Névnap

Ma 2018. április 24., kedd, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 83 vendég böngészi
A családok megerősítésével kezelhető a probléma Nyomtatás E-mail
2015. november 06.

 

A tagállami tapasztalatok mutatják, a kedvezőtlen folyamatok megváltoztatásához a család és az emberi tényező középpontba állítására van szükség – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

 

Az Európai Parlament alelnöke a Budapesti Demográfiai Fórumon kifejtette, azért fontos a családbarát kezdeményezés, mert súlyos a demográfiai válság, ami akár a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát is veszélyeztetheti. Jobbára csak beszélünk a kérdésről, de nem foglalkozunk vele, pedig Európa jövője szempontjából elsőrendű – hangoztatta.

 

Utalt az „Európa felett gyülekező sötét fellegekre”, majd megismételte, fontos szerepünk van a változásban. A tagállami tapasztalatok mutatják, a kedvezőtlen folyamatok megváltoztatásához a család és az emberi tényező középpontba állítására van szükség. Fontos rávilágítani a jó gyakorlatra, és közösen kell megvívni a hosszútávra tervező, átfogó intézkedéseket bevezető családpolitikát.

 

Közölte, egyesek a migrációban látják a megoldást, azt mondják, az unióba érkező migránsok a munkaerő piacon is használhatóak, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez. Mások az integrációs problémát is látják, a krízis kezelése komoly biztonsági kockázatot is jelent – érvelt.

 

Kifejtette, mások a családpolitikában hisznek, ami sokkal gyümölcsözőbb út. Úgy fogalmazott: a magyar kormány a családok megerősítésében látja a komplex probléma megoldását: a gyarapodó gyermekszületést, és a gyermeket vállaló családok támogatását.

 

Csak így tudjuk megállítani „vén kontinensünk megöregedését”, csak így tudja megőrizni az unió a világban elfoglalt helyét – mondta. Célzott intézkedésekkel kell támogatni a családalapítást, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen szegénységi kockázatot – mutatott rá.

 

Sarkalatos pontnak nevezte az Alaptörvényt, ami szavai szerint tökéletesen fogalmaz ezen a területen. Hűség, hit, szeretet a nemzeti összetartozás alapjai, a nő és férfi kapcsolatán alapuló házasság és a családok védelme is bekerült az Alaptörvénybe – jelezte.

 

Mindez nem választási ígértet, hanem valóság, a szakpolitikák középpontjában a család áll Magyarországon– jelentette ki. Magyarország időben ismerte fel, hogy öregedik a népessége, a nagycsaládosok is nehezen boldogulnak – folytatta. A képviselő meggyőződése, a magyar családpolitika követendő példa, kevés ilyen jó gyakorlat létezik az unióban.

 

Robert Halfon, tárca nélküli miniszter a Budapesti Demográfiai Fórumon az angliai viszonyokról elmondta, kormányuk évente 46 milliárd fontot költ a családokra, a politikájuk középpontjában a család áll.

 

Hozzátette, a család szívén-lelkén is dolgoznak. Egyik fő törekvés a családok egyben tartása, melyért számos erőfeszítést tesznek.

 

Hangsúlyozta, a családban felnövő gyerekek jobb esélyekkel indulnak az életben.

 

Elmondta, amikor 2010-ben kormányra kerültek, a számok arról beszéltek, nagy szükség van a kérdésben teljesítmény felmutatására, mert akkorra a még sosem dolgozó háztartások száma megduplázódott, ahogy megduplázódott a szociális ellátások száma is.

 

„Megpróbálunk megbirkózni a munkanélküli családok problémájával. Szociális értelemben sokat kell tenni, megértjük a munka értékét, ami méltóságot és ésszerűséget ad annak, aki dolgozik” – fogalmazott, úgy folytatva, az emberek feladata átadni az életet, ami minden család számára feladat, ezért óriási a hangsúly a dolgozó családok megsegítésére.

 

Vincenzo Paglia, bíboros, a Pápai Családi Tanács elnöke (Vatikán) hangsúlyozta, a család az élet fontos valósága. Elmondta, a család az emberi fejlődés középpontjában áll. Európában a fejlődés fontos dolog, amiben a családnak is jelentős szerepe van.

 

Európa válsága nem csak gazdasági, kapcsolódik a születésszámhoz és a lakosság elöregedéséhez is, ha nincs erős családi szövet egészséges kapcsolatokkal, akkor semmilyen gazdasági megoldás sem vezethet sikerre – szögezte le.

 

Kifejtette, normálissá vált, hogy egyének is lehetnek család, új életközösségek is megkaphatják a család nevet, amíg ott él a szeretet. Magyarázata szerint ebből a szempontból a család tagadása jelenik meg, és újfajta életstílusba sorolják be a családot.

 

A családot ezzel az ego megerősítése felé tolják, az ego imádata új vallássá válik, aminek oltárán feláldozzák a legintimebb érzelmeket is, ahol az én fontosabbá válik, mint a mi. Ha a család gyengül, a társadalom is gyengül – figyelmeztetett.

 

Tanulmányokra utalva elmondta, az egyszerű együttélésben a kapcsolatok bizonytalanabbak, a gyermekek számára ez a forma kevésbé stabil. A pápa üzenetét tolmácsolva hangsúlyozta, az igazságos társadalom érdekében cselekedni kel.

 

Elmondta, a pápa bátorítja a résztvevőket a konkrét támogatás módjairól való értekezésre.

 

Andrzej Duda, lengyel köztársasági elnök üzenetét Wojciech Kolarski helyettes államtitkár tolmácsolta. Elmondta, a demográfiai kihívás Európa egyik legfontosabb problémája, melynek az egyik megoldása olyan stratégia kialakítása, ami a családot, mint intézményt támogatja.

 

Demográfiai télként utalt a jelenlegi helyzetre, a közös nevező a születési ráta csökkenése, és az elöregedő társadalom, ami a lengyeleknek is jelentős veszély, de Európa stabilitását, valamint a fenntartható fejlődést is veszélyezteti. Gyógyírként az erős, szerető családot emelte ki.

 

Csíkszentmihályi Mihály professzor a Claremont Graduate University oktatója kifejtette, a családok ügye olyan kérdés, ami hosszú ideje foglalkoztatja a világot, hiszen régóta aggódnak azért, mert nem születnek elegen. Így volt ez még a világháborúk alatt is – emlékeztetett.

 

Elmondta, a kommunista hatalom a családot burzsoá csökevénynek nyilvánította, évtizedekig szorították vissza, de Sztálin rájött, ha ez folytatódik, nem lesz elég katonájuk a németek ellen. Ekkor visszakoztak a családpolitika tekintetében – mutatott rá.

 

Felhívta a figyelmet, a modellek nem lesznek sikeresek, ha az emberi szükségletek ellen mennek. Számít, hogy nő fel az ember, mekkora szeretetben és támogatásban, ami nehezen megteremthető a családon kívül – mutatott rá. A család olyan mechanizmus, ami lehetővé teszi, hogy lojális emberek fejlődjenek, akik megpróbálnak jobbá válni, mint amilyenek természetüktől fogva lennének – hangsúlyozta. A professzor humán evolúcióként utalt erre a folyamatra, leszögezve, úgy tűnik, a minőségi javulást a családoknak köszönhetjük. A minőség fontosabb, mint a mennyiség, a család az a lépcsőfok, amiben a jövő teremtődik – zárta szavait.

 

Jan Fígel, a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának alelnöke előadását azzal kezdte, a demokrácia összefonódik a demográfiával. Ami jó a családnak, az jó Európának is – folytatta. Az élet egyetemleges alapérték, az emberi szeretet és szolidaritás értelmet ad az életnek, az a laboratórium, ahol tápláljuk az életet: a család. Mindez jó a társadalom, az állam számára, és a nemzetközi stabilitásnak is – szögezte le.

 

Demény Pál, demográfus professzor, a Population Council főtanácsosa arról beszélt, a termékenység sok uniós ország számára lényeges kérdés. Úgy fogalmazott, ha a termékenységet fent tudnánk tartani a jelenlegi alacsony szinten, 60 éven belül 50 százalékkal csökkenne Európa lakossága, ami nagy gazdasági hatásokkal járna.

 

Így jelentős bevándorlásra is lehetne számítani, ami mellett a lakosság zsugorodása és öregedése egyre nő – fejtette ki, úgy folytatva, a termékenység növelésére tett erőfeszítések nem voltak hatékonyak, ezért sürgető feladat a lakosság termékenységének növelése. Az ez irányba ható politika kidolgozása nagyon fontos, reméli, ennek egy nap lesz következménye.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés