Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
Egészségesebb ételek, bővülő ingyenes gyermekétkeztetés Nyomtatás E-mail
2015. augusztus 31.

 

Az a cél, hogy gyermekeink egészségesebbek legyenek – jelentette ki Novák Katalin az új közétkeztetési rendelet kapcsán. Az államtitkár kitért arra is, hogy szeptember 1-jétől tovább bővül az ingyenes gyermekétkeztetés.

 

Három éves átmeneti idő után szeptember 1-jétől kötelező lesz alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

 

Az a cél, hogy gyermekeink egészségesebbek legyenek, azt szeretnénk, ha felnőttként nem küzdenének szív- és érrendszeri megbetegedésekkel – jelentette ki Novák Katalin az új közétkeztetési rendelet kapcsán hétfői sajtótájékoztatóján. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár aláhúzta, számít az elkészítési mód, a technológia, és a jó alapanyag, mert ezek segítségével jó minőségű ételek készíthetőek a gyermekek számára.

 

A rendelet kapcsán Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy fokozottan csökken a só- és cukorbevitel a közétkeztetésben. Az államtitkár a rendelet fontos elemének tartja, hogy jó alapanyagokból készülhetnek az ételek. Hangsúlyozta azt is, hogy életkor szerint előírják, hogy milyen mennyiségű élelmiszerhez, alapanyagokhoz kell hozzájutniuk a gyermekeknek. Az új közétkeztetésben arra is törekednek, hogy minél változatosabb ételek kerüljenek a gyermekek asztalára.

 

Hangsúlyozta azt is, hogy előírások vonatkoznak a gyermekek ivóvízhez jutására is. Novák Katalin azt is leszögezte, hadat üzennek a káros, mesterséges alapanyagoknak. "Nem lehet mostantól porból krumplipürét készíteni" – jegyezte meg.

 

A politikus kitért arra is, hogy szeptember 1-jétől bővül az ingyenes gyermekétkeztetés, így már 320 ezer gyermek fog ingyenesen étkezni a bölcsődékben és az óvodákban, mely jelentős anyagi segítséget jelent a családoknak. 2010-ben 28 milliárdot, az idén 58 milliárd forintot, jövőre pedig már 70 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben a gyermekek díjmentes étkeztetésére. Ez egy két óvodáskorú gyermeket nevelő családnak adott esetben akár havi 15-20 ezer forintos könnyebbséget is jelenthet – fejtette ki Novák Katalin.

 

Fekete Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet dietetikusa statisztikai adatokkal szemléltette, hogy miért kellett változtatni a közétkeztetésen. Elmondta, a gyerekek számára fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak zöldségeket és gyümölcsöket, viszont az iskoláskorú gyermekek csupán 30 százaléka eszik gyümölcsöt és 22 százaléka zöldséget napi rendszerességgel. Ez nagyon kis szám, ezért indokolt, hogy nagyobb arányban jelenjen meg a közétkeztetésben a zöldség és a gyümölcs – jegyezte meg.

 

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy minden ötödik gyermek rostszegényen táplálkozik. Fekete Krisztina szerint ahhoz, hogy pozitív változtatásokat lehessen elérni, az új közétkeztetési rendelet mellett kell a szülők, a gyermekek, a pedagógusok támogatása is.

 

A sajtótájékoztatón Novák Katalin zabkekszet készített, hogy ezzel is népszerűsítse az egészséges és finom étkezést.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés