzik meg az ételt.

 

Mik a tavalyi visszajelzések?

 

Az önkormányzatok nagyon kedvelik a programot, és nem csak az étkeztetés miatt. Fontos, hogy a pályázat segítségével több helyi erőforrást is lehet így mozgósítani, például több településen, a helyi földeken a közfoglalkoztatottakkal megtermelt zöldségeket használják fel főzéshez.

 

Emellett a program a helyi őstermelőket, a helyi gazdaságfejlesztést előnyben részesíti.

 

A program milyen lépésekben fejlődik?

 

Tervezzük mind a tanévközi, mind a szünetekre biztosított gyermekétkeztetés továbbfejlesztését és kibővítését.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés