Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 43 vendég böngészi
A kormány célja a családok támogatása és a gazdaságélénkítés | videó Nyomtatás E-mail
2016. január 21.

 

A kormány azzal számol, hogy az otthonteremtési program segítségével a közeljövőben lendületet kapnak a lakásberuházások, és minden jogosult család - aki vállalja a feltételeket -, lehetőséget kap az új otthonra – ismertette Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a lakásáfa és az adó-visszatérítési támogatás részleteiről tartott sajtótájékoztatón.

 

Az otthonteremtési program két fő pillére az áfa-visszatérítési támogatás és az új lakások értékesítése esetén alkalmazandó csökkentett áfa kulccsal kapcsolatos szabályok.

 

Mint mondta, az áfa csökkentésnek kettős célja van: a családok előnyösebb helyzetbe hozása és a gazdaságélénkítés.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Kifejtette, az intézkedésekre azért van szükség, mert az új építésű lakások piaca jelentősen szűkült 2004 óta, nagyságrendileg 80 százalékkal esett vissza ez a mutató. Az okok között említette, hogy a korábbi évek kedvezményeit kivezették. Mint mondta, ez nem csak megdrágította az otthonteremtést, de a lakásépítés is visszaesett. Míg nálunk 10.000 lakosra 8,5 új lakás építése jutott, Lengyelországban ez a szám majdnem négyszeres volt mutatott rá.

 

Kijelentette, a jelenlegi nagyságrendileg 8000 lakás építése a remények szerint duplájára nő majd.

 

A két támogatási forma feltételeiről elmondta: 2016 január elsejétől 27 százalékról 5 százalékra csökken az Áfa a maximum 150 négyzetméter hasznos össz alapterületű lakások, illetve a maximum 300 négyzetméter hasznos össz alapterületű családi házak értékesítésekor.

 

Új lakásnak az áfatörvény szerinti új lakás minősül, vagyis az, melynek használatbavétele még nem történt meg, vagy az értékesítés és a használatbavétel között még nem telt el 2 év – részletezte.

 

Az államtitkár hangsúlyozta, a rendelkezés 4 évig, 2019. december 31-ig alkalmazható.

 

Az adó-visszatérítési támogatás a saját célra építkező természetes személyeknek kíván hasonló feltételeket biztosítani – mutatott rá. Arra az esetre vonatkozik, ha az építő vagy építtető magánszemély maga szerzi be az építési anyagot, illetve maga bízza meg az egyes építési vállalkozókat az építkezéssel. Itt is érvényesül az a szabály, hogy a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű ház építője vagy építtetője igényelheti ezt a támogatást – tette hozzá.

 

Aláhúzta, a támogatás mértéke a számlák áfa tartalma, maximum ötmillió forintig. Ez a támogatási forma is négy évig vehető igénybe.

 

Az adó visszatérítést –hasonlóan a Csok-hoz -, az igénylők a pénzintézeteknél igényelhetik, akik folyamatosan alakítják a megfelelő technikai hátteret – tájékoztatott. A tömeges befogadás és a támogatások kifizetése februárban kezdődik.

 

Az igénylés menetéről elmondta, az igénylőknek előzetes költségvetést kell benyújtaniuk, amit a bank ellenőriz. Az igénylés akkor teljesíthető, ha a költségek legalább 70 százalékáról számlát mutat be az építtető magánszemély. Ezeken az építési telek vásárlás, az építőanyag beszerzés és az építőipari szolgáltatások költségei szerepelhetnek – sorolta.

 

Hangsúlyozta, a támogatási kérelem az ingatlan használatba vételét megelőzően nyújtható csak be.

 

Ha a magánszemély építtetőtől vásárolja meg házát vagy lakását, az öt százalékos csökkentett adókulcsot alkalmazhatja, az adó-visszatérítési támogatás ebben az esetben nem igényelhető.

 

A tavaly elindult építkezésekről elmondta, új lakás vásárlása esetén – korábbi bírósági ítéletek értelmében -, amennyiben a felek előzetesen megállapodtak az árban, (de nem rögzítették, hogy a vételár bruttó vagy nettó), úgy kell tekinteni, hogy az ár az adót is magában foglalja.

 

Elmondta, előfordulhatnak olyan esetek, amikor az értékesítésre már a kedvezményes kulcsot kell alkalmazni.

 

Ilyenkor a fizetendő összeg a két fél közötti megállapodás eredményétől függ, szükség esetén bírósághoz is fordulhatnak a felek. Megjegyezte, a jogszabály módosítás célja, hogy az áfa csökkentésből adódó nyereség a magánszemélyeknél csapódjon le.

 

Az igénylők a korábban megkezdett építkezésekre is visszaigényelhetik az áfát, a megfelelő számlák bemutatásával – jelentette ki.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés