Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 26 vendég böngészi
Stabil, kiszámítható költségvetés készült Nyomtatás E-mail
2015. július 06.

 

A 2016. évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése, amellyel mindenki léphet egyet előre: az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását, valamint a munkahelyek megőrzését jelenti - nyilatkozta a Fidesz.hu-nak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

 

A korábbi években ősszel kezdték el tárgyalni a büdzsé tervezetét, és az év végén szavaztak róla. Mi indokolta, hogy most a szokottnál korábban, már a nyáron el is fogadták a költségvetést?

 

Kiegyensúlyozott és tervezhető jövőképet szeretne a kormány a gazdasági élet minden szereplőjének biztosítani. A költségvetés tavaszi elfogadása lehetővé teszi, hogy például az önkormányzatok, vállalkozások időben felkészülhessenek, előre lássák a következő évi mozgásterüket. Másik fontos momentum, hogy mindez a konvergenciaprogram készítésével egyidejűleg történt, amely biztosítja a két dokumentum összhangját.

 

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy – ellentétben az ellenzék állításaival – a 2016-os költségvetési törvény minden eshetőséget szem előtt tartó, előre megtervezett folyamat alapján készült el. Ugyanúgy, mint a kormány által benyújtott korábbi költségvetések, e tekintetben semmilyen változás, „lazaság” nem volt megengedett. A precíz tervezéssel a lehető legminimálisabbra kívántuk szorítani annak eshetőségét, hogy a hatályba lépés előtt módosításra kerüljön sor. Összességében 200 milliárd forint feletti tartalék áll jövőre rendelkezésünkre, amely számításaink szerint elegendő lesz a most még nem látható kockázatok kivédésére.

 

A kormány 2010 óta számos olyan intézkedést vezetett be, amelyek támogatják a családokat. Gondolhatunk itt – a teljesség igény nélkül – a családi adókedvezményre, a gyed extrára, vagy a munkahelyvédelmi akciótervre. A gyermeket nevelő családok milyen adórendszerre számíthatnak jövőre?

 

Az adópolitika, a foglalkoztatáspolitika és a szociálpolitika összehangolt lépéseinek köszönhetően – az elmúlt években – sikeresen növeltük a családok biztonságát és jólétét. Fontos eredménynek tartom, hogy adókedvezmények biztosításával lényegesen olcsóbbá tettük a gyermekvállalást követő években történő foglalkoztatást, emellett egyre bővülő kedvezményekkel járulunk hozzá a családalapításhoz.

 

A kétgyermekesek családi kedvezményét az elkövetkezendő években folyamatosan emeljük, 2019-re a jelenleg elérhető megtakarítás duplája marad a szülőknél. Ez 350 ezer családnál, egymillió-négyszázezer szülő és gyermek életében jelent előrelépést. A gyed-extrát 2016-ban is fenntartjuk. 2016-ban pedig már a teljes évben igénybe vehető lesz az új otthonteremtési program.

 

A személyi jövedelemadó egykulcsossá válása hat év alatt 3600 milliárd forintot hagyott az embereknél. A kormány tovább kívánja mérsékelni az szja kulcsát, 16-ról 15 százalékra. Mi tette lehetővé, hogy csökkenteni lehet az adóterheket?

 

Hazánk évek óta tartó stabil gazdasági növekedése teszi lehetővé, hogy újabb könnyítéseket vezessünk be jövőre. A tavalyi év eredményei meggyőzték az eddig bizalmatlan intézményeket is, így a magyar gazdaság kiemelkedően jó teljesítményéről már nemcsak a kormánynak, hanem az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, több nemzetközi előrejelző intézményeknek és a piaci elemzőknek is megegyezik a véleménye. Az OECD várakozásai szerint a magyar gazdasági növekedés idén 3 százalékos lesz, míg jövőre 2,2 százalékos bővülés várható. A növekedés hajtóerejének a nettó export mellett a fogyasztás bizonyult. Nemzetközi összehasonlításban is jóval az Európai Unió - 1,4 százalék körüli - átlaga felett teljesített a magyar gazdaság.

 

Mi a helyzet a különadók rendszerével?

 

A kormány adópolitikájának részeként, változatlanul kitart azon alapvetés mellett, hogy minden gazdasági szereplőnek, teherbíró képességével arányosan ki kell vennie a részét a közteherviselésből. Ennek megfelelően a korábbi években elfogadott különadók megmaradnak, kiemelt gazdaságpolitikai célok megvalósulása érdekében – beruházás, fejlesztés, hitelezés – ugyanakkor a jövő évtől engedményt nyújtunk a közműadóban és a bankadóban.

 

A kormány kiemelt célja a munkahelyteremtés és a hazai kis- és középvállalkozások támogatása. A jövő évi büdzsé hogyan segíti ezt?

 

A hazai vállalkozások sikere és ösztönzése a legfontosabb eleme a kormány egyik legfontosabb célkitűzésének, a teljes foglalkoztatottság megvalósulásának. Van olyan programunk, amellyel a munkahelyek megőrzését szolgáljuk. A Munkahelyvédelmi Akciótervet – amely már több mint 800 ezer ember munkahelyének megőrzését segíti – például kiterjesztjük a mezőgazdasági ágazatban dolgozókra is, ezzel a kedvezménnyel 2016-ban összesen 138 milliárd forintot hagy a kormány a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévőket alkalmazó vállalkozásoknál. A 2020-ig hazákba érkező uniós források jelentős része a gazdaságfejlesztési célokat szolgál – szintén a munkahelyteremtést segítve elő. A bankadó 60 milliárd forinttal történő csökkentése pedig a kiegyensúlyozottabb bankrendszer működése érdekében a hitelezések élénkítését célozza a hazai vállalkozások fejlődése érdekében.

 

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésével a cégek gördülékenyebb és hatékonyabb működését kívánjuk előmozdítani az állami rezsicsökkentéssel, vagyis a közszolgálati illetékek díjának kedvezőbbé tételével.

 

A munkahelyteremtés kérdéskörét érintve a közfoglalkoztatásról is szót kell ejtenem. Az ellenzék folyamatosan kritizálja programunkat. A magyar társadalom leszakadóban lévő tagjaiért is felelősséget érző politikusoknak látniuk kell, hogy azokon a földrajzi területeken, ahol a versenyszféra nincs jelen vagy nem elég erős, ott jövedelemforrást jelentő foglalkoztatási formákkal tudjuk elősegíteni a későbbi egészséges foglalkoztatási szerkezet kialakulását. Jövőre 240 ezer embernek lesz lehetősége részt venni a közfoglalkoztatási programban, amire az idei 270 milliárd forinttal szemben 2016-ban 340 milliárd forintot fordítunk.

 

Szorosan kapcsolódnak a gazdaságfejlesztéshez az infrastrukturális beruházások, a k+f szektor támogatása, vagy a Modern városok program keretében létrejövő ipari parkok. Milyen források jutnak ezekre a területekre?

 

A gazdaság fejlesztéséhez az infrastrukturális beruházások is ugyanúgy hozzátartoznak, mint a vállalkozások ösztönzése, a vállalkozói környezet kiszámíthatóvá tétele. A korábbi sikeres tárgyalásoknak köszönhetően a 2014–2020 közötti tervezési időszakban összesen 12 ezer milliárd forint uniós forrás érkezik majd Magyarországra. A kormány célja, hogy a fejlesztési, beruházási támogatások legalább 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítsa. Ez az elkötelezettség már a 2016-ös költségvetésben is jól tükröződik.

 

A korábbiakhoz képest lényegesen jelentősebb szerepet kapnak a visszatérítendő források – például a hitelek, a garanciák, a kockázati tőke –, így az egységnyi költségvetési támogatásból összességében több és nagyobb volumenű fejlesztés valósulhat meg úgy, hogy a források egy része visszatérül, és újra kihelyezhető lesz. A jövő évi büdzsében 12,1 milliárd forint többlettámogatást biztosítunk a nemzetgazdasági célokra.

 

A Modern Városok Program keretében létrejövő önkormányzati tulajdonú ipari parkok létrehozását, fejlesztését uniós – különös tekintettel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elérhető – források biztosítják, amelyeket saját önerővel és különféle támogatásokkal egészíthetnek ki az egyes önkormányzatok, tehát saját fejlesztési elképzeléseiket az operatív programok keretei közé illeszthetik be.

 

Ha összegezni kellene, miben más a 2016-os büdzsé a korábbi évekhez képest?

 

A 2016. évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése, amellyel mindenki léphet egyet előre: az emberek számára adócsökkentést, a családok támogatását, valamint a munkahelyek megőrzését jelenti. A büdzsé a közösen elért eredményeinkre épít. Ezek tették lehetővé, hogy az eddigieknél szabadabban, az emberek, a családok és a magyar gazdaság érdekeit szolgáló tervet készíthessünk. A kormány ezzel nemcsak a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősíti, hanem biztosítja az ország hosszú távú gazdasági esélyeinek javulását, nemzetközi versenyképességünk növekedését és a magyar emberek jólétének emelkedését.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés