Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 95 vendég böngészi
Szinte teljesen kész a biztonsági határzár a magyar-horvát határon | +videó Nyomtatás E-mail
2015. október 09.

 

A horvát-magyar szakaszon 99 százalékban elkészült a biztonsági határzár rendszere: két kerítés készül egyszerre a rendőrség és a honvédség munkájával – ismertette Lázárt János a 26. Kormányinfón.

 

A miniszter a bevándorlás kérdésében először az ijesztő méretekről szólt: október 7-ig az illegális bevándorlók száma átlépte a 330.000 főt, az előzetesen számított 80.000-rel szemben. Az elmúlt egy hónapban 120-130.000 ember jött, ami azt vetíti előre, hogy akár 600.000 ember érkezhet 2015-ben – fogalmazott.

 

Leszögezte, a szerb-magyar határon 203.000 ember érkezett, szeptember 5-e óta 3620, tegnap 18 fő próbálkozott, ami annak bizonyítéka, hogy a kerítésrendszer, az élőerős és jogi védelem hatást gyakorol. 125.000 ember érkezett a horvát-magyar határon, napi 6000 volt az illegális bevándorlók száma – folytatta. Ez komoly feladatot jelent – tette hozzá. Jelezte, a horvát-magyar szakaszon 99 százalékban elkészült a biztonsági határzár rendszere: két kerítés készül egyszerre a rendőrség és a honvédség munkájával.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Lázár János ismertette, a kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat a magyar-horvát biztonsági határzár működésével kapcsolatos lépések meghozataláért. A remények szerint a kérdés a következő héten eldől. A jelenleg zajló luxemburgi konferencián arról egyeztetnek, milyen terhet ró Európára a bevándorlók nyugat-balkáni útvonala, ennek kapcsán Szijjártó Péter és Pintér Sándor egyeztetéseket folytat a V4 tagállamokkal, hiszen Magyarország terve a V4-ekkel közösen megvédeni a magyar és horvát határt – mutatott rá.

 

Az elmúlt napokban titkosszolgálati és rendőrségi dokumentumokra hivatkozva kijelentette, hogy „szervezett embercsempész akciók zajlanak Magyarországgal szemben a horvát állam intenzív részvételével” – fogalmazott, hozzátéve, Horvátország irányítja Magyarország felé a bevándorlókat. A remények szerint a határzár működése nyomán a nyomás csökken, vagy elkerüli hazánkat – mondta.

 

Számokat sorolva kijelentette, 176.205 fő folyamodott menedékkérelemért, az elmúlt héten 764 főt regisztráltak. A csökkenés oka, hogy Horvátország teljesíti a regisztrációs kötelezettségeit. 411 büntetőügy kezdődött illegális határátlépés miatt, tiltott határátlépés a biztonsági határzár megsértésével valósul meg – magyarázta. 183 esetben 1 év, 201 esetben kettő, egy esetben három, egy másikban pedig öt év kiutasítás, kétszer pedig megrovás történt.

 

Ha az Országos Bírói Hivatal elnöke október végén a kormányhoz fordul, a kormány kész a bíróság minden dokumentálható többletköltségét kifizetni, és a többlet munkateher finanszírozása érdekében a bírók munkáját is kész a költségvetés munkabérrel elismerni – jelentette be.

 

A kvótarendszerről közölte, a miniszterelnök találkozott a parlamenti pártok képviselőivel, akiknek többsége egyetértett abban, hogy minden állam feladata az ország szuverenitásának megóvása. Arról, hogy a tervezett kvótarendszerrel kapcsolatban az ország bírósághoz fordul-e, december elejéig kell dönteni – mutatott rá. Ismertette, Trócsányi miniszter egy előterjesztést bocsát a parlament rendelkezésére, így alkalom adódik a jogi álláspont megvitatására az Országgyűlésben.

 

Az Igazságügy Minisztérium álláspontja, hogy a kvótarendszer kapcsán megszületett döntés jogsértő lehet, ezért megtámadásának van jogi alapja – fűzte hozzá.

 

Ez felveti annak lehetőségét, hogy a magyar és szlovák kormány bírósághoz forduljon, a miniszterelnök felhatalmazta az igazságügy és a külügyminisztert részben az előterjesztésre, részben a szlovák kormánnyal való egyeztetésre – mondta.

 

Leszögezte, a kormány elvi alapon határozottan ellenzi a kvóta bevezetését, a miniszterelnök ezt New Yorkban is ismertette az ENSZ közgyűlésen, hangsúlyozva, ott kell segítséget nyújtani ezeknek az embereknek, ahol születtek – számolt be az eseményekről Lázárt János.

 

A miniszterelnökséget vezető miniszter világossá tette, Magyarország álláspontja, hogy Schengenből nem lehet engedni, a dublini egyezmény bevándorlásra vonatkozó feltételeit pedig be kell tartani. A költségvetésben 60 milliárd forintot különítettek el a probléma kezelésére – közölte. Kétségtelen, hogy ezek az összegek a magyar költségvetés 2015-ös jelenét és a 2016-os jövőjét érinteni fogják – fogalmazott.

 

Az utazási költségekről kifejtette, a MÁV 524 milliós, a BKV 200 millió forint alatti, a volántársaságok összesen 200 millió forintos többletköltséget viselnek a krízisben, ami összesen 900 millió forint plusz ÁFA.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés