Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 32 vendég böngészi
Csökkenhet a menekültjoggal való visszaélések száma Nyomtatás E-mail
2015. július 13.

 

A hétfőn elfogadott, bevándorlásra vonatkozó törvénycsomagtól azt reméli a kormány, hogy jelentősen csökkenhet a menekültjoggal való visszaélések száma – húzta alá Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megköszönte Angela Merkel szavait, melyben a német kancellár az illegális migráció és menekültügy kérdésében felhívta a figyelmet arra, hogy a dél-európai államok mellett a legsúlyosabb helyzetben Magyarország és Szerbia van.

 

A tárcavezető emlékeztetett, a magyarországi helyzet megoldására fogadta el az Országgyűlés több törvény módosítását. Ezektől elsősorban azt reméljük, hogy a menekültjoggal való visszaélések száma jelentősen csökkenhet – húzta alá a politikus.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország területére érkező bevándorlók 90 százaléka nem felel meg a nemzetközi menekültegyezményeknek; a hazánkban kérelmet előterjesztők csupán 10 százaléka kapja meg a menekültstátuszt. Lázár János szerint felgyorsulnak az intézkedések, egységes eljárás lesz, és hatékonyabbak lesznek a szankciók.

 

Hozzátette: akik menekültstátuszt kapnak, azok most és a jövőben is számíthatnak arra, hogy minden védelmet megkapnak, ami megilleti őket. Azok helyzetét szeretnék tisztázni, akik visszaélnek a menekültjog intézményével – húzta alá.

 

A miniszter hangsúlyozta, kényes helyzetben van a kormány, mert dél felől folyamatosan jönnek az illegális határátépők, az idén eddig 75 ezren jöttek be az országba így; másrészt nyugatról megkezdődnek a visszatoloncolások. Magyarország két tűz közé kerülhet – jegyezte meg.

 

Aláhúzta, "meggyőződésük szerint Szerbia és Görögország biztonságos ország. A kormány arra kéri az uniót, valamint Ausztriát és Németországot is, hogy ne Magyarországra küldjék vissza a kitoloncoltakat, hanem oda, ahol először beléptek az Európai Unió területére".

 

Elmondta azt is, hogy gőzerővel készítik elő az ideiglenes határzárat; a miniszterelnök arra utasította a belügyminisztert, hogy minél hamarabb kezdődjön meg a határzár építése.

 

Várhatóan a következő hetekben az építkezésnek meg kell kezdődnie – fűzte hozzá.

 

Lázár János szerint egyre nagyobbak a kihívások, talán ennek is köszönhető, hogy mintegy egymillió polgár nyilvánított véleményt az illegális bevándorlásról a Nemzeti Konzultáció keretében, és elsöprő többségük fontosnak tartja a kérdés kezelését.

 

A tárcavezető aláhúzta, a rendelkezésre álló titkosszolgálati információk alapján megállapítható, hogy szervezett embercsempészetről van szó. Dokumentálható, hogy Szerbiában az embercsempészek meghatározzák azokat a helyszíneket, ahol a magyar határ könnyen átléphető lehet – fűzte hozzá.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor fontosnak tartja, hogy Ausztria is megértse Magyarország helyzetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy 15-20 ezer illegális bevándorlót küldhetnek vissza hazánk területére. A magyar kormány minden technikai egyeztetésen azt fogja képviselni, hogy hazánk kapjon több segítséget, és legyen világos a jogi helyzet – fogalmazott a tárcavezető.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés