Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Eseménynaptár

A naptárban fehér keretben szereplő napok jelölik az eseményeket
április
H K Sz Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Hírlevél

Oldal ajánlás

Újpest Kártya

Újpest Kártya

Ismerje meg!

Széll Kálmán Terv: intézkedések az államadósság csökkentésére

Ki olvas minket?

Oldalainkat 32 vendég böngészi
Otthonteremtés - már a jövő héten megjelenik a használt lakásokra vonatkozó rendelet | videó Nyomtatás E-mail
2016. február 08.

 

Várhatóan már a jövő héten megjelenik az otthonteremtési program használt lakásokra vonatkozó rendelete - jelentette be Tuzson Bence, vasárnap.

 

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Dömötör Csabával közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az a cél, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson.

 

Mint mondta: eltörlik a regionális különbségeket a rendszerben, egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást, amely így nem függ az otthon alapterületétől, azonban az igénybevételhez meghatároznak egy minimális lakásméretet. Használt lakás vásárlásához a közfoglalkoztatottak is igénybe tudják venni a támogatást - hívta fel a figyelmet Tuzson Bence.

 

Kifejtette: a korábbi igénylők másik lakásba költözve hozzájuthatnak a támogatás azon részéhez, amelyet korábban nem tudtak lehívni.

 

Ennek a tartalomnak a lejátszásához Flash plug-in szükséges!

 

A szabályozás szerint egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméteresnek kell lennie legalább az ingatlannak. A támogatás egységesen egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 1 millió 430 ezer, háromnál 2,2 millió, négynél pedig 2,75 millió forint lesz.

 

Ezek a döntések visszamenőleges hatállyal, a már benyújtott kérelmekre is érvényesek lesznek és megszűnik a négyzetméterenkénti 350 ezer forintos értékplafon is - mutatott rá az államtitkár.

 

Ezeket az intézkedéseket azért lehetett meghozni, mert a magyar gazdaság jól teljesít, az ország fejlődni tud, a magyar reformok működnek - húzta alá Tuzson Bence.

 

Egyszerűsödnek a használt lakásokra vonatkozó feltételek, számos esetben növekednek a támogatási összegek, így még többen igényelhetik az otthonteremtési kedvezményt - fogalmazott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

 

A kormány álláspontja szerint a családi otthonteremtési kedvezményt is önrésznek kell tekinteni, ami összhangban van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalásával is, ezért az igénylőknek érdemes tájékozódniuk, mely pénzintézetek járnak el így.

 

A kormány számára készített friss felmérés eredményeire hivatkozva Dömötör Csaba kitért arra is, hogy a magyarok 90 százaléka támogatja, hogy a három gyermeket nevelő családok tízmillió forintos támogatást kapjanak otthonteremtésre új lakás esetén, a megkérdezettek négyötöde szerint pedig a program a fiataloknak lehetőséget ad lakhatási körülményeik javítására.

 

A várakozásoknak megfelelően több az új lakásra vonatkozó igénylés - közölte. Egyúttal tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt időben Lengyelországban arányaiban négyszer, Csehországban háromszor annyi lakás épült, mint Magyarországon. Ennek kapcsán leszögezte: a program időszerű, mert lezárulhat vele a devizahitelezés korszaka, "amely új lakásokat alig, de eladósodást annál inkább hozott a magyar családoknak".

 

Az új otthonteremtési programtól a kormány azt várja, hogy jóval több lakás és ház épüljön, jóval több gyermek szülessen. Éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy az otthonteremtés pártokon átívelő nemzeti ügy - hangsúlyozta az államtitkár.

 

A Fidesz-frakció a bejelentésre reagálva emlékeztetett, hogy a baloldal kormányzása alatt eltörölte az otthonteremtési kedvezményeket, több mint duplájára emelte a lakásáfát és devizahitelbe taszította a családokat.

 

(Fidesz.hu)

 

Szóljon hozzá!

A hozzászólásokat moderáljuk ezért kis késéssel jelennek meg az oldalon. Kérjük, kerülje a másokat sértő, személyeskedő, bántó, trágár stílusú kommentelést! Hozzászólása elküldése előtt ne felejtse el beírni az ellenőrző kódot. Amennyiben nem olvasható kódsort kapott, a frissítés feliratra kattintva kérhet új kódot.


Biztonsági kód
Frissítés