Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 19 vendég böngészi
Cél a vállalkozások terheinek mérséklése | +videó Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 10.

 

A következő időszak feladata az állami bürokrácia csökkentése és a vállalkozások terheinek mérséklése lesz - mondta Glattfelder Béla.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint ezek a lépések, valamint a reformok folytatása, és a magyar, illetve európai uniós források együtt biztosítják, hogy a magyar gazdaság tovább bővüljön. Glattfelder Béla kiemelte: a jövőben az iparfejlesztésben hangsúlyosan kell figyelembe venni a térségi szempontokat, például azt, hogy leginkább a szabad vállalkozási zónákban jöjjenek létre új munkahelyek.

 

Emlékeztetett arra: tavaly novemberben nagyszabású iparfejlesztési program kezdődött, a kiírt pályázatok a szabad vállalkozási zónákban lévő befektetéseket támogatják. Az iparfejlesztés fontos célkitűzése a területi egyenlőtlenségek csökkentése, valamint az, hogy olyan területeken hozzanak létre új kapacitásokat, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő áll rendelkezésre.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Hangsúlyozta: a legutóbbi foglalkoztatási, kiskereskedelmi, ipari termelési, és export adatok is azt igazolják, hogy a magyar reformok működnek, a magyar gazdaság európai összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújt.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság stabil alapok mellett bővül. Tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt, 2015-re pedig tartható a várt 3,1 százalékos növekedés, de elképzelhető magasabb bővülés is.

 

Kiemelte, hogy 2010 óta 4 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság, Magyarország mellett csak Lett-, Lengyel-, és Németországnak sikerült csökkentenie GDP-arányos adósságát. Az ipari termelés dinamikája alapján Magyarország az elsők között van az EU-ban, az ipari bővülés pedig hozzájárul az exportnövekedés gyorsításához - mondta.

 

Hozzátette: az év első időszakában 10 százalék fölé gyorsult az export növekedése, és jó esély van arra, hogy 2015-ben rekord kiviteli többletet érjen el Magyarország.

 

A politikus szerint a gazdasági és ipari növekedés a magyar embereknek is egyre több lehetőséget kínál, hogy jobban éljenek. Ennek egyik legfontosabb mérőszáma a kiskereskedelmi forgalom, ami az utóbbi fél évben szintén nőtt, immár meghaladja a válság előtti szintet. Hozzátette: az adatok cáfolják azokat a korábbi vélekedéseket, amelyek szerint a kereskedelmi pihenőnap bevezetése csökkentheti a forgalmat, és így az áfa-bevételeket.

 

Glattfelder Béla szólt arról is, hogy a beruházási ráta 2014-ben 21,3 százalék volt, felülmúlta a visegrádi országok átlagát, és az ország külföldi tőkevonzó képességét tekintve is messze kiemelkedik a régióban.

 

Az ipar és a gazdaság bővülése egyre több munkahelyet teremt. A foglalkoztatottak száma több mint egy éve meghaladja a 4 milliót, és 2010 óta csaknem félmillióval nőtt, a bővülés meghatározó részét - 290 000 új munkahelyet - a versenyszféra adta - mondta.

 

Fontosnak nevezte azt is, hogy a gazdasági bővülés nem járt együtt a környezetterhelés növekedésével. Magyarország az Európai Unióban a primer energiacsökkentés terén a negyedik legjobb eredményt érte el az elmúlt években azzal, hogy 15 százalékkal csökkent az elsődleges energiafelhasználás mértéke. Az uniós átlag 8 százalék volt.

 

A GDP közel 50 százalékát adó kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) is számos intézkedés segítette az utóbbi években, az adóreformok eredményeképpen a kkv-knál és a vállalati szektorban 700 milliárd forinttal több pénz maradt - mondta Glattfelder Béla.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés