Névnap

Ma 2018. április 23., hétfő, Béla napja van. Holnap György napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 104 vendég böngészi
Ki kell üríteni a debreceni tábort Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 28.

 

Ki kell üríteni a debreceni menekülttábort amelynek "ebben a formában semmi értelme nincs", de nem kell megszüntetni - közölte a Fidesz ügyvezető alelnöke, megválasztott frakcióvezetője pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben.

 

A nagyobbik kormánypárt szerint eredményes volt Orbán Viktor miniszterelnök és Werner Faymann osztrák kancellár pénteki bécsi találkozója - reagált Kósa Lajos a magyar kormányfő bécsi sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Egyúttal kiemelte: a magyar kormány rugalmasságát bizonyítja, hogy vezető osztrák politikusok bántó nyilatkozatai ellenére a jó szomszédi kapcsolatokat és a problémák megoldásának igényét szem előtt tartva kezdeményezte a találkozót.

 

A Fidesz megválosztott frakcióvezetője üdvözölte, hogy az osztrák kancellár és alkancellár elismerte: a magyar-szerb zöldhatáron létesített műszaki határzár jogszerűen létesült és működik. Kósa Lajos kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarországnak kell olyan tartalék tábor, amelyben válsághelyzetben, valós háborúból menekülőket el lehessen helyezni. "Nyugodtan ki lehet üríteni a tábort, de felszámolni, megszüntetni felelőtlenség lenne" - mondta a kormánypárti politikus, Debrecen volt polgármestere.

 

A politikus szerint a műszaki és a jogi határzár működőképességét bizonyítja, hogy míg korábban volt olyan nap, amikor csaknem tízezren jöttek át azon a határszakaszon, csütörtökön mindössze 109-en.

 

Kósa Lajos ugyanakkor nyomatékosította, hogy a magyar-szerb határt nem zárták le, csak a zöldhatárt, és a schengeni szabályoknak megfelelően, a hivatalos határátlelőkön lehet belépni Szerbiából Magyarországra.

 

Azt mondta: a migrációs nyomás ugyanakkor áttevődött a magyar-horvát határszakaszra, és az osztrákok sem tagadták annak szükségességét, hogy ott is ki kell alakítani a műszaki zárat.

 

"Nem jó, nem öröm, hogy ilyen műszaki határzárakat kell létesíteni, de nincs más megoldás a schengeni előírások betartására" - fűzte hozzá. A magyar-szlovén határon más a helyzet - jelezte Kósa Lajos -, mivel két schengeni határral rendelkező országról van szó, "ott nem akarunk, nem tudunk építeni, és jelenleg nem is szükséges semmilyen létesítmény".

 

Ahhoz viszont, hogy a magyar-horvát határzár sikeres legyen, a horvátok és más országok együttműködése is szükséges - mondta Kósa Lajos.

 

Hozzátette: a műszaki határzár csak kezelése és nem megoldása a problémának. A megoldást az jelenti, ha az Európai Unió megvédi saját határait, nagyobb támogatást ad azoknak az országoknak, ahol nagy táborok működnek, és jelentős anyagi forrásokat fordít a menekülteket kibocsátó országok helyzetének normalizálására.

 

Ehhez nem elég egymilliárd euró - utalt Kósa Lajos a szerdai EU-csúcson elfogadott támogatási összegre. A Fidesz ügyvezető alelnöke Orbán Viktor hatpontos előterjesztéséről szólva azt mondta: a helyzet megoldásához a hatodik pontot is meg kell valósítani, vagyis az EU-nak meg kell védenie Görögország külső határait. "Közeledik az idő, amikor a hatodik javaslatot is elfogadja az Európai Unió" - jegyezte meg a politikus.

 

Kósa Lajos kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarországnak kell olyan tartaléktábor, amelyben válsághelyzetben, valós háborúból menekülőket el lehessen helyezni. "Nyugodtan ki lehet üríteni a tábort, de felszámolni, megszüntetni felelőtlenség lenne" - mondta Debrecen volt polgármestere.

 

(MTI-Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés