Névnap

Ma 2018. február 26., hétfő, Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi
Orbán Viktor összehívta a Nemzetbiztonsági Kabinetet Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 24.

 

Ma 16 órakor rendkívüli ülést tart a Nemzetbiztonsági Kabinet, ahol Orbán Viktor tájékoztatást ad bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és szó lesz a magyar-horvát határszakasz védelméről is.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor ma délután rendkívüli nemzetbiztonsági kabinet keretében ad a kormány részére áttekintést a müncheni és brüsszeli tárgyalásokról, valamint arról, hogy ezekből mi következik Magyarországra nézve, különös tekintettel a horvát-magyar szakasz védelmére. Lázár János hozzátette: a kormány továbbra is folyamatosan konzultál a szomszédos érintett országok vezetőivel is.

 

A magyar tapasztalat szerint a schengeni külső határ megvédhető, de ha Ausztria mást akar, akkor viselnie kell a következményeket - mondta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra reagált, hogy a szerdai rendkívüli uniós csúcson Werner Faymann osztrák kancellár azt hangoztatta, ha a kerítés az ára a bevándorlók megállításának, akkor Magyarország inkább engedje át őket.

 

A tárcavezető veszélyesnek minősítette ezt a kijelentést, utalva arra, hogy akár 30-40 ezer ember is lehet a horvát és magyar határnál. Hozzátette: a kormány mérlegeli a kancellár felvetését.

 

Elmondta, „tegnap abszolút rekord dőlt meg”: több mint tízezer ember lépett be hazánk területére illegális bevándorlóként.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb-magyar szakaszon csak néhány százan voltak, a többiek a horvát-magyar szakaszon próbálkoztak az átlépéssel. Szeptember 23-án éjfélig 242 561 illegális bevándorló lépte át

 

Leszögezte, nyilvánvaló, hogy egy szervezett akcióról van szó, ezt titkosszolgálati információk is megerősítik. Az embercsempészek, illetve azok, akik az illegális bevándorlókat Magyarország határára utaztatják, a szerb-magyar határzár felállításával megváltoztatták az útirányt – jegyezte meg. Szavai szerint ez súlyosan sérti Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit, és veszélyt jelent minden magyar számára. „Optimista esetben embercsempészek szervezik a Magyarország ellen irányuló migránshullámot, egy rosszabb verzióban azok az országok is részt vesznek benne, akiken áthaladnak a migránsok” – fejtette ki.

 

Közölte azt is, hogy 190 esetben született idáig ítélet, 174 ezren kértek Magyarországon menekültstátuszt, köztük 8000 olyan gyerek is, akiket kísérő nélkül kellett regisztrálni. Rámutatott, a menekültstátuszt kérők mintegy 50-55 százaléka 18 és 35 év közötti férfi.

 

Hozzáfűzte: 1146 embercsempészt fogtak el és indítottak ellenük eljárást. 20 ezer rendőr vett részt eddig a határ védelmében, és 4500 katona is szolgálatot teljesít – emelte ki. A honvédség segítségére a következő időszakban is kiemelt szükség lesz – utalt a kedden éjfélkor életbe lépett törvénymódosításra. Hangsúlyozta, fegyvertelen tömeg ellen a magyar honvédség nem fog fegyvert alkalmazni, a rendőrök eddig is az erőszak kerülésével végezték a munkájukat.

 

Kijelentette, a szerb-magyar szakasznál a műszaki határzár, az élő erős őrizet és a jogi védelem alkalmas arra, hogy megvédje Magyarország határát. Hazánk a schengeni és a dublini egyezmény betartása érdekében hozta meg ezt a döntést – jelezte.

 

A kvótarendszer kapcsán elmondta, véleménye szerint ez tipikus példája a "morális imperializmusnak, amelyet Németország kényszerít rá Európára". A magyar kormány súlyosan hibásnak tekinti a kvótarendszert – fűzte hozzá, egyúttal azt is bejelentette, országgyűlési vitát kezdeményez a témáról a kormány, mivel szeretné megismerni az ügyben a parlamenti pártok véleményét, mielőtt határoz arról, hogy bíróságon támadja-e meg az uniós kvótadöntést.

 

Hogyan következik Németország befogadási szándékából az, hogy Magyarországon bármelyik magyar városnak bárkit be kellene fogadnia? – tette fel a kérdést. Mi azt nem tudjuk elfogadni, hogy azok, akik be akarnak fogadni, velünk is be akarnak fogadtatni – emelte ki.

 

A kormány hatpontos rendezési javaslata kapcsán kifejtette, a magyar álláspont továbbra is az, hogy a migránsokat Görögországnál kell feltartóztatni, és a görög határokon kívül kell elérni azt, hogy a migránsok szabályos keretek között lépjenek be az unió területére. A magyar kormány azzal számol, hogy az év hátralévő részében akár több százezren fognak jönni az EU felé – húzta alá.

 

Jelezte, hazánk továbbra is elkötelezett amellett, hogy a külső határokon kell menekülttáborokat létrehozni, a helyzetet a görög határnál, illetve azokban az országokban kell kezelni, ahonnan a bevándorlók jönnek.

 

Rámutatott, bár Horvátország nem tagja a schengeni övezetnek, de a szerdai uniós csúcson született döntés értelmében nekik is regisztrálniuk kell a migránsokat.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés