Névnap

Ma 2018. március 17., szombat, Gertrúd és Patrik napja van. Holnap Sándor és Ede napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 38 vendég böngészi
Hazánk egyoldalú intézkedésekre kényszerült Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 27.

 

Magyarország hiába "kongatta a vészharangot" Brüsszelben, és ezért egyoldalú intézkedésekre kényszerült - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban szerdán sugárzott interjúban.

 

A miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az Európai Unióba igyekvő menekültek áramlása áthelyeződik a Földközi-tengerről a Balkán-félszigetre, és Magyarországon keresztül halad majd, de erre a figyelmeztetésre nem érkezett válasz.

 

A kormány ezért egyoldalú intézkedésekre kényszerült, amelyek "feltűnést keltenek", és a döntéshozókat remélhetőleg "gyorsabb reakcióra" ösztönzik, hiszen uniós és nemzeti szinten sincsenek válaszok a problémára. Magyarország azzal a kihívással szembesül, hogy emberek százezres nagyságrendben akarják átlépni illegálisan a határát, és az országnak nincs lehetősége arra, hogy eldöntse, kit és hogyan tud befogadni.

 

Ebben a helyzetben "kényszerből egy hangsúlyozottan átmeneti" határzárat kellett felépíteni, hogy "legalább lássuk, kik jönnek és mit akarnak", és "feltartóztathassuk ezt az illegális áradatot" - mondta Balog Zoltán.

 

Arra a kérdésre, hogy az ideiglenes határzár nem inkább azt szolgálja, hogy a menekültek más országokon keresztül menjenek céljuk felé, a miniszter azt mondta, az út uniós tagországokon és olyan államokon keresztül vezet a magyar határhoz, amelyek csatlakozni kívánnak az Európai Unióhoz, de a menekülteket "sehol nem regisztrálták, hanem egyszerűen átengedték őket".

"Ez azt jelenti, hogy ezek az országok nem teljesítették kötelességüket", és Magyarország "az első, amely erre hajlandó", ez pedig Németország és Ausztria érdekét is szolgálja, hiszen a Magyarországra belépő menekültek 95 százaléka oda akar továbbmenni - fejtette ki a miniszter.

 

A magyarországi reakciókkal kapcsolatban Balog Zoltán elmondta, hogy a "felebaráti szeretet parancsa" a bajban lévők megsegítését írja elő, ami "individuális kötelesség", de az állampolgárok egyben elvárják az államtól, hogy gondoskodjon a határok védelméről, és ezt a két ügyet össze kell egyeztetni. A miniszter hozzátette, hogy "egyes politikusok nem tudják pontosan megkülönböztetni" a két szempontot.

 

Balog Zoltán hangsúlyozta: nem szabad megvetést és idegengyűlöletet szítani, hanem világossá kell tenni, hogy a menekültek "ugyanolyan teremtmények, mint mi".

 

Ugyanakkor "civilizációs kihívás, hogy most a migráció révén gyakorlatilag egy népvándorlás indul", amivel "szembe kell nézni, és fel kell tenni a kérdést, hogy akarja-e ezt Európa, és ha igen, akkor milyen módon, és milyen következményekkel jár mindez az együttélésünkre nézve Magyarországon és Európában" - mondta az emberi erőforrások minisztere a Deutschlandfunknak.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés