Névnap

Ma 2018. április 21., szombat, Konrád és Zelmira napja van. Holnap Csilla és Noémi napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 40 vendég böngészi
Európai tényezővé válhat a visegrádi együttműködés | +videó Nyomtatás E-mail
2015. október 12.

 

Ha mi, visegrádi országok képesek vagyunk a határainkat közösen megvédeni, akkor Európának is képesnek kell lennie arra, hogy a görög-török határt megvédje – hangsúlyozta Németh Zsolt.

 

A bevándorlási válság egy globális válság, amely átéri a nemzetközi hatalmak egymáshoz való viszonyulását csakúgy, ahogy térségünk politikáját is formálja – mondta a fideszes politikus szombati sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ez esélyt teremt egy közép-európai egység és egyetértés kialakítására.

 

Németh Zsolt kiemelte Kolinda Grabar-Kitarovic és a lengyel köztársasági elnök szerepét a V4-es államfők és a horvát elnök kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozóján, rámutatva: Horvátországban és Lengyelországban novemberben illetve októberben országos választások lesznek.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A csúcstalálkozón kialakult egyetértés önmagán túlmutat, hiszen egy szélesedő közép-európai együttműködés körvonalait láthatjuk – közölte. A külügyi bizottság fideszes elnöke emlékeztetve, hogy a találkozón az államfők közös határvédelemben állapodtak meg, megjegyezte: ez a művelet a schengeni határok védelmére irányul, és „nem egy konkrét viszonylatra”.

 

Elmondta: már a jövő héten sor kerülhet a közös határőrizetre, ennek keretében a visegrádi országok katonákat és műszaki eszközöket küldenek a déli határok védelmére. „A visegrádi együttműködés, amit év elején többen temettek, kiheverte a megpróbáltatást, és a migrációs válság komoly lendületet ad az együttműködésnek” – vélekedett, hozzátéve: európai tényezővé válhatnak a V4-ek.

 

Ha mi, visegrádi országok képesek vagyunk a határainkat közösen megvédeni, akkor Európának is képesnek kell lennie arra, hogy a görög-török határt megvédje – húzta alá a kormánypárti szakpolitikus. Ez a migrációs válság megoldásának egyik kulcsa – szögezte le.

 

Németh Zsolt kitért rá, hogy a csúcstalálkozón az államfők szinte mindenben egyetértettek, így abban is, hogy szét kell választani a menekülteket és a gazdasági migránsokat, hogy nagyobb támogatást kell biztosítani a törökországi és térségi menekülttáboroknak, hogy közösen kell fellépni az embercsempészet ellen, illetve abban, hogy a jelenlegi krízis nem szoríthatja háttérbe az ukrajnai eseményeket sem.

 

A kvótarendszer kapcsán úgy fogalmazott: az államfők visszaigazolták hazánk azon álláspontját, hogy külső határőrizet nélkül csak olaj a tűzre, és tovább fokozza a migránsáradatot Európa felé. Egyúttal rámutatott arra is, hogy a kvótarendszer a jelenlegi schengeni szabályok alapján kivitelezhetetlen, hiszen nem oldható meg az, hogy az elosztás után a kijelölt országban maradjanak a migránsok.

 

Az európai kvótarendszerrel szemben Németh Zsolt szerint elfogadhatóbb megoldás a világkvóta, hiszen az önkéntes alapú, jobban figyelembe veszi az emberiességi szempontokat, ugyanakkor az igazságossági elvárásoknak is eleget tesz.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés