Névnap

Ma 2018. február 18., vasárnap, Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 54 vendég böngészi
Erős és versenyképes Európa | +videó Nyomtatás E-mail
2016. január 08.

 

Mind a ketten erős Európát akarunk – húzta alá Orbán Viktor David Cameron brit miniszterelnökkel tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő hangsúlyozta, diszkriminációt nem tudnak elfogadni, de minden ésszerű javaslatra nyitottak, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén.

 

Orbán Viktor kormányfő David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön az Országházban. A tárgyalást követően Orbán Viktor elmondta, jelentős az Egyesült Királyság súlya a magyar gazdaságban; az ötödik legnagyobb befektető, 700 brit cég dolgozik Magyarországon, több mint 50 ezer embert alkalmazva.

 

A kormányfő kitért a nemzetközi témákra is. Felhívta a figyelmet arra, Magyarország elkötelezett NATO-tagként csapatokat állomásoztat, valamint kiképzési akciókat és gyakorlatokat is vezet Irakban. A miniszterelnök arról is biztosította David Cameront, hogy Magyarország – az ország méretéhez illeszkedő súllyal - a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akcióban.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A miniszterelnök David Cameron négypontos, unióra vonatkozó javaslatáról szólva elmondta, ebből hármat teljes mellszélességgel támogatnak.

 

Mind a ketten erős Európát akarunk; egy erős Európának pedig versenyképes Európának kell lennie - jelentette ki Orbán Viktor. Minden, versenyképességet javító javaslatot örömmel támogatunk – fűzte hozzá. A kormányfő elmondta, egyetértenek abban is, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az Európai Unión belül, és abban is, hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az unió intézményrendszerén belül.

 

Azzal is egyetértünk, hogy az Európai Unión belül - minden országban - ki kell iktatni a szociális rendszeren belüli visszaéléseket – húzta alá Orbán Viktor. A kormányfő világossá tette, hogy Magyarország semmilyen visszaélést nem támogat, a kormány a becsületesen dolgozó magyar emberek érdekében áll ki mindenhol. Azt kérte a britektől, hogy a javaslatuk megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra a tényre, hogy a magyar emberek elsöprő többsége becsületesen dolgozik Nagy-Britanniában, és munkájával, befizetéseivel hozzájárul az ország gazdaságához. A miniszterelnök közölte, ha ezen a területen változtatni akarnak, arról a visegrádi négyek közös megállapodást szeretnének.

 

Orbán Viktor kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet arra, a magyarok nem migránsok az Egyesült Királyságban, hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unión belül. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, nem elvenni akarnak az ott élőktől, hanem dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak – fogalmazott a kormányfő. Fontosnak tartja, hogy ezek a jól dolgozó emberek, aki hozzájárulnak a brit gazdasághoz, tiszteletet kapjanak, és ne szenvedjenek el diszkriminációt. Diszkriminációt nem tudunk elfogadni, de minden ésszerű javaslatra nyitottak vagyunk, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén – szögezte le Orbán Viktor. Elmondta azt is, hogy Magyarország becslései szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok összességében több adót és járulékot fizetnek be, mint amennyi ellátást kapnak.

 

David Cameron kiemelte, Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról. Olyan Európát szeretnénk, amely jól működik, és tiszteletben tartja a nemzetállamokat, valamint elismeri a szubszidiaritás elvét – tette hozzá. A brit miniszterelnök elmondta, azt szeretnék, hogy Európa olyan kontinens legyen, hogy ha néhány ország szeretné szorosabbra fűzni az együttműködést, akkor legyen erre lehetőség, de arra is, ha egy ország úgy dönt, akkor kimaradhat ebből.

 

Olyan Európát szeretnénk, ahol tisztességesek a szabályok mind az eurózóna, mind az azon kívüli országok számára – tette hozzá.

 

David Cameron arról is beszélt, hogy támogatja az emberek szabad mozgását, de figyelembe kell venni, hogy ez nyomást jelent a szociális rendszernek, ezért tárgyalni kell erről a kérdésről. Kitért arra is, hogy megállapodásra van szükség Szíriában, és felhívta a figyelmet arra, hogy Európának szoros és erős külső határvédelem kell. Fontosnak nevezte a minszki megállapodások betartását is.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés