Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 78 vendég böngészi
Növekedési pályán a gazdaság, működnek a reformok Nyomtatás E-mail
2015. július 24.

 

Növekedési pályán a magyar gazdaság, működnek a reformok, a konszolidáció lezárult, az a kérdés, a növekedést hogyan lehet stabilabbá tenni, mostantól ezen kell dolgozni - mondta Varga Mihály az erdélyi Tusnádfürdőn csütörtökön rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

 

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: 2010-ben, amikor a jelenlegi kormány elkezdte működését, a tíz legkockázatosabb ország között szerepelt Magyarország Görögországgal együtt, "egy csőd előtt álló ország voltunk". Magyarország ma már fényévekre van Görögországtól, amely jelenleg is lélegeztető gépen van. Be kellene vallaniuk az unió tagjainak és a külső finanszírozóknak is, hogy csődben van, amit saját maga nem tud kezelni - mondta a tárcavezető.

 

Magyarország ezzel szemben a 2008-ban felvett IMF-hitelt, a több mint 7 milliárd eurót visszafizette. Az Európai Bizottságtól felvett több mint 5,5 milliárdból 4 milliárdot törlesztett, a maradékot jövőre, és "aztán nekik is megköszönjük a segítséget" - közölte.

 

Elmondta, az államháztartás egyensúlyba került, évek óta három százalék alatti a hiány, az adósságszint négy éve folyamatosan csökken. Görögország után Magyarország tudta a legnagyobb mértékben csökkenteni az adósság szintjét, bár ez az előbbin nem segített - fejtette ki.

 

Kitért arra is: az észak-erdélyi autópálya megvalósulása elemi érdek, ezt szorgalmazzák minden fórumon. A magyar-román gazdasági kapcsolatok ugyanakkor lehetnének élénkebbek is, jelenleg 4,4 százaléka zajlik a magyar külkereskedelemnek a két állam között - mutatott rá.

 

Értékelése szerint Európa reménye ma Közép-Európában van, sokkal dinamikusabban nő a térség, mint a nyugati régió. Megállapította: minden régióbeli országnak szoros kapcsolata van az unióval, amelynek a gazdasági motorja Németország. Ez a magyar gazdasági teljesítményt is alapvetően befolyásolja, szoros kapcsolatban van a német gazdasággal.

 

Kiemelt jelentőségű lesz a járműipar a jövőben is - jegyezte meg a miniszter, aki szerint a technológiai forradalomra minden országnak figyelnie kell, mert megállíthatatlan. Egyetértett azzal: az állami szolgáltatások minőségét tekintve Közép-Európának sokat kell még tennie.

 

Varga Mihály kitért arra is: a kutatás-fejlesztést a közép-európai régióban kell tartani, ez a terület dinamikusan fejlődik, s van még potenciál a régióban.

 

Értékelése szerint a jelenlegi bérszínvonal folyamatos agyelszívást jelent, hosszú távon nem tartható, hogy kiképezik a fiatalokat, akik aztán elmennek Nyugat-Európába munkát vállalni. A bérfelzárkóztatás az, amivel ezt a folyamatot mérsékelni lehet - rögzítette a miniszter.

 

Kérdésre azt mondta: hosszú távon fontos, hogy az európai erőforrásokhoz Oroszország csatlakozni tudjon, s elemi érdek, hogy az orosz-ukrán konfliktus rendeződjön és a piacokat vissza tudják szerezni. Azzal, hogy Kína egyre közelebb kerül az energiaforrásokhoz, Európa versenyhátrányt szenvedett.

 

Varga Mihály bejelentette azt is, hogy a kormány a lakáshitelesekéhez hasonló segítséget nyújt a gépjármű-devizahiteleseknek is.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés