Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 36 vendég böngészi
A kerítés most az egyetlen válasz a menekültáradatra | +videó Nyomtatás E-mail
2015. július 20.

 

A kerítés nem megoldás, de szükséges és elkerülhetetlen lépés, amely igyekszik törvényes keretek közé terelni az illegális migránsok áradatát – szögezte le Kovács Zoltán a szerb-magyar határon felállítandó ideiglenes biztonsági határzár technikai részleteiről tartott mórahalmi sajtótájékoztatón.

 

A kormányszóvivő a július 15-én befejeződött menekültügyi nemzeti konzultációról elmondta, egymillió kérdőív postán, további 60 ezer válasz pedig interneten keresztül érkezett. A válaszadók döntő többsége egyetértett azzal, hogy a kormánynak határozottabban kell fellépni az illegális migráció kérdésében – összegzett.

 

Olyan nagyságú migránsáradattal kell szembenéznünk, melyre korábban sem az unió, sem Magyarország nem tudott felkészülni, ezért sürgősen kell cselekedni, új lépéseket kell tenni, új válaszokat kell találni – fogalmazott.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Pintér Sándor belügyminiszter a problémát számokban kifejezve elmondta, január 1. óta 81 333 illegális határátlépés történt hazánkban, ebből 80 724 a szerb-magyar határon. Mint fogalmazott, ezt valamilyen módon meg kell akadályozni, választ kell adni erre a kihívásra.

 

Kifejtette, az európai gyakorlatot vizsgálva, a kormány az ideiglenesen felállítandó kerítés mellett döntött. Az ideiglenes határzár megakadályozza, hogy mindenféle ellenőrzési lehetőség nélkül megpróbálják átlépni a határainkat – tette hozzá.

 

A kormány döntése alapján az ideiglenes határzár 4 méter magas lesz, az építkezés technológiáját, módját négy lehetséges megoldás közül választják majd ki, a tesztelés után erről a kormány kedden dönt – ismertette.

 

Az alapanyagot a büntetés-végrehajtási intézetek adják, a fogvatartottak gyártják le, felállításában pedig a Honvédelmi Minisztérium működik közre műszaki irányítóként és szervezőként – hangsúlyozta. A munkában a belügyminisztériumi közfoglalkoztatottak is segíthetnek majd szükség esetén – tette hozzá. A tárcavezető szerint az ideiglenes határzár jelenleg az egyetlen válasz az illegális határátlépésre.

 

A honvédelmi miniszter az építés részleteiről szólva ismertette, a munka elvégzésének határideje 2015. november 30. A munkálatokat a törvény hatályba lépése, vagyis augusztus 1-e után kezdik el – tájékoztatott.

 

Hende Csaba beszámolt arról is, hogy egyidejűleg 10-12 szakaszon zajlik majd az építkezés, a munkacsoportokban mintegy 900 fő dolgozik majd.

 

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozták, a Görögországban, Bulgáriában és Spanyolországban felépített kerítések egyértelműen eredményesek voltak. Pintér Sándor hozzátette, a kormány reméli, hogy a rendkívül intenzív, népvándorlásszerű áradatot a kerítés megállítja. Kovács Zoltán adatokat említve elmondta, ezekben az országokban a statisztikai adatok az illegális migráció egyhetedére való csökkenését mutatják. Ma reggel éjféltől 10 óra 50 percig 550 ember jött át illegálisan a határon – tette hozzá.

 

Egy másik felvetésre Pintér Sándor közölte, az eddigi menedékkérelmek közül pusztán 8 százalék felelt meg a genfi menekültügyi egyezményben foglalt kritériumoknak. Leszögezte, Magyarország betartja a menekültügyi követelményeket, a Genfi Egyezményt és az Európai Menekültügyi Chartát is.

 

A belügyminiszter egy másik kérdésre reagálva kiemelte, a migránsok nem spontán, hanem embercsempész csoportok segítségével érkeznek, akiknek bejáratott útvonalaik vannak. Mivel a hazáját elhagyó néptömeg mindig a „leggyengébb irányba fordul”, ezért számít a kormány arra, hogy a kerítés beváltja a hozzáfűzött reményeket, és megállítja a migránsáradatot Magyarország felé.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés