Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 47 vendég böngészi
Szeptember 15-én új helyzet áll elő | +videó Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 11.

 

A magyar határt védeni fogja műszaki határzár, a rendőrség, szükség esetén a hadsereg és a jogi rendszer is – húzta alá Lázár János. A miniszter beszámolt arról is, hogy a jövő kedden tárgyal a kormány a tömeges migráció okozta válsághelyzet kihirdetéséről.

 

A Kormányinfon Lázár János közölte, az idén eddig 176 ezer illegális bevándorló érkezett az országba; a tegnapi nap relatív csúcsot jelent, hiszen 3321 határátlépőt állított elő a rendőrség. Európa határát védve is nehéz kihívásokkal szembesült a rendőrség, illetve a határrendészeti tevékenységet végzők, migrációs krízist kezelő munkatársak – jegyezte meg.

 

Arról is tájékoztatott, hogy a győri vasútállomáson gyorsult a közlekedés, folyamatos a bevándorlók Vámosszabadiba történő szállítása, a mai napon délben a Keleti pályaudvaron 1500-an várakoztak az aluljáróban, 350-en pedig tranzitzónában, a pályaudvarról folyamatosan indulnak a vonatok.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, az európai és nemzetközi sajtó kiemelt figyelemmel követte a magyarországi eseményeket és tudósított a migrációs fejleményekről.

 

A félrevezető és megtévesztő híreszteléseket – mennyiségükre való tekintettel – nem tudjuk olyan tempóban cáfolni, mint ahogy azok megjelennek – jegyezte meg. A tudósítói állítások közül Lázár János kitért a bánásmód kérdésére is. Hangsúlyozta, a bevándorlók ellátása nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelesség is, melyben óriási hagyománya van az országnak.

 

Ennek kapcsán felidézet a délszláv válság idején tanúsított magyar hozzáállást, és azt is, hogy 2013-ban és 2014-ben mintegy ezer, Közel-Keletről származó keresztény családot fogadott be hazánk.

 

A jelenlegi migráns-helyzettel kapcsolatban a politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az állami segítség azoknak jár, akik együttműködnek az országgal, az állammal. Akik megtagadják – akár a német kormány felhívására is – a magyar állammal való együttműködést, ők egyúttal lemondanak arról a segítségnyújtásról, mely jár nekik.

 

Elmondta, a menedékkérők, és az előállított, majd regisztrált illegális bevándorlók számára az ország több pontján komoly ellátást biztosítanak. Arra kérjük az együttműködés keretében mindazokat, akik idejönnek, hogy tartsák be az ország törvényeit, és menjenek a táborokba – fűzte hozzá. A tárcavezető aláhúzta, nem a segítséget viszik az emberekhez, hanem őket szállítják a segítségnyújtási pontokhoz. Mindenkinek biztosítunk a táborokban ellátást – emelte ki.

 

Lázár János köszönetet mondott azoknak, akik segítséget nyújtanak akár a kormányzati szerveknek, akár az illegális bevándorlóknak. Emlékeztetett, Orbán Viktor néhány napja fogadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét. A kormány együttműködési lehetőséget kínál a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek és a Magyar Vöröskeresztnek, hogy a határon várakozó bevándorlók megfelelő minőségű ellátást kapjanak – jelentette ki.

 

A tárcavezető aláhúzta, szeptember 15-én egy új helyzet áll elő; módosul a menedékkérelmek elbírásával kapcsolatos eljárás. Mindenki, aki a hivatalos átlépési ponthoz érkezik, lehetőséget kap arra, hogy a menedékkérelmét benyújtsa, az elbírálás időpontjáig jogi védelmet és ellátást kap.

 

Az eljárás jogerős elbírálással együtt maximum 12 napig tart – vázolta. Lázár János aláhúzta, a bevándorlási hivatal nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy Magyarország biztonságos országnak tekinti Szerbiát és Görögországot, így a rajtuk áthaladó migránsok számára más szabályok érvényesek. A magyar határt védeni fogja műszaki határzár, a rendőrség, szükség esetén a hadsereg és a jogi rendszer is – szögezte le. A politikus beszámolt arról is, hogy kiemelt sebességgel zajlik a biztonsági határzár építése; az elmúlt napokban napi 10 kilométer kerítés épült.

 

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a kormány a befogadóállomási kapacitás bővítését tervezi a következő két hétben, hogy folyamatos és biztonságos legyen a bevándorlók ellátása.

 

Lázár János kitért a kvótarendszerre is. Elmondta, a kormány nem zárkózik el az ésszerű vitától, de először alapkérdésekben kell egyetérteni, mint például abban, hogy az elsődleges cél Európa határainak megvédése. A kvóta tekintetében a kormány nem fogadja el azokat a diktátumokat, amelyet az európai nagyhatalmak közül többen is Magyarországra akarnak kényszeríteni – szögezte le, megjegyezve, tartjuk magunkat a V4-ekkel kötött megállapodáshoz és a korábbi döntéshez.

 

A miniszter aláhúzta azt is, hogy a kormány teljes egészében elutasítja azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság kontrollja alatt álló menekülttábor jöjjön létre hazánkban. Semmilyen esély nincs, hogy Magyarország területén ilyen menekülttábor jöjjön létre – fűzte hozzá.

 

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kap olyan jelzéseket is, hogy erősödik a térségben a szervezett bűnözői körök tevékenysége, és a terrorveszély potenciális lehetősége is folyamatosan nő Magyarországon.

 

Lázár János beszámolt arról is, hogy a jövő héten a kormány megtárgyalja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetésével kapcsolatos belügyminiszteri előterjesztést. A Belügyminisztérium javaslata az, hogy szeptember 15-étől hirdessék ki a tömeges bevándorlás okozta a válsághelyzetet.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés