Névnap

Ma 2018. január 23., kedd, Zelma és Rajmund napja van. Holnap Timót napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
január
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 65 vendég böngészi
Budapesti kereszteződések aranyárban Nyomtatás E-mail
2010. július 05.

BUDAPEST – Egy budai kertes ház árát, 50-100 millió forintot is fizet a főváros egy kereszteződés lámpásításáért. De még egy egyszerű zebra felfestése is kerülhet annyiba, mint egy panellakás – tudta meg a Blikk.


Pedig még csak nyomokban sem tartalmaz aranyat sem a jelzőlámpa oszlopa, sem a gyalogátkelőhöz használt festék. Egy piros-sárga-zöld lámpa ára alig 120-150 ezer forint, a hozzá tartozó oszlop mintegy 120 ezer forint. Ha a legbonyolultabb kereszteződésekben 16 darab kell ezekből, az még mindig csak 3,8 millió forint. Hogyan lesz ebből 50-100 millió?A Fehérvári úti felújítás összesen több milliárd forintba kerül, egy kereszteződés ára szinte nyomon követhetetlen


A drágaság oka, hogy a hivatalok olyasmit is előírnak, aminek igazából semmi köze nincs a lámpához, viszont nagyon sokba kerülnek.

– A járókelők és az autósok csak a lámpát vagy a felfestést látják, de ennél sokkal több van a felszín alatt – adott magyarázatot a drágaságra Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szóvivője.

– A kereszteződés bonyolultságától függ az alkalmazott forgalomirányító berendezés típusa. Ki kell építeni az elektromos betáplálást, a kábelezések al- vagy felépítményeit. Szintén figyelni kell a közvilágításra, a vízelvezetésre, és előfordul, hogy a föld alatti vízgáz vezetékekhez is hozzá kell nyúlni, mert akadályozzák a munkát. Ezek mind megdrágítják a beruházást – sorolta Horti Zsófia.

És hogy egy zebra felfestésének számlái hogyan rúghatnak akár 10 millió forintra, arra is van magyarázat. Igaz, hogy maga a festés négyzetméterenként nem kerül többe 10-12 ezer forintnál, ám a fehér csík a közmondásban szereplő gomb a kabáton. Vagyis a munkát drágítják a különféle előírások: át kell építeni a közvilágítást, hogy jobban ragyogjanak a fehér csíkok, le kell süllyeszteni az útpadkát, hogy babakocsival, kerekes székkel is könnyen át lehessen kelni a zebrán. És akkor még hol vannak a terveztetés és engedélyezés költségei – ami nélkül nem lenne munkájuk a mérnököknek és hivatalnokoknak.

– Nincs igazán gazdája ezeknek a beruházásoknak a városházán, a kivitelezők pedig így könnyen visszaélhettek helyzetelőnyükkel. Így olyan árat mondanak, amilyet akarnak. – magyarázta Wintermantel Zsolt, a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának alelnöke.(blikk.hu - V. J. Z.)

 

Már nem lehet hozzászólni a cikkhez.