Névnap

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
február
H K Sz Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 69 vendég böngészi
Megalakul a köznevelési kerekasztal | videó Nyomtatás E-mail
2016. január 25.

 

A jövőben egyharmadára csökken a pedagógusok tanfelügyelettel és minősítéssel kapcsolatos adminisztrációs terhe.

 

Balog Zoltán Czunyiné Bertalan Judittal, Palkovics Lászlóval és Horváth Péterrel a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalás után közösen tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, az a cél, hogy az oktatás jobb színvonalú legyen, versenyképesebb képzettséget nyújtson.

 

Az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet arra, hogy 2013-ban béremelési programot indítottak el; van, ahol 40-50 százalékos béremelést jelent ez majd a tanárok számára 2017-re. Mint mondta, ez eddig 200 milliárdos költségvetési pluszt jelentett, 2016-ban 34 milliárdot fordítanak erre a célra. Az ingyenes tankönyvprogram kapcsán rámutatott, 2020-ra az általános iskolás diákok szüleinek nem kell majd fizetniük a tankönyvekért.

 

A politikus kitért az ingyenes gyermekétkeztetésre, az infrastrukturális fejlesztésekre, és egyúttal azt is elmondta, megnőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma is. Köznevelési kerekasztal alakul a felsőoktatási kerekasztal mintájára, amelyen a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik majd át – jelentette be Balog Zoltán.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Szólt arról is, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működésével kapcsolatban számos észrevételt kaptak, ennek következtében kidolgoztak egy javaslatcsomagot, amely tartalmi, szervezeti és bürokráciacsökkentő elemeket egyaránt tartalmaz. A vonatkozó miniszteri rendeletmódosítást jövő héten írja majd alá a tárcavezető.

 

Ugyanitt Czunyiné Bertalan Judit kiemelte, a jövőben egyharmadára csökken a tanfelügyelettel és minősítéssel kapcsolatos adminisztrációs teher. A köznevelésért felelős államtitkár kijelentette, döntés született arról, hogy a tanároknak ezentúl nem kétévente, hanem ötévente kell önértékelést készíteniük.

 

Azoknak, akik 2015-ben már részt vettek a minősítési eljárásban, vagy az idén teszik ezt meg, nem kell tanfelügyeleti látogatásokra készülni – jelentette ki, hozzátéve: a látogatások száma ennek következtében harmadára csökken majd.

 

A tanfelügyeleti minősítési eljárás dokumentációja kapcsán arról tájékoztatott, felülvizsgálták a kérdőíveket, kérdéssorokat is. Jelezte, 2017-re vonatkozóan számos informatikai, technikai egyszerűsítést terveznek majd.

 

Konszenzusra jutottunk a minősítésre és a tanfelügyeletre vonatkozó adminisztrációt érintő észrevételeket illetően – hangsúlyozta, majd köszönetet mondott a Nemzeti Pedagógus Kar szakmai tagozatainak az eddigi munkáért.

 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról beszélt, az oktatási rendszer hatékonysága „azon múlik, hogy minél jobb pedagógusok tanítsanak benne”. A tanfelügyeleti rendszer pontosan ezért jött létre – fűzte hozzá. Közölte, a tananyaggal és az óraszámok mennyiségével kapcsolatos álláspontok közelednek egymáshoz.

 

Palkovics László kifejtette, a felvételi rendszerben nem terveznek újabb változásokat, a minimális ponthatár 280 pont marad majd. A felsőoktatásért felelős államtitkár leszögezte, az osztatlan tanárképzés bevezetése sikertörténet. 2013-ban 9800-an jelentkeztek pedagógusképzésre, 2015-re ez a szám már 14 800 – emelte ki, és egyúttal felhívta a figyelmet az ösztöndíjprogramra is. Hamarosan kibővül a Nemzeti Kiválóság Program is – hangsúlyozta.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés