Névnap

Ma 2018. március 20., kedd, Klaudia napja van. Holnap Benedek napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
március
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 88 vendég böngészi
Palkovics László oktatási államtitkárként dolgozik tovább | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 08.

 

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz, míg Czunyiné Bertalan Judit a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként - tájékoztatott Balog Zoltán, szombaton.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

 

A kormányfő - akivel a tárcavezető a változtatásokról egyeztetett előző nap -, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

 

Az oktatáspolitikus a digitális tartalomért lesz felelős, mindazért, ami a tananyag mennyiségével, megújításával kapcsolatos. 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpálya is - mutatott rá Balog Zoltán.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

Egyúttal kifejtette: az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban.

 

Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból, a következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre - fűzte hozzá Balog Zoltán.

 

A 198 tankerületben tartott köznevelési konzultáció és a 2207 iskolával történt egyeztetés alapján számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják - közölte. A legfontosabb kérdések a gyermekek terhelése, a tudásanyag mennyisége, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémák, a pedagógusok munkaterhelése és minősítése - fűzte hozzá, megjegyezve: ezekről a köznevelési kerekasztalon a megfelelő konkrétsággal tárgyalni fognak.

 

A tárcavezető kitért rá: a pedagógusképzés komoly átalakítása már elindult és egyre hangsúlyosabb a gyakorlati képzés, illetve szeretnének olyan megoldást találni, hogy a továbbképzések ingyenesek vagy rendkívül kedvezményesek lehessen.

 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul, így az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak.Várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra, továbbá átgondolják a minősítési rendszert is - tájékoztatott Balog Zoltán.

 

Egyúttal kiemelte: az állami fenntartást megtartják, a kormányfőtől szabad kezet kaptak Palkovics Lászlóval annak meghatározásában, mi az, amit javíthatónak tartanak.

 

Czunyiné Bertalan Judit - aki február 15-étől tölti majd be a kormánybiztosi tisztséget -, arról beszélt, hogy igazuk van azoknak, akik szerint a 21. században nem lehet 19. századi módszerekkel, eszközökkel a megsokszorozódó információmennyiséget átadni a gyerekeknek, ugyanakkor ezen a területen sokat haladtak előre az elmúlt másfél évben.

 

Ennek kapcsán emlékeztetett az otthoni tanulásban is segítséget nyújtó Okosportál decemberi elindítására, hozzátéve: a tartalom, a tananyag fejlesztése a versenyképes tudás érdekében fontos feladat lesz a jövőben is.

 

A felsőoktatás területén a kerekasztal sikeresen működik, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén minden résztvevő véleményére kíváncsiak, azonban szükséges lesz munkacsoportok létrehozására is - közölte Palkovics László.

 

A pedagógusképzés átalakításáról és a felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalásáról a köznevelés területén beszélve, az államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekeket jobb, versenyképesebb tudással lehessen felvértezni.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés