Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 15 vendég böngészi
Gőgös Zoltán magyarázattal tartozik! | +videó Nyomtatás E-mail
2015. július 14.

 

Felelősségre vonják-e az MSZP-ben Gőgös Zoltánt? – tette fel a kérdést hétfői sajtótájékoztatóján Németh Szilárd.

 

A Napi Gazdaság hétfői cikkében arról ír, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyújtott be vádindítványt pótmagánvádlóként a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Gőgös Zoltán nevével összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület ügyében.

 

Az egyesület ugyanis 2008-ban a volt szocialista képviselő államtitkárságának idején jutott soron kívül félmilliárd forinthoz, ami Gőgös Zoltán közreműködésével történt meg. A földművelésügyi tárca vádindítványában a volt államtitkárt mint elsőrendű vádlottat nevesíti. 2008 decemberéről beszélünk, arról az időszakról, amikor a megszorítások kőkemény korszakát élték meg a magyar emberek – emlékeztetett Németh Szilárd, egyúttal felidézve, a csökkenő világpiaci árak ellenére nagyarányú rezsiár-emelések történtek.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kommunikálni szerették volna ebből a pénzből a nemzetközi válság hatásait – jegyezte meg az egyesülettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, a minisztérium jogi főosztálya is felhívta a figyelmet az eljárásjogi és egyéb problémákra: arra, hogy erre a célra és ilyen gyorsított eljárásban nem lehet felvenni a pénzt, valamint jelezték azt is, hogy a szabálytalanságok miatt büntetőjogi következményekkel is számolni kell.

 

Elmondta, az 500 millió forintból 41 milliót adósságszolgálatra fordítottak, a központi nyomozó főügyészség pedig megállapította, 200 milliót szabálytalanul használtak fel. A pótmagánvád ennek a kárnak a rendezésére született meg – húzta alá.

 

Németh Szilárd kifejtette, Gőgös Zoltánnak magyarázatot kell adnia arról, hogy miként tudta elintézni, hogy 21 nap alatt a pénz a számlán legyen, hogyan tudta elintézni, hogy ilyen nagy összeget kapjanak.

 

Miért nem folytattak le közbeszerzési eljárást? Mivel tudta a soronkívüliséget indokolni? Az egyesület hogyan és mi módon számolt el a pénzzel? Elszámolt-e egyáltalán a teljes összeggel? Mire fordították a pénzt? – sorolta. A fideszes politikus szerint Gyurcsány Ferencnek miniszterelnökként tudnia kellett erről az esetről. Ha tudott róla, akkor miért nem intézkedett? Ha nem tudott róla, akkor „hogy mehettek az ügyek”, hogy ilyen körülmények között 500 milliót ki lehetett osztani? – tette fel a kérdéseket. Németh Szilárd közölte, arra is várják a választ, hogy volt-e más hasonló eset, elsősorban a Leader-program keretében.

 

Megkérdezném Tóbiás Józsefet is, hogy mi a helyzet az MSZP körüli botrányokkal – utalt arra, hogy mindez a „Simon-időszak” alatt történt. Tudtak-e arról, hogy mi történt? Tudtak-e a jogi főosztály megjegyzéseiről? Felelősségre vonják-e Gőgös Zoltánt? – fűzte hozzá.

 

Emlékeztetett Gyurcsány szavaira, aki szerint az „MSZP-hez jöttek olyan pénzek, amit nem nagyon lehetett látni, de jobb is, ha nem tudunk róla”. Talán ez a pénz is valami hasonló célt szolgálhatott, ezt is szeretnénk megkérdezni – húzta alá.

 

Németh Szilárd újságírói kérdésre válaszolva arról tájékoztatott, a rezsicsökkentés az elmúlt két és fél évben elérte a célt, azt, hogy ne a magyar családok fizessék Európa legmagasabb rezsiköltségeit. Amíg Fidesz-kormány van, addig a rezsicsökkentés politikája folytatódik, addig nem lesz rezsiemelkedés a magyar háztartásoknál – jelentette ki.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés