Névnap

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 53 vendég böngészi
Európa egységét meg kell őrizni | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 08.

 

Európa egységének megőrzése volt az egyik fő témája a Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, és Norbert Röttgent, a Német Bundestag külügyi bizottságának elnöke között folytatott megbeszélésnek.

 

Az esemény utáni sajtótájékoztatón a magyar politikus hangsúlyozta, a migrációs válság repedéseket idézett elő az európai egységben.

 

Németh Zsolt aláhúzta, az európai egység kialakításának a migráció kérdésében párbeszéddel és szoros egyeztetéssel komoly tere van. „Sokkal több kérdésben értünk egyet, mint ahogy az látszik” – fogalmazott. Hozzátette, a Brexit - vagyis Nagy-Britannia esetleges kilépésének kérdése az unióból -, ugyancsak központi kérdéskör az uniós egységben.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a megbeszélésről azt is elmondta, az orosz-ukrán háború témájában közel van a német és a magyar álláspont. A következő hónapokban sok minden eldőlhet, ami hatással lehet a minszki megállapodás elfogadására, az Oroszország elleni szankciókra, az Ukrajnán belüli stabilitásra, beleértve a kárpátaljai magyarság helyzetét – sorolta.

 

Harmadik kérdéskörként a NATO és a biztonságpolitika témáját jelölte meg. A nyári csúcstalálkozó előkészületei már megkezdődtek – mondta, hozzátéve, a NATO szemmel láthatóan megerősödött a térség feszültségeitől.

 

Aláhúzta, a NATO walesi csúcsértekezletén született megállapodást demonstratív módon kell a szövetségnek jeleznie az érintett országok irányába.

 

Norbert Röttgent, a Német Bundestag külügyi bizottságának elnöke kiemelte, az európai kihívásokra csak közös állásfoglalással lehet válaszolni. Egyedül egyetlen ország sem képest választ adni a kérdésekre, vagy közös válasz születik, vagy Európán kívüli erők fognak válaszolni egy olyan helyzetben, ahol az európai érdekeket nem veszik figyelembe – mutatott rá.

 

Kiemelte, a tárgyaláson abban is egyetértettek, hogy az Oroszország elleni szankciókat addig kell fenntartani, amíg alapvető változások nem történnek Oroszország Ukrajnával szemben folytatott politikájában.

 

A menekültkérdést érintve kifejtette, a magyar féllel abban is egyetértettek, hogy Európának egy nagy volumenű pénzügyi segélyt kell nyújtania az érintett területeken, de mindenekelőtt Jordániában, Libanonban és Törökországban. Elmondta, a tegnap Londonban lezajlott donorkonferencián 9 milliárd dolláros segélyt hagytak jóvá a következő négy évre, ami fontos lépés, de nem elegendő.

 

A német politikus hangsúlyozta, az Európában maradó migránsok helyzetére egész Európának kell megoldást találnia, például úgynevezett lakhely kötelezettséget kell számukra előírni, vagyis ahol befogadták őket, ott kell maradniuk.

 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Németországban ma már mindenki egyetért abban, hogy a „számokat csökkenteni kell, nem az a német politika, hogy felszólítjuk az embereket, jöjjenek”.

 

Németh Zsolt hangsúlyozta, Magyarország nemzeti megoldásai – például a kerítésépítés -, nincs ellentétben az összeurópai megoldással, feltéve, „ha egy ilyen összeurópai megoldás megszületik”. Hozzátette, a nemzetközi kötelezettségek betartásában Magyarországnak nincs szégyenkezni valója.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés