Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 44 vendég böngészi
Emléktábla avatás az UTE alapításának helyén Nyomtatás E-mail
2010. június 17.
1885. június 16-án alapították az Újpesti Torna Egyletet, amely napjainkig a legrégebbi, megszakítás nélkül működő magyar sportegyesület. Az "Egység, Épség, Egyetértés" hármas jelszavát a mai Szent István tér 19. szám alatt, az egykori piactéri iskolában mondták ki az alapítók.

 

Emléktábla a Szent István tér 19. számú ház falán
Emléktábla a Szent István tér 19. számú ház falán

 

Mindmáig nem emlékeztetett semmi a(z egyik) legjelentősebb magyar sportegyesület megalakulásának helyszínére, ezért az UTE vezetősége elhatározta, hogy a 125. évforduló alkalmából emléktáblával adózik Goll János, az első elnök és társai emlékének.

 

Az emléktábla avatásának ceremóniája tegnap - több száz érdeklődő előtt - Himnusszal, majd a múlt nagy eredményeinek felelevenítésével, a lila-fehér hősök nevének felsorolásával kezdődött.

 


Wintermantel Zsolt és Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselők koszorúznak

 

Derce Tamás, Újpest polgármestere ünnepi beszédében elmondta: meg kell köszönni a nagy sikert elért sportolóknak és edzőknek, hogy rajtuk keresztül az egész világ megismerte az Újpest nevet. (Kétségtelen, hogy ehhez az ismertséghez a labdarúgók tették hozzá a legtöbbet: a szakosztályt élő legendánk, Várhidi Pál és Kovács Zoltán, az Újpest FC sportigazgatója képviselte.) A kerület első embere nem hagyhatta szó nélkül, hogy a jelen kissé szomorú, aminek elsősorban az elmúlt nyolc esztendő sportpolitikája az oka, mivel szinte valamennyi sportegyesület a lét-nemlét határán tengődik, és napi filléres gondokkal küzd.

 

Derce Tamás köszönetet mondott Őze Istvánnak, az UTE klubigazgatójának a fennmaradásért vívott harcért, és megemlítette, hogy Újpest elsősorban két dologról nevezetes a világon: az Egyesült Izzóról és természetesen az UTE-ról.

 

Ehhez pedig a kerület szinte valamennyi lakosának köze volt, van vagy éppen lesz.

 

Az emléktáblát Derce Tamás mellett az UTE elnöke, Kapolyi László leplezte le, majd kettőjükön kívül koszorút helyezett el az emlékmű alatt Wintermantel Zsolt és Dr. Hollósi Antal, a IV. kerület két fideszes országgyűlési képviselője is.

 

 

(ujpestfc.hu)

 

Hozzászólások

 
0 #1 Baumag 2010-06-17 14:42
A Főtér avatásának ceremóniájában nem volt hiány az öndicséretnek. Ahhoz képest, hogy a Luca szék tempójában készült el.
Én a nagy fairtást már eleve nem néztem jó szemmel, hiszen a helyette ültetett fa, akkorára növekedését, amilyen állapotban kivágták, már kevés ember tudja megérni.
A napi programon nem volt időm részt venni, de a tűzijátékra már a gyerekekkel való tekintettel is kíváncsiak voltunk.
Olyan is volt a tűzijáték is, mint a főtér építése.
Jóval előbb kezdődött, szerintem a kerület lakosságának a fele legalább emiatt le is maradt róla.
A másik meg az volt, hogy tűzijátékot még nem láttam a lemenő nap fényében. Így a tűzijáték hatása is kidobott pénznek bizonyult.
Remélem, az előtte lévő programok jobban sikerültek, mint ez az elfuserált tűzijáték.
 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.