Névnap

Ma 2018. március 19., hétfő, József és Bánk napja van. Holnap Klaudia napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 85 vendég böngészi
Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását Nyomtatás E-mail
2015. december 21.

 

Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását, a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön.

 

A miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozója előtt leszögezte, a magyar kormány mindig is azt képviselte, hogy amennyiben egy tagállam nem képes megvédeni a határait, akkor oda kell menni és meg kell védeni helyette.

 

A kormányfő szerint a Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozó bizottsági javaslat egyértelműen Görögországról szól.

 

Mint mondta, "elfogadjuk, hogy ha erre (a határainak védelmére) nem képes egy ország, akkor kiegészítő eszközök rendelkezésre álljanak", azonban a határvédelem "első helyen nemzeti hatáskör, mi nem adjuk át senkinek, ez a magyar állam felelőssége: a mindenkori magyar kormány felelőssége, hogy megvédje a külső határait".

 

Az Európai Bizottság kedden nyújtotta be javaslatát az állandó uniós part- és határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

 

Orbán Viktor emellett beszélt Werner Faymann osztrák kancellár felvetéséről is, amely szerint csökkenteni kellene a menekültek tagállamok közötti elosztásától vonakodó országoknak nyújtott uniós támogatásokat.

 

A magyar kormányfő azt üzente az ötletet felvető "baloldali miniszterelnököknek", hogy "ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás".

 

Hozzátette, Werner Faymann "többedszerre zsarolja meg Magyarországot és zsarol meg mindenkit, aki kitart a vélemény- és szólásszabadság mellett, ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni".

 

Orbán Viktor elmondta, az EU-csúcs előtt még egyeztetést tartanak a visegrádi országok (V4) kormányfői, s ezen a találkozón David Cameron brit miniszterelnök is részt vesz. A magyar kormányfő pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Cameronnal.

 

(MTI - Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés