Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 93 vendég böngészi
A háborúnak véget kell vetni | +videó Nyomtatás E-mail
2015. október 28.

 

A szíriai és iraki háború megszüntetése alapvető fontosságú a migrációs válság és a világ biztonságának a szempontjából is - hangsúlyozta Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, miután zárt ülésen meghallgatták az Információs Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat képviselőit.

 

A politikus sajtótájékoztatója elején felhívta a figyelmet arra, hogy Gál Kinga az Európai Néppárt alelnöke lett. Mint fogalmazott, ez jelentős mértékben növelni fogja Magyarország érdekérvényesítő képességét, hiszen az Európai Néppárt Európa meghatározó politikai ereje.

 

Rátérve a bizottság ülésnapjának részleteire, Németh Zsolt leszögezte, a szíriai és iraki súlyos konfliktus nem elválasztható a migrációs válságtól. Hozzátette, a migrációs válság hőmérő, a betegség pedig Szíria és Irak. Ha a lázat csökkenteni akarjuk, a betegséget kell megszüntetni, a betegség pedig a két országban dúló háború – fogalmazott. A háború megszüntetése a legmeghatározóbb összetevője a migrációs válságnak, a világ biztonsága szempontjából is alapvető érdek – tette hozzá.

 

A véres katonai konfliktus megszüntetése nem képzelhető el katonai összetevők nélkül – mutatott rá. Elmondta, a háború kiváltó okát olyan erő képezi, amit az egyszerűség kedvéért Iszlám Államnak lehet nevezni, az IÁ az epicentrum, ezért kulcskérdés ellene eredményesen fellépni.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kijelentette, ezért is rendkívüli fontosságú, hogy ebben a küzdelemben nem csak az USA vezetésével létrejött nemzetközi koalíció vállalt szerepet, hanem már Oroszország is.

 

A közös nevezőt lényegesnek nevezte, hiszen ha nem sikerül ezt megtalálni, az orosz szerepvállalás nem egyszerűsíti, hanem bonyolítja a helyzetet.

 

Örvendetesnek nevezte azt a közelmúltban született katonai-technikai megállapodást Oroszország és az Egyesült Államok között, amely a koordinált fellépés reményével kecsegtet. Mint mondta, ez Magyarország szempontjából azért is lényeges, mert a nemzetközi koalícióban magyar katonák is szerepet vállalnak. Hozzátette, katonáink a közepes biztonsági kockázatú észak-iraki térségben töltenek be eredményes és nagy elismerést kiváltó tevékenységet.

 

Leszögezte, a hosszú távú megoldás politikai, ha a katonai fellépés nélkülözhetetlen is. Ennek elindítására utaló fontos diplomáciai eseménynek nevezte a hétvégi orosz-amerikai külügyminiszteri találkozót Bécsben, amelyen a török és szaúd-arábiai külügyminiszterek is részt vettek.

 

Elmondta, ezen a találkozón Bassár el-Aszad szír elnök szerepvállalásával kapcsolatos közös álláspontot nem sikerült elérni. Németh Zsolt szólt arról is, hogy a magyar vélemény szerint a kérdésben a döntést végső soron a szíriai népnek kell meghoznia, „a legszélesebb megállapodással”. Örvendetes, hogy az oroszok jelezték, az ellenzékkel is hajlandóak a párbeszéd kialakítására – mutatott rá.

 

Németh Zsolt azt is elmondta, „valamilyen autonómiának mind Szíriában, mind Irakban meghatározó szerepet kell betöltenie a jelentős vallási és etnikai közösségekre való tekintettel”.

 

Németh Zsolt végül a drámai méreteket öltő humanitárius katasztrófára irányítva a figyelmet hangsúlyozta, 10 milliós tömeg kényszerült lakóhelye elhagyására. A humanitárius katasztrófa elhárításában Európának lehet meghatározó szerepe – jelentette ki.

 

Előrelépésnek nevezte, hogy a hétvégi uniós csúcson Törökország megkapta azt a kiemelt támogatást, ami Európától idáig is elvárható lett volna.

 

Rámutatott, Törökország döntő szerepet vállal a humanitárius helyzet kezelésében, aminek ára van. Mint fogalmazott, emellett nagy terheket visel Jordánia, Libanon és Egyiptom is. Az ő kiemelt támogatásuk is fontos európai feladat – mondta.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés