Névnap

Ma 2018. február 22., csütörtök, Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 86 vendég böngészi
Stabil a magyar gazdaság helyzete Nyomtatás E-mail
2015. június 29.

 

Az összes adócsökkentés, kiadásnövelés, melyet a jövő évi költségvetés tartalmaz, együtt jár a fegyelmezett államháztartási gazdálkodással – jelentette ki Banai Péter Benő hétfői sajtótájékoztatóján.

 

Banai Péter Benő a jövő évi költségvetés kapcsán kitért az adócsökkentésekre, a béremelésekre, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a büdzsé hogyan segíti a munkahelyteremtést. A politikus arról is beszélt, hogy a nyugdíjak megőrzik reálértéküket.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára leszögezte, a magyar kormány kiszámítható és stabil gazdaságpolitikát kíván folytatni. Az elmúlt évek folyamatai bebizonyították, hogy ez elemi érdekünk – fűzte hozzá.

 

Véleménye szerint a kiszámítható és stabil gazdaságpolitika azért fontos, mert a túlzottdeficit-eljárás forrásvesztést eredményezhet, és azért is, mert a 2008-as válság óta láthatjuk, hogy a befektetők nem tolerálják a fegyelmezetlen gazdálkodást.

 

Az összes adócsökkentés, kiadásnövelés, melyet a jövő évi költségvetés tartalmaz, együtt jár a fegyelmezett államháztartási gazdálkodással – jelentette ki Banai Péter Benő.

 

Az államtitkár közölte, jövőre 2 százalékos hiánnyal kalkulálnak. A politikus ezt külön értéknek nevezte egy olyan időszakban, amikor 9 ország áll túlzottdeficit-eljárás alatt, és 2016-ban az Egyesült Királyság vagy Franciaország hiánya is 3 százalék fölött lehet.

 

A kamatkiadások kapcsán emlékeztetett, 2012-ben a kamatkiadások a GDP 4,6 százalékát jelentették, ez a szám jövőre 3,3 százalékra mérséklődik. Felhívta a figyelmet arra, 2012 és 2016 között körülbelül 350 milliárd forintot takarítottunk meg a kamatokon.

 

Banai Péter Benő arról is beszélt, hogy érdemben csökkent az államadósság; a 2011-es 81 százalékos mérték jövőre 74 százalék alá csökkenhet. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg hazánkban 2011 és 2016 közötti időszakban 7,5 százalékkal csökken az államadósság, addig az uniós átlag 5,5 százalékos növekedést mutat. Az államtitkár az egyensúlyi mutatók között megemlítette azt is, hogy magas a folyó fizetési mérleg aktívuma.

 

A politikus elmondta azt is, hogy jövőre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, mely magasabb, mint az uniós átlag. Közölte, azzal kalkulálnak, hogy az idén 7 százalék alá csökkenhet a munkanélküliek aránya, jövőre pedig ez a mutató 6 százalék alatt lehet, és bővülni fog a foglalkoztatottak száma is.

 

Banai Péter Benő a költségvetési tartalékokra térve elmondta, a jövő évi büdzsé összesen 200 milliárd forint tartalékkal számol.

 

Az államtitkár a görög-válság kapcsán közölte, senki sem tudja, mi lesz ennek a lefolyása, a tárca is több forgatókönyvvel számol.

 

Banai Péter Benő a pénzpiaci folyamatokra gyakorolt kedvezőtlen hatások között említette, hogy ha a befektetők nem tennének különbséget a perifériásnak tekintett országok között.

 

Ugyanakkor abban bíznak, hogy egy adott ország fundamentumait is nézik. Óriási a különbség Magyarország és Görögország között – húzta alá.

 

A politikus azt sem tartja kizártnak, hogy bizonyos befektetők Görögországból Magyarország felé fordulnak. Kitért arra is, hogy az exportunk csekély mértéke irányul Görögországba, így kisebb a hatása a reálgazdasági folyamatokra.

 

Az államtitkár leszögezte, a jövő évi költségvetést azért is tervezte nagyobb tartalékkal a kormány, mert a görög-probléma már hónapok óta látható.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés