Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 28 vendég böngészi
Miközben Európát védjük, baráti tüzet kapunk a hátunkba Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 28.

 

Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és az európai határok megvédése is - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök bécsi, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

 

A kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az osztrák-magyar kapcsolatok és a bevándorlók helyzete miatt kért találkozót az osztrák politikai élet vezetőitől. Magyarország meg akarja őrizni a hagyományosan jó osztrák-magyar államközi kapcsolatokat – jelentette ki Orbán Viktor.

 

Hangsúlyozta, bár több kérdésben vitánk van Ausztriával, a nyilvánosság előtt ezekben a vitákban sosem léptük át azt a határt, amely veszélyeztetette volna a jószomszédi kapcsolatokat. Úgy érzem, ez nem kölcsönös – jegyezte meg a miniszterelnök, aki szerint Ausztria különösen nehéz időkben tagadta meg a barátságát hazánktól.

 

Az osztrák kritikákra utalva kifejtette, miközben hazánk erején felül teljesítve, a schengeni megállapodást hajszálpontosan betartva igyekszik eljárni, baráti tüzet kapunk a hátunkba.

 

Leszögezte, ezek a megnyilvánulások megrontják a két ország közötti kapcsolatokat, és ennek „később még mind a ketten megfizethetjük az árát”. Azt javasoltam, hogy ezt hagyjuk abba – tette hozzá.

 

Készen állunk arra, hogy nem emlékezzünk arra, hogy lenáciztak minket az osztrákok, elfelejtjük, hogy azt mondták, a magyar hatóságok eljárása a sötét harmincas évek végi, negyvenes évekbeli állapotokra emlékeztet, hajlandóak vagyunk elfelejteni, hogy azt mondták, a magyar hatóságok megsértik a hatályos emberi jogi megállapodásokat, ami szemenszedett hazugság –sorolta.

 

A kormányfő azt javasolta, ehelyett a problémára kell összpontosítani, szavai szerint „jogi értelemben egy csónakban ülünk” Ausztriával. Jelezte, a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

 

Ezzel kapcsolatban kiemelte, a szerdai uniós csúcson elfogadtak egy dokumentumot, amiben benne van, hogy mind a 28 tagállamnak be kell tartani a dublini megállapodást, tehát Horvátország nem hivatkozhat arra, hogy nem tagja a schengeni övezetnek.

 

Elmondta, a horvát miniszterelnök azt ajánlotta, hogy bontsuk el a kerítést, és közösen szervezzünk egy korridort Ausztria irányába a bevándorlók számára. Ez ellentétes minden fennálló európai jogszabállyal, de ahogy Bajorországban világossá tettem, ha Németország és Ausztria ezt támogatja, meg lehet fontolni, és jogilag kivitelezhetővé lehet tenni – fogalmazott.

 

Hozzátette: az osztrák kancellár azonban kijelentette, hogy ezt nem fogadja el. Azt kértem tőle, hogy akkor egyértelműen támogassa Magyarországnak a határőrizet érdekében tett lépéseit – húzta alá. Mint mondta, erre nézve nem kapott semmilyen megnyugtató választ.

 

A miniszterelnök tájékoztatott arról, hogy várhatóan október, november, december során 250-280 ezer ember érkezhet Magyarországra illegálisan. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb határőrizeti rendszer bevezetése beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

 

Most az a feladat, hogy ugyanez a rendszer működjön Horvátország és Magyarország között – jelentette ki, hozzáfűzve, úgy látja, ha "nem is teljes szívvel", de Ausztria ezt tudomásul veszi. Szólt arról is, tárgyal erről az ügyről Horvátországgal is, és a New York-i menekültügyi megbeszélésen is tisztázzák majd a helyzetet.

 

Beszélt arról is, hogy „Tusk elnök úr a szerdán tartott csúcson alarmírozni próbálta egész Európát”. Több tízmillió ember készülődik arra, hogy Európába jöjjön – idézte a politikus szavait, majd rámutatott: nem pusztán bevándorlási problémáról van szó, hanem egy modernkori népvándorlásról, amelynek az utánpótlása kimeríthetetlennek tűnik. Jelezte, a szubszaharai régióból is megjelentek az első bevándorlók.

 

A miniszterelnök rámutatott, a migránsok fejében az a kép él, hogy Európa várja őket. Kijelentette, ezért próbálta elérni az uniós csúcson – sikertelenül -, szülessen döntés arról, hogy ha a görögök nem tudják ellátni határőrizetüket, adják azt át azonnal az unió erre vállalkozó tagállamainak. Magyarország erre készen áll – szögezte le.

 

Elmondta, habár az elfogadott dokumentumban vannak erre vonatkozó javaslatok, de az a határozott döntés, hogy az unió feleljen Görögország külső határaiért, nem született meg.

 

„Az idő sürget, mert minden nap érkezik 8-10 ezer ember. Minden elvesztegetett óra számít, az emberek özönlenek Európába, hacsak nem állítjuk meg őket” – jelentette ki, hozzátéve, nyilvánvaló, hogy Görögországnál kell őket megállítani, amire a görögök nem képesek. Ezért arra kell felkészülni, hogy a szerb-magyar határhoz hasonlóan a horvát-magyar határnál is feltartóztassák a bevándorlást – mutatott rá.

 

A kormány tagjai elmennek Horvátországba, tárgyalások folynak Ausztriával, és a V4-ekkel, hogy Magyarország összegyűjtse a sikeres akcióhoz szükséges támogatást, azokon a helyeken, ahol hozzánk hasonlóan gondolkodnak – tette hozzá.

 

Leszögezte, nagy baj van, a kihívás hatalmas, az európai vezetők fejében azonban ez még nem tükröződik. Az Európai Bizottság átadott egy munkadokumentumot, ami azzal a kijelentéssel zárul, hogy a cél az európaiak meggyőzése arról, hogy a bevándorlás nem probléma, hanem vissza nem térő lehetőség a demográfiai problémák megoldására – ismertette.

 

A miniszterelnök rámutatott, ennél egyértelműbb meghívólevél nem kell. „Ez hiba, nem is értünk vele egyet” – fogalmazott. „Elfogadjuk, ha valaki saját demográfiai problémáit kívülről akarja megoldani, de nem akarunk olyan uniós szabályozást, ami bennünket is erre kényszerítene” – jelentette ki.

 

„Hogy ez a mondat be tudott kerülni, mutatja, hogy baj van. Európa egyik fele érzi a veszélyt, míg a vezetők másik fele azt gondolja, hogy ez jó. Mindez olyan véleménykülönbséget mutat, ami a közös fellépés útjában áll” – közölte. Addig azonban nem várhatunk a közös megoldásra, és el kell kezdeni megvalósítani a saját nemzeti, és a régió érdekét – jegyezte meg.

 

A pénteken Bécsben tartott nemzetközi sajtótájékoztatón részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva közölte, ha Magyarország nem tudja megvédeni a déli határait, akkor naponta 10 ezer ember fog érkezni az osztrák-magyar határra. Akkor teljesíthető, hogy átjárható legyen az osztrák-magyar határ, ha Magyarország déli határán garantálni tudjuk az európai szabályok betartását. A magyar déli határ megvédése az osztrák, a bajor és az európai határ megvédése – fűzte hozzá. Aláhúzta, ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor Schengen elesett; előbb-utóbb mindenki Schengenen belül fogja védeni a határát.

 

A miniszterelnök közölte azt is, hogy 60 milliárd forintos keretet nyitott a kormány a határvédelem megerősítésére.

 

Orbán Viktor kitért arra is, hogy Szlovénia felé nem akar kerítést építeni hazánk; ott most terepmunka zajlik, hogy a határsáv alkalmas legyen mobil eszközök elhelyezésére.

 

Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, ezért arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, ami nem takarítható el egy napon belül – fűzte hozzá.

 

A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy a szerbekkel való együttműködés példaértékű, csak egyszer ingott meg, amikor ma már beazonosított terroristák vezetésével, bűnözők fizikai erővel megtámadták a határt lezáró magyar rendőröket a szerb oldalról. Orbán Viktor aláhúzta, Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy az Európai Uniónak érdemes pozitív jeleket küldenie Szerbia felé.

 

A kormányfő leszögezte, a magyar nemzeti érdek abból áll, hogy Magyarországon az történjen, amit az emberek szeretnének. Ezt kell képviselnie a mindenkori magyar kormánynak – tette hozzá. Kiemelte, egy ország akkor tud szembenézni egy ilyen kihívással, ha vannak egyetértési pontok. Egyúttal emlékeztetett, a nemzeti konzultációban a magyarok nagy többséggel elmondták, mit akarnak.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés