Névnap

Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 82 vendég böngészi
A kormány segítséget nyújt a devizahiteleseknek | +videó Nyomtatás E-mail
2015. július 28.

 

A kabinet szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek és a fogyasztási hiteleseknek is – mondta Tállai András.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette, az elmúlt öt év kormányzásának egyik legnagyobb eredménye a devizahitelezés megállítása, illetve a devizahitel-csapdába kerültek megmentése.

 

Tállai András emlékeztetett rá, hogy a kormányváltást megelőző nyolc évben 140-szeresére emelkedett a devizahitelesek száma, 2011-re több mint 1 millió 200 családnak volt jelzáloghitele, tehát minden negyedik magyar család érintett volt. Emellett az ország devizakitettsége is jelentős volt – utalt a gazdaság akkori sérülékenységére.

 

Mint mondta, 2010-től a kormány több lépésben igyekezett segítséget nyújtani a devizahiteleseknek. Elsőként megszüntették a jelzálog alapú devizahitelezés lehetőségét, létrehozták az előtörlesztés intézményét, valamint kimondták, hogy középárfolyamon kell számolni a törlesztőrészleteket –sorolta. Hozzátette: ezt követően bevezették a végtörlesztést és az árfolyamgátat, mintegy 350 ezren éltek ezekkel a lehetőségekkel.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hangsúlyozta, a kormány jogilag megfelelő, igazságos és pénzügyileg is vállalható végleges megoldásra törekedett. A Kúria jogegységi határozata megteremtette ennek lehetőségét – szögezte le.

 

Rámutatott, az elszámoltatási törvény elfogadását követően a bankok 774 milliárd forintot fizettek vissza az embereknek, a törlesztőrészletek pedig mintegy 20 százalékkal csökkentek. Hangsúlyozta, a forintosításról szóló törvény következtében 500 ezer szerződést forintosítottak, ez mintegy 3600 milliárd forintot jelentett. Kifejtette, a fair bankokról szóló törvény védelmet jelent a jövőben az ügyfelek számára.

 

Tállai András az elszámoltatási törvény jogorvoslati következményeiről szólva arról tájékoztatott, a 2,1 millió értesítést követően 105 ezer panaszbeadvány érkezett, a pénzügyi békéltető testülethez pedig 4600.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar megoldás sikerét nemzetközi elismerések is bizonyítják, példaként megemlítette, hogy a horvátok és a lengyelek is áttanulmányozták a vonatkozó törvényeket.

 

Beszélt arról is, hogy a kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek és a fogyasztási hiteleseknek. Szavai szerint ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz.

 

Kiemelte: a megoldás keresése során szem előtt tartják, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást ne szegjék meg, valamint, hogy egy olyan, írásban rögzített megállapodás szülessen, amelyet a Magyar Bankszövetség is elfogad. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) részvételére szintén számít a kormány – húzta alá.

 

Jelezte, a minisztérium már elkészítette erre vonatkozó javaslatát, ezt az egyik soron következő ülésén fogja tárgyalni a kormány.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés