Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
Magyarország és Szerbia kapcsolata jó és kiegyensúlyozott Nyomtatás E-mail
2015. július 02.

 

Szerb üzletemberként három kérdés érdekelne: fent tudják-e tartani a miniszterelnökök országaik stabilitását, a jó szomszédi kapcsolatukat, és van-e növekedési potenciál a két gazdaságban? – ezekkel a kérdésekkel kezdte Orbán Viktor a magyar-szerb Üzleti Fórumon tartott beszédét.

 

Egyúttal kijelentette, ha Szerbia képes volt végrehajtani azt a stabilizációs programot, melynek segítségével ma az ország bizakodva nézhet a jövőbe - és ezt fent is tudta tartani -, akkor a szerb stabilitási feltétel „adva van”.

A magyar stabilitás fennmaradásáról megjegyezte, hazánkban a logikával ellentétes folyamatok zajlanak: minél nagyobb a stabilitás, annál hangosabb az ellenzék. Onnan lehet tudni, hogy az ország stabil, hogy az ellenzék egyre hangosabban bírálja a kormányt – fogalmazott. Ezért úgy tűnik, egyelőre hazánk stabil marad – vonta le a konklúziót.

 

A gazdasági biztonság további fontos elemeként említette, hogy a 2016-os költségvetést már 2015. június elsejével elfogadta a Parlament. Kiemelte, mindenki pontosan tudhatja, 2016-ban mi fog történni a magyar gazdaságban, mindenki ennek tudatában készítheti el üzleti tervét. Összegzésében világossá tette, hogy a stabilitási feltételek mindkét országban adottak.

 

A jószomszédi kapcsolatrendszer fennmaradásáról elmondta, gyakran gondoljuk, hogy a politikát intézmények csinálják, azonban ezek nem helyettesíthetik az embereket. Aláhúzta, két ország kapcsolatrendszerének a személyes kapcsolatok stabilitása adja meg az alapot. A kérdés: a szerb és magyar emberek akarnak-e együttműködni. A miniszterelnök szerint a válasz igen, hiszen több száz szerb-magyar vegyesvállalat működik már most is.

 

A két ország miniszterelnökei közötti együttműködés kiváló, kölcsönös a tisztelet egymás köztársasági elnökei iránt is, tehát a jó szomszédi kapcsolatok vezetői, középszintű és népi dimenziói is rendben vannak – hangsúlyozta. Hozzátette, joggal lehet számítani a jövőbeni sikeres együttműködésre is.

 

Kifejtette, Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel végigvették a most zajló történelmi folyamatokat: a Szerbek uniós csatlakozásáról, a nyugat-balkáni térség, Közép-Európa és Oroszország kapcsolatrendszerét.

 

Mint fogalmazott, sem ezek az ügyek, sem a migrációs kérdések nem távolítják el egymástól a két országot.

 

Leszögezte, habár a modernkori migráció problémája kapcsán „kétségkívül vannak nehéz pillanatok”, összességében a kérdés kezelése, vagyis a magyar határőrizet felállítása sem olyan tényező, ami eltávolíthatná egymástól a két országot. A két ország vezetésében megvan az a szándék, hogy a gyorsan változó világhelyzetben is jók és stabilak legyenek a szerb-magyar kapcsolatok – összegzett.

 

Van-e növekedési potenciál országainkban? - tette fel a kérdést. Elmondta, a tavalyi 3,6 százalékos növekedés után idén is 3 százalék feletti gyarapodásra számít hazánk. Eltökélt szándéka a kormánynak az 5 százalékos növekedés, mint mondta biztos abban, hogy megtalálják azokat az ágazatokat, melyeknek erőteljes fejlesztésével ez a cél is elérhető.

 

A szerb gazdasági növekedés kapcsán Aleksandar Vučić miniszterelnök határozott igennel felelt kérdésemre – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, Magyarországnak sosem volt célja, hogy megszerezze azt, ami nem az övé, és úgy kezdeményezzen gazdasági kapcsolatokat, hogy az ott élők ezt nem veszik szívesen. Ezért kért a szerbiai privatizációról, ezen belül pedig azokról az ágazatokról tájékoztatást, amikben szívesen látják a magyarokat – számolt be a kormányülés részleteiről.

 

Magyarország és Szerbia között a kétoldalú együttműködés sosem volt olyan jó, kiegyensúlyozott és hatékony, mint amilyen most – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a fórumon.

 

Felhívta a figyelmet a gazdasági adatokra, melyek ezt az állítást igazolják, hangsúlyozva, hogy tavaly a kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,7 milliárd eurót az országok között. Magyarország az 5. legnagyobb befektető Szerbiában – tette hozzá.

 

Célkitűzésként jelölte meg a magyar export további növelését Szerbia irányába, szorosabbra fűznék a határ menti kis- és középvállalkozások esetében az együttműködést, valamint támogatják a vállalatokat a szerb gazdaság modernizációjában való részvételben.

 

Ennek elősegítésére számos kormányzati intézkedés született – ismertette. Az Eximbank úgy döntött, hogy 45 millió eurós hitelkeretet hoz létre a magyar és szerb vállalatok közötti együttműködés pénzügyi hátterének biztosításához – mondta. Emellett elkezdték belgrádi képviseletük létrehozásának előkészítését. A közép-európai kereskedelmi hálózat kiépítése is elkezdődik, Újvidéken és Szabadkán nyitnak irodát hamarosan.

 

A két ország miniszterelnöke által aláírt megállapodásnak megfelelően a hónap végén új határátkelő nyílik Röszke és Horgos között, valamint 2016-ban és 2017-ben egy-egy további átkelőt nyitnak – jelentette be.

 

Kitért a Mol és az OTP aktív piaci jelenlétére is szerb oldalon, mint fogalmazott, a szomszédos országtól is várják a zászlóshajókat. A két ország kormánya meghozta azokat a döntéseket, melyek a sikeres együttműködéshez intézményi szempontból szükségesek, mostantól önökön a sor – zárta szavait a külgazdasági és külügyminiszter az üzleti fórumon.

 

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök beszédében felhívta a figyelmet a Szerbiában végrehajtott fiskális stabilizációra, kifejtve, hogy a fiskális fegyelem nem mindig egyeztethető össze a gazdasági növekedéssel, de várakozásiak szerint az idén már nő a szerb bruttó hazai termék, a cél pedig az, hogy belátható időn belül 2 százalékos növekedést érjen el az ország.

 

Kérte, hogy a magyar vállalatok minél aktívabban és minél nagyobb számban vegyenek részt a szerbiai privatizációban. Elmondta, hogy 35 magyar cég már szerepel ebben a folyamatban; többségük mezőgazdasági, élelmiszeripari területen érdekelt.

 

Aleksandar Vucic kifejtette, hogy minden cég mentort kap, aki segít az eljárások gyors és hatékony lebonyolításában.

 

A szerb miniszterelnök kitért rá: a befektetők azért is találnak jó feltételeket Szerbiában, mert az országban számos reformot hajtottak végre a tavalyi árvíz után. Példaként említette az új munka törvénykönyvét, és a rugalmas munkaerő-piacot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar befektetők nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia többi részén is nagyon jó feltételeket találnak.

 

(Fidesz.hu, MTI)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés