Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 113 vendég böngészi
Magyarország jelentős sikere az Európa Tanács döntése | +videó Nyomtatás E-mail
2015. június 29.

 

Lezárta az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése a Magyarországgal szembeni különleges vizsgálatot. A döntés elleni magyar szocialista képviselők által benyújtott módosító indítványt 80-55 arányban utasította el az ET parlamenti közgyűlése, a jelentést pedig 93-35 arányban fogadták el.

 

Németh Zsolt delegációvezető a határozat ismertetésekor kijelentette: a döntés látványosan ellenpontozza azt a folyamatot, ami az Európai Parlamentben volt tapasztalható, hiszen egy héttel korábban ez a szervezet még fenntartotta a Magyarország elleni vizsgálatot.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A lezárással az ET azt jelentette ki, hogy hazánk egy működő parlamentáris demokrácia, és a testület, mint az európai emberi jogok és a jogállamiságért felelős szervezet meggyőzően, 93-35 arányban döntött a vizsgálat lezárása mellett.

 

Ez az eredmény azért is fontos, mert a közelmúltban a Német Külpolitikai Társaság alapos jelentésben jutott ugyanerre a következtetésre – tette hozzá.

 

A politikus különösen fontos feladatként fogalmazta meg, hogy az elkövetkező időszakban az egyházügyi törvényre és a választási eljárási törvényre kell figyelmet fordítani.

 

Németh Zsolt delegációvezető felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy a magyar szocialisták megint hazánk ellen szavaztak, maguk mellé állítva a második legerősebb frakciót, a szocialisták jelentős részét.

 

Hozzátette, ennek ellenére a néppárti szolidaritás hatékonynak bizonyult, köszönetét fejezte ki a Fidesz nevében a testvérpártoknak a támogatásért.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A pártpolitikai vonatkozásokat elemezve kijelentette: „eljött az ideje, hogy ne fárasszuk a nemzetközi közvéleményt belpolitikai vitáinkkal”. Mindez nemcsak megalázó, de a nemzeti érdekérvényesítést is korlátozza – fűzte hozzá.

 

Modellértékű az az együttműködés, ami hazánk és az ET között kialakult – mondta. A különleges vizsgálat lezárult, ezután az együttműködést rendes medrében kell folytatni – emelte ki.

 

Mielőtt átadta a szót Gulyás Gergelynek, levonta azt a következtetést, hogy hazánk a demokrácia tekintetében nem jár külön utat. Az európai demokrácia sokszínű, amiben ha az ET kijelenti, hogy Magyarország működő parlamentáris demokrácia, az határozott és erős jelzés arról, hogy megvan az elmúlt öt év intézkedéseinek legitimitása – szögezte le.

 

Gulyás Gergely Axel Fischer - a német delegáció vezetőjének és az Európai Néppárt vezérszónokának - szavait idézte: „Magyarország szabad, független, demokratikus ország, ahol szabad és igazságos választások vannak, amelyek teljesen megfelelnek az Európa Tanács által állított kritériumoknak”.

 

„Magyarország jogállam, nincsenek politikai foglyok, a véleménynyilvánítás szabadságának joga, és a gyülekezési szabadság biztosított, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog biztosított, a választási rendszer szabad, jól működő parlamenttel – idézte Robert Walter brit konzervatív jelentéstevő szavait.

 

Komoly siker, hogy öt év után minden hazánkkal szembeni eljárást lezártak, az ET parlamenti közgyűlése minden további vizsgálatot szükségtelennek tart. Az ET-ben uralkodó politikai viszonyokról megemlítette, a kommunisták, szocialisták, a liberálisok többségben vannak a parlamenti közgyűlésben, ennek ellenére világos többség állt ki a vizsgálat lezárása mellett. Mindez azt mutatja, hogy még a liberális frakció is majdnem egészében úgy látta, hogy hazánkban a médiaszabadság, az alapvető jogok maximális garanciái, a jogállami működés, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog, és a választójog korlátlan, és a szabad akaratnyilvánítást biztosító intézményeinek működése rendelkezésre áll – fejtette ki.

 

A jelentés területeinek vizsgálatát sorolva elmondta: az igazságszolgáltatás kérdésében külön üdvözölték a hazánk által végrehajtott módosításokat, a médiatanács jogállásával kapcsolatban pedig további kritikákat is megfogalmaztak, de összességében a média függetlenségét, szabadságát, a sokszínű tulajdonosi szerkezetet egyértelműen elismerték.

 

Egyházügyben a kormány is jelezte módosítási szándékát, de az ET itt is üdvözölte, hogy a korábbi egyeztetéseket követő módosítások szerint minden vallási közösség jogosult az egyház név használatára. Gulyás Gergely a választójogi törvényről szólva elmondta: összhangban áll az ET elveivel.

 

Jelezte, a kritikák és ajánlások megfogalmazása mellett a testület teljesen egyértelművé tette, hogy a hazánkkal szembeni mindenféle külön vizsgálat indokolatlan.

 

Ezért is felháborító, hogy az MSZP Magyarország érdekeivel szemben mindent megtett azért, hogy olyan vizsgálat folyjon hazánkkal szemben, mint Azerbajdzsán ellen – szögezte le.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés