Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 44 vendég böngészi
Tíz érv a kötelező betelepítési kvóta ellen | +videó Nyomtatás E-mail
2015. december 07.

 

Magyarország 25 oldalas keresetben tíz érvre hivatkozva kéri a kötelező betelepítési kvóták megszüntetését – hangzott el Trócsányi László pénteki sajtótájékoztatóján.

 

A csütörtöki napon Magyarország megtámadta a kötelező betelepítési kvótáról szóló határozatot; a 25 oldalas keresetet az Igazságügyi Minisztérium (IM) készítette el, és továbbította az Európai Unió Bíróságához.

 

Trócsányi László emlékeztetett, novemberben az Országgyűlés törvényi formában is kötelezte a kormányt, hogy keresettel forduljon az Európai Unió Bíróságához. A kormány és az Országgyűlés elhibázottnak tartja a migráció kezelésének az unió által javasolt formáját; sem politikailag, sem jogi értelemben nem fogadható el a kötelező betelepítési kvóta – fűzte hozzá.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Aláhúzta, a kormány precedens értékű perbe kezd. Az Európai Bizottságnak és a tanácsnak most már jogi lépés útján is azt mondtuk, hogy nem tudjuk elfogadni a kvótára vonatkozó határozatot – tette hozzá. Az igazságügyi miniszter elmondta azt is, hogy a kereset kapcsán figyelembe kellett venni a magyar alaptörvény E cikkelyét is, mely meghatározza, a hatáskörök terjedelmét.

 

A tárcavezető kiemelte, a keresetben tíz érvre hivatkozva kérik a kötelező betelepítési kvóták megszüntetését.

 

Trócsányi László közölte, a magyar álláspont szerint a kvótára vonatkozó határozat komoly felhatalmazási hibában is szenved, nem lehetett volna ezen jogcímre alapítva elfogadni.

 

Hozzátette: ha a bíróság a jogcímet megfelelőnek is találná, akkor sem tekinthető átmeneti intézkedésnek az, ami 2-3 évig tart. Korábban a bírói gyakorlat hat hónapra állapította meg az átmeneti intézkedések idejét – jegyezte meg.

 

A miniszter aláhúzta, a kvótára vonatkozó határozatnak azt kellett volna kimondania, hogy az unió milyen segítséget tud nyújtani Olaszországnak és Görögországnak. Az nem segítségnyújtás, ha más országokat köteleznek arra, hogy lépéseket tegyenek – tette hozzá.

 

Trócsányi László kifejtette, a bel- és igazságügyi tanács megsértette az Európai Unió működéséről szóló szerződés azon cikkelyét, mely szerint a bizottság javaslatától csak egyhangúsággal lehetett volna eltérni. Elmondta azt is, hogy a magyar álláspont szerint az uniós határozat elfogadásával tartalmi jogalkotási aktus jött létre, így biztosítani kellett volna a nemzeti parlamentek véleményezési jogát, mely nem történt meg. A határozat meghozatalakor nem álltak rendelkezésre nyelvi változatok. A határozat ellentétes az Európai Tanács 2015. június 26-ai következtetésével, mely csak önkéntes szétosztásról beszélt – sorolta.

 

A miniszter hangsúlyozta, a magyar álláspont szerint sérült a jogbiztonság és a normavilágosság elve, valamint sérült a szükségesség és az arányosság elve is. Trócsányi László arról is beszélt, hogy Magyarország esetében nem vették figyelembe hazánk speciális helyzetét, azt, hogy milyen nagy számban nyújtottak be nemzetközi védelemre vonatkozó kérelmet.

 

A miniszter bízik abban, hogy a bíróság komolyan vizsgálja majd a magyar érvrendszereket, és kedvező döntés születik. Trócsányi László másfél éves perre számít. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy lesz olyan ország, mely megfontolja a jogi érveinket, és beavatkozik mellettünk a perbe.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés