Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 81 vendég böngészi
Helyre kell állítani Európa külső határainak védelmét Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 04.

 

Egyetlen megoldásként helyre kell állítani Európa külső határainak védelmét. Orbán Viktor szerint a többi intézkedésről addig nincs értelme beszélni, amíg nem védjük a határokat, és nem tudjuk garantálni a rendezett jogi eljárásokat - foglalta össze a kormányfő a mai, brüsszeli tárgyalásainak eredményét.

 

Mint mondta, azért érkezett Brüsszelbe, hogy az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Néppárt elnökével tárgyaljon a Magyarországra nehezedő migrációs helyzetről. Arról tájékoztatott, hogy szeptember 15-től új jogi és határrendészeti helyzet áll elő Magyarországon. A parlament holnap elfogadja egy új határrendészet alapjait megteremtő jogszabályt, valamint módosítják a Büntetőtörvénykönyvet – ismertette.

 

Kijelentette, szeptember 15-től a határrendészet teljes rendőri és katonai ellenőrzés mellett zajlik majd. Nem jókedvünkben cselekszünk így, be kell tartanunk a dublini egyezményt, a Frontexre vonatkozó szabályokat, és a schengeni kódexet – mondta.

 

Határt átlépni csak az erre kijelölt helyen és megadott időben szabad az olyan országokban, mint Magyarország – idézett a schengeni kódexből. Menekültek ezrei tekintet nélkül a hivatali időre, tömegével lépték át a zöld határt illegálisan – szögezte le, hozzátéve, ennek véget kell vetni, ezért vezeti be a kormány az új szabályokat.

 

Aláhúzta, cselekedni kell, és minden esélyt megragadni. Ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy a helyzet javuljon – jelentette ki. Jelezte, minden tárgyalópartnerét megkérdezte, van-e jobb ötletük a kerítésnél, amire azt felelték, hogy nem szeretik, de jobb ötletük sincs. "Azt válaszoltam: mi is így vagyunk ezzel" – jegyezte meg.

 

A Miniszterelnök mindenkit megkért, ne bírálják azért az országát, mert eleget tesz kötelezettségeinek. Magyarországon és más nyugat-európai országokban is komoly félelem és aggodalom van az emberekben, úgy látják, mi, európai vezetők nem vagyunk urai a helyzetnek, ami bizonytalanságot okoz és félelmet kelt - hívta fel a figyelmet.

 

Világossá kell tennünk, hogy igyekszünk eleget tenni a kötelességünknek – tette hozzá. Elmondta, az unió nem menekültkérdéssel áll szemben, hiszen a menekültek között sokkal többen vannak azok, akik a jobb élet reményében indultak el, és nem azért, mert erre kényszerültek.

 

Statisztikákra hivatkozva arra figyelmeztetett, nő azoknak a migránsoknak a száma, akik nem háborús övezetből jönnek. A migrációnak sem időben sem térben nincs korlátja, és ha az unió tovább folytatja ezt a politikát, 10 milliók fognak megjelenni Európa határain szögezte le.

 

Orbán Viktor világossá tette, Magyarország minden olyan intézkedést támogat, ami kimondja a gazdasági menekülteknek nem érdemes egy jobb élet reményében elindulni, mert nem jutnak át az itteni ellenőrzési rendszeren, és mivel nem menekültek, nem lesz lehetőségük egy jobb otthont találni Európában.

 

Ez morális kérdés: minden olyan magatartás, ami azt az illúziót kelti, hogy itt befogadják őket, felelőtlen – összegzett. Elmondta, a halálesetek jelentős része abból fakad, hogy emberek azt gondolják, érdemes elindulniuk erre, és vállalni a kockázatot.

 

Kijelentette, keresztény erkölcsi kötelesség, hogy ne keltsünk beváltatlan illúziókat. Világossá kell tenni, ahol nincs háború, onnan hiába indulnak el, mert nem tudjuk őket befogadni.

 

Figyelmeztetett, nő a Pakisztánból, Bangladesből, Nigériából, Maliból elindulók száma, és Európában senki sem tudja megmondani, van-e ennek vége.

 

Következtetésként úgy fogalmazott, hogy egyetlen megoldásként helyre kell állítani Európa külső határainak védelmét. A kormányfő szerint a többi intézkedésről addig nincs értelme beszélni, amíg nem védjük a határokat, és nem tudjuk garantálni a rendezett jogi eljárásokat. „Ezrét gondoljuk, hogy Magyarország nem boldogan, de helyesen jár el, amikor megépíti a határt védő fizikai akadályokat” – közölte.

 

Orbán Viktor szerint világossá kell tenni, hogy „olyan nincs, hogy mindenkit beengedünk”, mert az Európa végét jelentené.

 

Megerősítette, ha a parlament holnap elfogadja az új törvényeket, szeptember 15-i hatályba lépésig Magyarország intenzív informáló kampányt indít a tranzit-, és a kibocsátó országokban is, amiben jelzi: nem érdemes vállalni a vándorlás kockázatát, és fizetni az embercsempészeknek, mert a végén Magyarországon keresztül nem lehet illegálisan bejutni az unióba. A miniszterelnök leszögezte, meggyőződése, hogy Schengen forog kockán: a szabad mozgás az európai államok között.

 

A kvóta kérdéséről elmondta, akkor van értelme erről beszélni, ha a külső határokat képes megvédeni Magyarország.

 

Újságírói kérdésre cáfolta a hírt, hogy Magyarországról 54.000 menekültet elvinnének. Arra a kérdésre, hogy Magyarország bevezeti-e a határellenőrzést, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy a déli határ védelmét kell ellátni, az osztrák oldallal semmilyen határellenőrzést nem akar bevezetni a kormány.

 

Felmerült kérdésként a tömeges bevándorlás miatti válsághelyzet bevezetése is, amire úgy válaszolt, hogy ehhez jogszabályi változtatás kellene, amit a parlament beleegyezése nélkül nem lehet megtenni.

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Magyarországon vannak menekülteket összegyűjtő pontok, tehát mindenki, akit regisztráltunk, az ezekre a helyekre lehetőséget kap, hogy elutazzon, vagy odaszállítjuk őket. Ezeken az ellátó helyeken szállás, pénz, élelem, víz, minden van, ami a civilizált létezéshez szükséges rendelkezésre áll – fűzte hozzá, megjegyezve: a probléma azokkal van, akik nem akarnak odamenni.

 

„Éppen a német nyilatkozat óta ezrével vannak olyan menekültek, akik nem akarnak regisztrálni és nem akarnak bemenni a menekülttáborokba sem” – mutatott rá, hozzátéve: az ő számukra csak az önkéntes civilek tudnak segítséget nyújtani. A miniszterelnök ennek kapcsán kiemelte: az önkéntesek nagyon értékes és fontos munkát végeznek, amiért köszönettel tartozunk nekik.

 

A szülő nélkül érkező gyerekek problémájára térve Orbán Viktor hangsúlyozta: Balog Zoltánt a kormány azzal bízta meg, hogy e gyermekek számára mintegy állami gondozást nyújtsanak a megfelelő intézményeken keresztül mind egzisztenciájukat, mind iskoláztatásukat tekintve.

 

Egy másik felvetésre reagálva a magyar kormányfő kifejtette: amennyiben az embercsempészek és az illegális migránsok Horvátországon keresztül jönnek Magyarországra, akkor ott is kell egy határzár.

 

Orbán Viktor egy másik válaszában arról beszélt, hogy Magyarországon nincs szükség az úgynevezett „hot spotokra”, ezekből a létesítményekből véleménye szerint Olaszországban és Görögországban lenne szükség többre. Ezt azzal indokolta, hogy Magyarország nem frontállam, hozzátéve: Görögország megengedő magatartása miatt kényszerülünk a keményebb fellépésre, hiszen, aki Magyarország területére lép, egyben az Európai Unió területére lép.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés