Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 10 vendég böngészi
29 hónapja nőnek a reálkeresetek | +videó Nyomtatás E-mail
2015. július 22.

 

Immáron 29. hónapja töretlenül nőnek a reálbérek – kommentálta Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára kiemelte: 2010 és 2015 között a minimálbér 73.500 forintról 105.000 forintra emelkedett, ami 43 százalékos növekedést jelent. Ezzel az OECD-tagállamok között a második helyet foglaljuk el – fűzte hozzá.

 

Míg a nettó minimálbér kedvezmények nélkül 14 százalékkal emelkedett, addig a családi adókedvezménnyel kiegészítve ez egy egygyermekes családnál 31, kétgyermekes családnál 47, a háromgyermekeseknél 70 százalékos növekedést jelent a nettó bér tekintetében – fejtette ki.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Czomba Sándor kitért arra is, hogy január-májusban – év/év alapon - ismét számottevő mértékben, 4,1 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek. Ebben az időszakban 3,5 százalék volt a nettó keresetnövekedés, illetve 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak – tájékoztatott a részletekről az államtitkár.

 

A foglalkoztatás időszaki bővülését érintve az államtitkár elmondta: május-május összehasonlításban mintegy 150 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma, ami az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozásokat és a közszférát foglalja magában. A tavasszal újrainduló közmunkaprogramok hatására közel százezerrel nőtt a közfoglalkoztatottak száma, azonban pozitív tendencia, hogy az öt fő felett foglalkoztató, versenyszférában működő vállalkozásoknál 50 ezres a növekmény – közölte.

 

A részletekről szólva kifejtette: a feldolgozó iparban 20 ezerrel, a járműgyártásban 6 ezerrel, a kereskedelem és járműjavítás területén 9 ezerrel, a szállítmányozásban 6 ezerrel, a turisztikai és vendéglátó vállalkozásoknál 4 ezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma év/év alapon.

 

A kiskereskedelmet külön vizsgálva arra jutottak, hogy egy év alatt 3200 fő volt a növekedés, ami 1,7 százalékos emelkedésnek felel meg. „Nem a vasárnapi boltzár az, ami alapvetően meghatározza a létszámadatokat, hanem a forgalom” – fogalmazott Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy az intézkedés bevezetése előtti kilenc hétben 140 milliárd forint volt a forgalom, az azóta eltelt 16 hét átlaga pedig 160 milliárd forint volt. A forgalom növekedés pedig létszámnövekedést is generál – jegyezte meg, hozzátéve, hogy jelenleg is legalább 4000 embert keresnek a kiskereskedelem területén hazánkban.

 

Az államtitkár egyúttal annak a reményének adott hangot, hogy részben hazai, részben uniós források felhasználásával és a kkv-szektor megerősítésével ezek a pozitív folyamatok a következő években is fenntarthatók mind a keresetek, mind a létszámbővülés tekintetében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a területi és ágazati különbségeket a bérek tekintetében a következő években is csökkenteni kívánják.

 

A nemzetgazdasági tárca mindezt közleményében azzal egészítette ki, hogy a kormány intézkedéseinek - úgymint a munkát terhelő adók csökkentésének, a közszférában végrehajtott béremeléseknek, a Munkahelyvédelmi Akciótervnek, az aktivitást ösztönző intézkedéseknek, az alacsony inflációnak és a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak -, meghatározó szerepe van a reálbér növekedésében.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés