Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 61 vendég böngészi
Megérte bevezetni az egykulcsos szja-rendszert | +videó Nyomtatás E-mail
2015. július 15.

 

Az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) egyértelműen hozzájárult a gazdasági növekedéshez Magyarországon – hangsúlyozta Pankucsi Zoltán keddi sajtótájékoztatóján.

 

Pankucsi Zoltán felidézte, 2010-ben Magyarország más irányba indult el, mint több más uniós ország, melyek a megszorításon alapuló gazdaságpolitika mellett döntöttek, és megemelték a személy jövedelemadót. Magyarország viszont radikálisan csökkentette a magánszemélyek adóterhelését – fűzte hozzá, megjegyezve: ez a reformértékű lépés beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára leszögezte: egyértelműen hozzájárult az egykulcsos szja-rendszer ahhoz, hogy beindulhatott a gazdasági növekedés Magyarországon. 2010 óta a magyar gazdaság több mint 10 százalékot nőtt, ezen belül a 2014-es növekedés 3,6 százalék volt, a második legmagasabb Európában – fűzte hozzá. A gazdaságpolitika, ezen belül az adópolitika sikeres volt, a reformok működnek – húzta alá.

 

A politikus arra is emlékeztetett, 2010 előtt progresszív rendszer volt a személyi jövedelemadózásban, mely problémákat jelentett.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Pankucsi Zoltán szerint az egyik az volt, hogy büntette a többletmunkát, ezért egyfajta teljesítmény-visszafogást jelentett, mely nem segítette a növekedést. A régi rendszer másik problémáját a helyettes államtitkár abban látta, hogy sokakat arra ösztönzött, hogy eltitkolják valós jövedelmüket.

 

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta, a reformintézkedések hatására egyértelműen bővült a legális munkavállalás, bővült a magyar gazdaság, és pozitív irányba indultak el a demográfiai folyamatok.

 

A politikus kifejtette, az szja-reform hatására több pénz marad a magánszemélyeknél, akik ezt elsősorban fogyasztásra, másodsorban megtakarításra használják fel. A fogyasztásra felhasznált összegek azonnal éreztetik hatásukat a gazdasági növekedésben, míg a megtakarításra felhasznált pénzek hosszabb távon járulnak hozzá a növekedéshez – fűzte hozzá.

 

Pankucsi Zoltán hangsúlyozta, 2014-ben nagyjából 600 milliárd forintos többletet jelentett a családok számára az egykulcsos adórendszer és a családi kedvezmények összessége, az idei évben pedig a számítások szerint 660 milliárd forintra nő ez a szám – tette hozzá. A helyettes államtitkár szerint ezek az összegek egyfajta béremelésnek is felfoghatóak.

 

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az új rendszerben nem éri meg eltitkolni a jövedelmeket, a többletteljesítményt, mert már nem járul hozzájuk plusz adóteher. Igazságos és arányos az egykulcsos szja-rendszer – húzta alá.

 

Pankucsi Zoltán leszögezte, a sikeres reformot szeretnék tovább folytatni, az szja-t ismét lehet csökkenteni. Elmondta, az Országgyűlés már döntött arról, hogy 2016-ban 1 százalékkal csökken az szja; 16-ról 15 százalékra mérséklődik. Ezzel további 120 milliárd forintot spórolnak meg a magánszemélyek – fűzte hozzá.

 

Megérte bevezetni az egykulcsos arányos és igazságos személyi jövedelemadó-rendszert, szeretnénk ezen az úton haladni úgy, hogy tovább csökkentjen az szja-kulcsa – fogalmazott Pankucsi Zoltán.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés